Viime aikoina

Kesäkuu alkoi hyvin lämpimänä ja sateisena. Epävakaisuutta on siis riittänyt säärintamalla, mutta en ole antanut sen haitata menoa, sillä onhan kotona pesukone joka pesee monta kertaa viikossa hikiset vaatteet ja sateen sattuessa ei auta muuta kuin laittaa töppöstä toisen eteen, auttaahan sateenvarjo suurimmaksi osaksi. Täällä Aasiassa on muuten jännä juttu, että yleensä kun sataa, niin sitten sataa aivan kunnolla. Sadekauden parhaimmaksi kengäksi olen todennut läpsyt, sillä kengät kastuu väistämättäkin, joten en todellakaan halua viettää työpäivääni märissä kengissä tai sukissa. Läpsyt jalassa voi kuitenkin kahlata isommankin lammikon läpi ihan huoletta.
Murheenkryynini eli kotini ilmastointilaite on jatkanut temppuiluaan. Muutin tähän nykyiseen asuntooni viime syyskuussa, ja samainen ilmastoinlaite on temppuillut siitä saakka. Syksyn aikana monen monta korjaajaa kävi korjaamassa laitetta. Laite tiputti aina vettä, korjaaja kävi tyhjentämässä laitteesta seinän läpi parveekkeelle menevän letkun ja puhdistamassa suodattimen. Hetken aikaa laite toimi niin kuin pitikin, kunnes se alkoi taas tiputtaa vettä. Suoraan sängylle. Ei hyvä, ei lainkaan. Talvella ongelmaan ei ollut, sillä oli niin kylmä, ettei ilmastointilaitetta tarvinnut, paitsi asunnon lämmittämiseen.
Nyt kun lämpötilat huitelevat yli kolmenkympin, olotila kotona on todella tukala ilman ilmastointia. Tänä kevään aikana korjaaja on käynyt muutamaan otteeseen, ellei useammankin. En pysy edes enää perässä. Yhteensä ehkäpä kymmenen kertaa?
Tässä kuussa hermot alkoivat pettää, joten otin yhteyttä vuokranantajaani. Sovimme vuokranantajan kanssa, että hän voi tulla käymään oman huoltomiehensä kanssa muutaman päivän päästä lauantaina.
Viime lauantaina vuokranantaja sitten kävi. Sovimme, että hän tulee lauantaina kello 12. Juuri sopiva aika, että ehtii nukkua hieman pidempään, siivota paikkoja ja käydä suihkussa. Nukuin pidempään kuin oli tarkoitus, heräsin yhdeksän jälkeen. Laittelin rauhassa aamupalaa ja juuri kun olin alkamassa syömään, oveen koputettiin.
Kellohan on vasta kymmenen, huudahdin poikaystävälleni. Onneksi minulla on jotakuinkin vaatteet päällä, mutta olemus ei suoranaisesti ollut sellainen, että näin haluan nähdä vuokranantajani ensimmäistä kertaa, ei tosiaan.
Harmitti. Koti ei onneksi ollut kuin pommin räjähdys, vaikka olisin halunnut hieman siivota ennen vuokranantajan tuloa. Harmitti vain, että asiat ei menneet aivan niin kuin olin suunnitellut, vaikka toisaalta en usko että tätä vuokranantajaa kiinnosti oliko pölyt pyyhitty eilen vai tänään.
Tiedän, että kiinalaisilla on hieman eri käsitys siisteydestä, joten ehkä vuokranantajani mielestä koti olikin putipuhdas? Olen ollut muutamaankin otteeseen ollut siivoamassa ystävieni asuntoja, kun he ovat muuttaneet uuteen asuntoon. Asunnot eivät todellakaan ole olleet mitään putipuhtaita, yleensä puunattavaa ja hinkattavaa on riittänyt moneksi tunniksi. Siksi jotkut vuokranantajat haluavat, että asuntoon muuttaisi länsimaalainen vuokralainen, jotta paikat pysyvät kunnossa.
Vuokranantaja tuli yhdessä ilmastointilaitteen korjaajan kanssa. He yhdessä tutkailivat laitetta ja korjaaja teki samat huoltotyöt kuin edellinenkin korjaaja. Vuokranantaja ei puhunut kuin muutaman sanan englantia, joten kommunikointi tapahtui pääasiassa puhelimen kääntäjän välityksellä.
Koitimme selittää, että ilmastointilaitetta on korjattu monen monta kertaa, mutta sama vika tulee aina uudelleen. Vuokranantaja ymmärsi tämän, ja sovimmekin että ilmoitamme hänelle heti, kun laite alkaa taas tiputtamaan vettä. Sanoimme miehelle, että olemme yhteydessä heti huomenna, sillä vanhasta kokemuksesta tiesimme ongelman alkavan hyvinkin pian.
Sunnuntaina tiputus alkoi, ja laitoin wechatin (kiinalaisten versio whatsapista) kautta miehelle videon, että nyt tiputtaa taas. Sovimme, että korjaaja tulee jo samana iltana. Tuttu korjaaja kävi tutkimassa laitteen. Hän oli sopinut vuokranantajan kanssa, että tulee huomenna uudelleen, sillä hänen pitäisi tehdä vuokranantajan sanojen mukaisesti ”kovaäänistä remontointia”, ja koska sunnuntai-iltana kello oli jo yhdeksän illalla, oli liian myöhäistä remontointiin.
Sovimme, että huoltomies tulee maanantaina kello 19. Lähdin töistä vähän aikaisemmin, että ehdin ajoissa kotiin. Normaalisti työpäiväni loppuu klo 19, mutta meillä on liukuvat ja joustavat työajat joten menojen sovittelu on helppoa. Odottelin vartin verran, eikä ketään näkynyt. Laitoin wechatissa viestiä vuokranantajalle, että missä huoltomies on. Sain vastauksen, että hän on tulossa ihan pian. Wechatissa on käännös ominaisuus, jonka ansiosta keskustelu kiinalaisten kanssa onnistuu ihan hyvin. Tuo ominaisuus on todella hyvä, sillä sovelluksessa ei tarvitse kuin mennä kirjoituksen kohdalla ja painaa ”käännä”, niin saan tekstin englanniksi.
Huoltomies tuli lopulta paikalle puoli tuntia myöhässä, koska kiinalaiset eivät ole ikinä ajoissa. Mies meni parveekkeelle ja aloitti porauksen, tavoitteena saada ilmastointiletkun ulostulo reikä alemmaksi ja suuremmaksi. Poraus alkoi hyvin, kunnes jossain vaiheessa kuului erikoinen ääni. Tässä vaiheessa en kiinnittänyt asiaan huomiota, sillä tein tietokoneella omia juttujani. Huoltomies pyöri ja tutkaili aikaansaannoksiaan. Pian poikaystäväni tuli kotiin, ja kävi kurkkaamassa korjauksen jälkeä.
Selvisi, että lattiasta kattoon kokoinen parvekelasi oli aivan säröillä. Huoltomies oli nolostunut, ja hän lähtikin vähin äänin pois jättäen lattialle kauhean sotkun. Olimme jälleen yhteydessä vuokranantajaan, laitoimme kuvan rikkoutuneesta lasista. ”Lasin korjaaja tulee huomenna”, mies lupasi. Iso ja säröllä oleva ikkuna ritisi ja ratisi, pelkäsin että lasi tulee pian alas. Onneksi tätä ei tapahtunut.
Huominen koitti, ja samainen huoltomies kävi ensin mittaamassa ikkunan ja samana päivänä tuli asentamaa lasin. Säröllä oleva lasi piti ensin saada pois paikoiltaan. Tuli taas todistettua, että kiinalaisilla ei aina ole kaikkien loogisin vaihtoehto ensimmäisenä mielessä. Se kuuluisa maalaisjärki oli jälleen hieman hukassa. Huoltomies meni nimittäin parvekkeelle ja hajotti lasin parvekkeelta niin, että lasinsirut sinkoilivat suoraan asuntoomme ja parvekkeen vieressä olevan sängyn päälle. Fiksumpi vaihtoehto olisi ollut hajottaa lasi sisältä parveekkelle päin niin, että lasinsirut olisivat olleet parvekkeella. Nyt paikalla on uusi lasi ja ilmastointilaitekin on toiminut kuin unelma, ja olenkin nukkunut ihanan viileässä ja rauhallisessa kodissa, ihanaa!
Mutta mitäs muuta minulle kuuluu?

Olen…

DSC_0149
Hämmästellyt Walmartissa mustikan makuista pitsaa. Harmi vain, että en voi maistaa kyseistä pitsaa, sillä kodissamme ei ole uunia. Voi kuinka ikävä minulla onkaan uunia ja uunissa tehtyjä ruokia.
DSC_0150
Käynyt eräänä sunnuntai-iltapäivänä poikaystävän kanssa kävelylle, kastunut kunnolla ja odotellut sateen loppumista kioskissa jäätelöä syöden. DSC_0159 DSC_0161 DSC_0166
Herännyt eräänä aamuna ennen kello kuutta, herättänyt poikaystävän ja mennyt hänen kanssaan kahvikupposten kanssa talomme katolle katsomaan heräilevää Shenzheniä. Aamu oli todella kaunis ja tunnelma katolla oli jotenkin maaginen. Mikäs onkaan parempi tapa herätä uuteen päivään!DSC_0210
Kummastellut jälleen kiinalaisia. Eräänä iltana olin tulossa metrolla kotiin työkavereiden kanssa, ja huomasimme että metrossa matkustaa muovilaatikossa uiskentelevia kaloja. Only in China.DSC_0211
Söimme ihanaa, ohutpohjaista pitsaa Pizza Expressissä. Paikka on yksi lempparini, sillä ruoka, paikan sisustus, maisemat ja taustalla soiva rentouttava musiikki on mieleeni. DSC_0213
Kuvailin lähellä kotiani olevaa katuruokapaikkaa. Kätevää, että Kiinassa voi syödä ulkona ja katsella samalla televisiota. DSC_0214
Maistanut naapurini itse tekemää olutta. Oli hyvää!
DSC_0219 Ollut vatsataudin kourissa ja juonut paljon nestettä sekä syönyt hedelmiä eri muodoissa. Yksi lempparini on kylmä tee, jossa on hedelmiä.
Summa summarum: kesäkuu on ollut oikein hyvä!