Kun nuoret mokasivat

Moi. Tänään onkin sitten pitkästä aikaa pärpätyspäivä, sillä minulla on muutama tiukka kommentti viime viikkoina pyörineistä lehtiotsikoista. Pahoittelen provosoitumistani, mutta kun ärsyttää.

”Nuorilta tulee nyt absurdeja palkkatoiveita: ”Usein saa suostutella ja selittää…”

”Asiantuntija: Tällaisiin mokiin nuorten työnsaanti voi kompastua – ’napapaita kuva on kuin Tinderistä’ ”

”Yrittäjä tuskastui nuorten velttouteen työnhaussa – IS:n lukijat: ’Suoraan sanotaan, etten kyllä sitten tee sitä enkä tätä’ ”

”Yritti saada nuoren töihin 14€/tunti – sai järkyttyä heti puhelimessa”

Tässä henkilökohtainen suosikkini:

”Armoton arvio nuorista työnhakijoista – realismia tarvittaisiin lisää. ’Kukaan parikymppinen ei saa 10 000 euron kuukausipalkkaa ja autoetua’ ”

…en voi kyllä kun hattua nostaa ja aplodit antaa. Mikä siinä on, kun pitää kerätä klikkauksia nettilehteen nuorten kustannuksella? Ei sillä etteikö niitä kerättäisi kaiken muunkin kustannuksella, mutta nyt on ollut kyllä aikamoista ryöpytystä samasta aiheesta uudelleen ja uudelleen.

On sanomattakin selvää, että otsikot liioittelevat ja yleistävät tilannetta. Jos yksi tai vaikka sata nuorta olisivat käyttäytyneet veltosti, ymmärtämättömästi tai tahdittomasti, se ei tarkoita etteikö heidän lisäkseen olisi tuhansia toimimassa toisin. Varsinkin alin otsikko on tehokkaasti harhaanjohtava. Kun otsikon lukee, kuulostaa tilanne siltä, että joku onneton nuori on pyydellyt 10 000 euron kuukausipalkkaa. Totuus oli, että asiantuntija oli heittänyt kuvitteellisen kärjistyksen.

On totta, etteivät kaikki nuoret (tai aikuisetkaan) ymmärrä, miten työelämä toimii. Eikä kaikilta löydy motivaatiota tai halua ymmärtääkään. Nuoren ymmärtämättömyyttä selittää kokemattomuus ja tiedon puute – tosin motivoitunut nuori osaa ottaa asioista selvää.

Kun astumme koulupolulta työn valtatielle, edessämme on aivan uusia asioita. Ansioluettelon väsäys, työpaikkojen etsintä, työhaastattelu, sopimuksen teko ja palkan saanti ovat kaikki ennestään tuntemattomia. En tiedä ammattikoulun puolesta, mutta lukiossa näihin asioihin ei hirveästi perehdytä. Kotona neuvotaan sen verran kuin osataan.

Itselle työnhaku on aina ollut jännittävä asia. Pelkään rastittavani nettihakemuksessa väärään ruutuun tai sanovani työhaastattelussa vahingossa jotain hassua, jonka vuoksi minua pidettäisiin hölmönä ja osaamattomana. Vaikka tietäisin 100% varmuudella, että kykenisin hakemaani työhön, olen epävarma siitä, uskotaanko minua. Tämä jännitys johtuu ainoastaan siitä, että olen nuori. Nuori ja kokematon – eli täysi vätys.

Mitä tulee nuihin nuorten ”järkyttäviin” palkkatoiveisiin – pakkohan se on joku luku heittää ajatuksena ilmoille. 10 000 euroa on ehkä vähän yläkanttiin, mutta ainahan sitä voi yrittää :D Kannattaisihan palkkatasosta ehdottomasti ottaa etukäteen selvää, ettei järjettömiä summia pyytele. Onneksi suurin osa nuorista tekee juuri näin. Toisaalta osalle nuorista on hyvin vaikeaa pyytää edes alan minimipalkkaa, kun mietityttää kuulostaako ahneelta ja kohtuuttomalta. Alussa ollaan pihalla asioista, kuten tekin olette olleet – ja se on ihan okei.

Kirjoitin kolumnin muutama kuukausi sitten Savon Sanomille nuorien kohtaamista työnhaun vaikeuksista, tässä linkki kolumniin -> Sepäksi syntynyt saa töitä <-, niin en kahteen kertaan kerro samoja asioita. Tuolta poimisin kuitenkin ajatuksen siitä, että vaikka henkilö olisi kokematon, se ei tarkoita etteikö hänellä voisi olla motivaatiota oppia uutta.

Ennakkoasenteet nuoria työnhakijoita kohtaan eivät aina ole positiivisimmasta päästä, eivätkä kymmenet lukijahakuiset otsikot auta asiaa yhtään. Noh, onneksi tämä alkaa olla jo loppuun asti lypsetty juttu, eikä pariin päivään ole näkynyt muita kuin tuttuja ”Helle aalto saapuu – oho eipäs saapunutkaan” – otsikointeja.

Mitä haluan tällä tekstillä sanoa on, että antakaa nuorelle mahdollisuus mokata. Ei kukaan osaa kaikkea heti.

Niin, ja on nuissa lööpeissä pointtikin. Harmittaa, että moni kokee olevansa hukassa työnhaun ja siihen liittyvien asioiden kanssa. Jotta en vain sortuisi päpättämään närkästyneenä tarkoituksella provosoivista otsikoista, keräsin tähän muutaman linkin, joista on toivon mukaan apua erilaisiin työhön liittyviin ongelmiin:

IMG_0050

1. Kattava ja monipuolinen paketti aina työnhausta työsuhteen päättymiseen asti.

2. Vinkkejä työnhakijalle ja ohjeet CV:n tekoon.

3. Ammatinvalintatesti

– Ansku♥

Ps. Seuraavat pari viikkoa tulevat pyörimään muuttojuttujen ympärillä. Luvassa on siis kevyempiä fiilistekstejä vähän vaikka mistä. Olen niin innoissani kaikesta, mitä pian on tapahtumassa – enkä malta odottaa, että pääsen kertomaan niistä tännekin!

 

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Kiitos postauksestasi. Katsoin CV:n mallia – siinä oli mielestäni hyvä rakenne. Korjaan omanikin sen mukaiseksi.
    Huomasin myös uutisen nuorten palkkatoiveista. Asia on monimutkainen, mutta toisaalta ymmärrän sen suuruutta toiveiden ja siihen liittyvien (laina)menojen kautta. Paikkakunnalla voi olla iso merkitys sen suhteen, millaiseksi asunto-, auto- ym. menoerät muodostuvat. Ei 10 euron tuntipalkoilla pitkälle pötkitä.

    • Ansku

      Mukavaa, kun CV-pohjasta oli hyötyä! Ja palkan pyytäminen ja määrittely ovat varsinkin ensikertalaiselle haastavia asioita. Onneksi ystäviltä ja perheeltä voi kysellä kokemuksia ja netistä löytyy paljon vinkkejä näihin juttuihin :)

Kommentointi on suljettu.