Valio -myrskyäkin pahempi myräkkä

Hallitsematonta, julmaa ja ajatuksen tasolla köyhää. Tuleeko mieleen mikä voisi olla kyseessä? Itselle lävähtää silmien eteen maahanmuuttoa koskevat kommenttiketjut.

En tiedä, pitäisikö jo ihan aplodeja rueta antamaan, kun ei enää muita reaktiota keksi. Aivan järkyttävää kuraa. Aikuiset ihmiset käyttäytyvät kuin kiukuttelevat pikkulapset. Joillekin tapa on jo niin automaattinen, että heti kun uutisia tai Facebookia selatessa silmäkulmaan osuu edes hetkellisesti sana maahanmuuttaja on jo epävarman suomalaisröllykän kädet kirjoittaneet ”Ei tarvii tänne tulla. Jos ei kelpaa, niin pois meidän puurokattiloilta, saatana”

Joskus kärkäs kommentoija saattaa jälkeen päin lukaista koko otsikon tai jopa itse uutisen, joka käsittelee miten maahanmuuttajat ovat aloittaneet innoissaan kielen opiskelun tai jossa joku kertoo vaikeaa tarinaansa ja kiittelee Suomea avusta.

Kommentoijat provosoituvat vuorotellen toisistaan. Ja kun viideskin osapuoli on liittynyt haukkumisrinkiin, aletaan riidellä itse riitelystä. Aletaan sivaltaa henkilökohtaisuuksilla ja rääväsuiden määrä kasvaa exponentiaalisesti – pakolaiset on jo tässä vaiheessa vähäksi aikaa unohdettu, kun pitää omaa nahkaa puolustaa muilta röllyköiltä.

Sitten soppaan heitetään ripaus vastuullisia tahoja. Oli se sitten Yle-uutisten moderoija, fb-ryhmän ylläpitäjä tai poliisi. He koittavat pitää keskustelun aisoissa ja asiallisena – toisin sanoen säästää röllyköiden arvokkuuden rippeitä poistamalla älyttömiä huuteluja. Miten vihainen somekansa vastaa? No käyvät seuraavaksi suojelijoidensa kimppuun yhteistuumin. Sananvapaus ja ihmisoikeudet! Ja Koskenkorva!

Aiemmin on ollut välillä ihan mukava lukea kommentteja ja mitä ihmiset ovat maailmasta mieltä, mutta tämän pakolaiskriisin alun jälkeen minua on alkanut inhottaa jo kolmannen kommentin kohdalla, jossa sanotaan usein jotain pahaa Allahista. Pitäisiköhän aikuiset istuttaa samanlaiselle nettiketti oppitunnille, kuin meidät lapsoset alakoulussa? Toisaalta tuskin sekään hyödyttäisi hirveästi, kun mamu-myrsky on jo ehtinyt repimään juuriltaan sekä inhimillisyyden että moraalin puut ja pensaikot.

Mielipiteitä saa olla. On kuitenkin eri asia, huuteleeko vaan omat asiansa seurauksia miettimättä, vai harkitseeko hetken kommenttinsa laatua ennen julkaisua – ymmärtäen myös toisen osapuolen kannan suuttumatta. Negatiivisiin asioihin on niin helppo tarttua, ja minua ihmetyttää millainen mediakriittisyyden puute meillä on, myös minulla itselläni. On hankala arvioida mikä on totta, vai onko totta enää mikään. Oho lainasin vahingossa Sannin sanoituksia. #vainelämää

Kirjoitin jo kerran asenteen vaikutuksesta maahanmuuttajien sopeutumiseen. Varmasti mielenosoituksia ja kahinoita tulee vielä jatkossakin, mutta suhteutettuna pakolaisten taakse jättämiin elinoloihin, on ehkä odotettavissakin jonkinlaista turhautumisen, stressin ja pelon purkua. Osa voi toki olla muuten vain nirsoja ja liian kovin odotuksin liikenteessä, mutta useimmilla on luultavasti vain kulttuurishokki meneillään.

Koittakaa siis ottaa se syvähenkäys ja mietintä paussi, ennen kuin lähdette vihakommentteihin mukaan. Ne harvemmin hyödyttävät yhtään ketään. Rakentava kritiikki ja viha eivät ole sama asia. (Yleensä rakentavaa kritiikkiä jaetaan tuhansia kertoja eteenpäin kirjoittajan omalta seinältä, ja viha löytyy keskustelupalstoilta sekä nettilehtien kommenttikentistä.)

Kun kommentteja selaa läpi, tulee vain semmoinen olo että suomalaisilla on jokin hätänä. Ehkä onkin. Olo on epävarma ja pelokas ja ennakkoluuloinen. Osittain myös kateellinen, kun pakolaiset saavat osakseen valtion tukea ja hoivaa, kun on omakin leivän saanti on välillä niukassa.

Koittakaa nyt silti arvon röllykät laittaa asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Jo se, että nukut iltaisin omassa tutussa sängyssä, on enemmän kuin pakolaisilla tällä hetkellä on tai on pitkään aikaan ollut. Saat tehdä itsellesi mieluista ruokaa ja käydä töissä. Sinulla on perhe ympärilläsi ja elossa. Ymmärrät ympärilläsi puhutun kielen. Jos ei mitään muuta, niin ainakin sinulta löytyy henkilöpaperit.

-Ansku♥

Ps. Tässä video, joka tiivistää hirmu hyvin koko tämän pakolaishässäkän mittasuhteita ja toivon mukaan avaa silmiä. The European Refugee Crisis and Syria Explained

(Videossa on tekstitykset suomeksi)

Ugh, olen puhunut.