Värikkäät talot koristeellisine yksityiskohtineen

Syyskuussa pohdin syitä, miksi viihdyn Puolassa. Yksi näistä syistä on Gdanskin kauniit ja vanhat talot. Itse tykkään katsella ympärilleni ja ihastella erilaisia taloja, tarkastella niiden yksityiskohtia ja miettiä, että millaista olisi asua tuossa talossa? Ketkä tuossa talossa asuvat? Ovatkohan ne ihmiset onnellisia? 
Tykkään liikkua paikasta toiseen pyörällä, sillä pyöräillessä näkee nopeasti erilaisia paikkoja. Pohjois-Puolassa sijaitsevassa Gdanskissa on hansakaupungin tuntua ja arkkitehtuurissa näkyy historian havina, sillä talot ovat tyyliltään saksalaisia.
Eräs sunnuntaipäivä suuntasin pyörällä Wrzeszcz-nimiselle alueelle katselemaan, millaisia taloja sieltä löytyy. Wrzeszcz sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä vanhasta kaupungista. Alueella on kauniita, vanhoja taloja, todella tunnelmallisia ravintoloita ja kahviloita sekä kauppoja ja ostoskeskuksia.

Parasta Gdanskin arkkitehtuurissa on, että jokainen talo on omanlaisensa yksilö. Vieri vierekkäin olevilla taloilla ei välttämättä ole mitään yhtenäistä, mutta silti nämä talot sopivat hyvin katukuvaan. Itse tykkään nimenomaan epätäydellisyydestä. Siitä, että taloissa näkyy sen historia, eletty elämä ja ja sen kaikki eri vaiheet. On makeaa, että yksityiskohtia voi myös korostaa. Ikkunanpielien ei tarvitse olla aina tylsän valkoiset, joten miksei maalata niitä ronskisti korallinpunaisella tai myrkynvihreällä.

Kaikki talot eivät suinkaan ole värikkäitä ja hulluttelevia, täältä löytyy myös kauniin arvokkaan näköisiä, harmaalla ja valkoisella maalattuja taloja. Nämä talot ovat ylellisen näköisiä ja yksityiskohtiin on todella panostettu.

Makuja on monia, siksipä onkin hauska katsella taloja ulkoapäin ja miettiä millaiset ihmiset siellä asuvat ja paljonkohan asuminen tuollaisessa talossa maksaakaan?
Mielestäni on tavattoman hienoa, että aikaisemmin suunniteltiin talot niin, että niissä on pieniä yksityiskohtia, torneja, koristeellisia kattoja, kattoikkunoita ja pieniä ikkunaruudukkoja leveine ikkunalautoineen.


Vastapainoksi näille hienoille taloille, löytyy Gdanskista myös hieman vaatimattomampia, vanhoja ja hieman aikaansa nähneitä taloja, tylsiä, neuvostokuution näköisiä ankeita kerrostaloja ja moderneja kerrostaloja. Niitä en kuitenkaan halunnut kuvata, sillä tällaisia löytyy joka puolelta maailmaa.
Mikä oli minun lempparini? Ehdottomasti kaunis, suuri vaaleanpunainen talo, jossa on ruutuikkunat. Tuota taloa katsellessani mietin, että olisipa ihana asua joku päivä vaaleanpunainessa talossa.

Kommentit

 • JJZ

  Milloinkakohan vaikkapa Puolasta tulee joku ihastelemaan meidän kaupungin arkkitehtuuria? Voisi aloittaa Pohjolankadun varrelta päällekaatuvista pulutaloista. Paljon täällä ollaan jäljessä, upeita ovat kuviesi talot.

  • Anni Ollikainen

   Kiitos!

 • Kaisa

  Hei Anni!
  Olen lähdössä pian Gdanskiin mieheni ja 3-vuotiaan tyttäremme kanssa kahdeksi yöksi. Mitä suosittelisit meille nähtäväksi? Myös jouluostokset kiinnostaisivat, eli mitä Puolasta kannattaa ostaa ja missä shoppailla Gdanskissa?
  Hotellia en ole myöskään vielä varannut, eli jos sinulle on tiedossa joku ihana hotelli esim vanhassa kaupungissa, kuulisin siitä mielelläni.

  • Anni Ollikainen

   Moikka, Kaisa! Vanhassa kaupungissa on pieniä puoteja, ravintoloita, kahviloita. Shoppauspaikoiksi suosittelen Designer Outlettia, sinne pääsee taksilla/bussilla (n 8 km vanhasta kaupungista) https://www.designeroutletgdansk.pl. Vanhassa kaupungissa on pieni ostoskeskus Madison ja Wrzeszcz alueella isompi ostoskeskus Galeria Baltycka. Kosmetiikka (ja lääkkeet, vitamiinit) on täällä halvempia kuin Suomessa, joten niitä suosittelen myös vilkaisemaan. Esim puolalainen kosmetiikkamerkki Ziaja on hyvin edustettuna ja tuotteet ovat olleet mieleisiä. Jos käytätte ratikkaa/bussia niin suosittelen lataamaan ”Jakdojade” nimisen apin jolla näkee julkisen liikenteen aikataulut. Itseasiassa en osaa oikein suositella erityisesti puuhaa joka soveltuisi lapsille, mutta museoita, kahviloita ja kirkkoja löytyy paljon, esim Retro cafe vanhassa kaupungissa: https://www.tripadvisor.fi/Restaurant_Review-g274725-d2693879-Reviews-Retro_Cafe-Gdansk_Pomerania_Province_Northern_Poland.html
   Hotellitipsejäkään en valitettavasti osaa heittää, kun kaikki tutut ovat majailleet minun luonani. Luin kuitenkin juuri blogia, jossa bloggaaja oli menossa Puro Hotelliin, mutta tuokin reissu oli vasta edessä päin.
   Suosittelen myös tsekkaamaan tämän sivun, tosi kivasti kirjoitettuja vinkkejä Gdanskista: https://www.tripsteri.fi/gdansk/
   Laita viestiä, jos tulee jotain mieleen :)

Kommentointi on suljettu.