Ihmisen oikeuksia – Ihmisoikeuksia

Kuka on ihminen ja mitä oikeuksia hänellä on? Mitä ovat ihmisoikeudet?

On hienoa, että Suomessa on monet asiat todella hyvin, ihmisoikeudetkin. Saamme vapaasti kertoa mielipiteemme ilman että joudumme linnaan. Ihmisoikeuksiin sisältyvä uskonnonvapauskin meillä on lienee hyvällä mallilla. Monet muutkin asiat, jotka ihmisoikeuksiin liittyvät (niitähän wikipedian mukaan näyttää olevan melkoinen liuta), taitavat olla Suomessa melko hyvällä tolalla. Vai onko sittenkään?

Suomalaiset ovat saaneet kansalaisaloiteella uuden hienon mahdollisuuden vaikuttaa. Kun aloite saa taakseen puolen vuoden aikana vähintään 50 000 nimeä, menee se eduskunnan käsittelyyn. Kahden vuoden aikana (1.12.2014 mennessä, eli hieman vanhaa tietoa) 279 aloitteesta 8 on saanut taakseen 50 000 kannattajaa (lähde www.kansalaisaloite.fi). Tällaisia ovat olleet mm. aloitteet uudesta sukupuolineutraalista avioliittolaista, energiatodistuslain muuttamisesta sekä terveydenhoitohenkilökunnan mahdollisuudesta kieltäytyä osallistumasta aborttiin vakaumuksellisista syistä.

Medialla tunnetusti on valtaa siihen, miten erilaisia asioita tuodaan meille kansalaisille tiedoksi. Tämä tietysti pätee myös kansalaisaloitteissa. Kun kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliittolaista lähti liikkeelle, sai se heti runsaasti median huomiota ja haastatteluja. Tällä hetkellä edelleen käynnissä oleva kansalaisaloite avioliiton säilyttämiseksi naisen ja miehen välisenä liittona on kerännyt nyt noin 70 000 ääntä. Aloite pääsi valtamedioihin vasta ylitettyään 50 000 rajapyykin vajaa neljän kuukauden keräysajan jälkeen. Useassa tv-haastattelussa oli haastateltavaksi kutsuttu myös vastapuolen edustaja, jolloin tilanne oli kuin vaaliväittelyssä. Vastaavaa en ole huomannut muiden kansalaisaloitteiden kohdalla vaan asianomaiset ovat saaneet esittää mielipiteensä rauhassa.

Media uutisoi tällä viikolla mielenilmauksesta joka tehtiin Helsingissä Aito avioliitto -kansalaisaloitteen kampanjateltan edessä.  Aito avioliittohan on sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista ajava kansaliike. Sukupuolineutraalia avioliittoa kannattavat olivat pistäneet pystyyn mielenilmauksen ja kutsuneen median paikalle. Mielenilmauksessa  samaa sukupuolta olevat parit suutelivat vastapuolen kampanjateltan edessä. Jollain pareista oli raamatunlauseita sisältäviä kylttejä kädessään ”Älkää tuomitko, ettei teitä tuomita” ja ”Rakkaus ei koskaan häviä”. Niin, Raamatun mukaanhan Jumalalla on tuomio ja Jumala on rakkaus.

Tiedetään että suomalaisista noin neljä miljoonaa, eli 73 %, kuuluu valtakirkkoon. Kirkon virallinen linjaus on se, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Sama näkemys lienee suurelta osin myös muissa kirkoissa ja uskontokunnissa. Tästä huolimatta vaikuttaa, että kristillisistä arvoista puhumista oudoksutaan. Yleisesti kyllä ehkä uskotaan Jumalaan, mutta ei elävään, kaikkivaltiaaseen Luojaan. Jos uskottaisiin, eikö Jumalaa myös kunniotettaisi ja pidettäisi auktoriteettinä? Vai eikö luoteta siihen että Jumala olisi kiinnostunut siitä mitä ihmiset maanpäällä tekevät? Luin seuraavanlaisen mietteen eräältä keskustelupastalta: ”Onko nykyään niin että ihmisoikeus käsitetään oikeudeksi rikkoa kaikkia mahdollisia, moraali- ym. sääntöjä vastaan … ja jos onnistutaan vielä samalla rikkomaan Jumalan sanaa vastaan, koetaan se erityisvoittona.” Minusta tuossa lauseessa on totuuden jyvä. Suomessa uskotaan kyllä rakastavaan Jumalaan, sanoohan Raamattukin että Jumala on rakkaus. Samalla ei kuitenkaan haluta uskoa, että Jumala vihaa syntiä mutta rakastaa ihmistä niin paljon että lähetti Poikansa juuri sen vuoksi kuolemaan, että ihminen saa syntinsä anteeksi kun vain katuu syntejään ja niitä Häneltä anteeksi pyytää. Että sitä on juuri Jumalan rakkaus.

 

 

 

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos kirjoituksestasi. Jumala on rakkaus – mielestäni on hienoa ja ihmisoikeuksien mukaista, että sukupuolineutraaliavioliitto eteni. Transihmisten – joiden sukupuolta on korjattu tai tullaan korjataan – jäivät vielä unhoon. Aihepiiri, jota Raamatussa ei mainita, mutta joiden oikeuksia poljetaan maassamme.
  ”Ecce Homo”, katso ihminen, muistuttaa meitä Jeesuksen työstä ja inhimillisen elämän peruskysymyksistä, rakkaudesta, ihmisoikeuksista ja toisen ihmisen hyväksymisestä ihmisenä.

  • Sanna Lukkarinen

   Kiitos kommentistasi Jari. Omasta mielestäni sukupuolineutraalin avioliittolain eteneminen ei ole hyvä asia. Mutta onneksi Suomessa on mielipiteen vapaus. Transihmisten ihmisoikeuksista en osaa sanoa mitään, kun en tiedä mitä oikeuksia heiltä puuttuu.

 • Saara Kettunen

  Kiitos hyvästä kirjoituksestasi Sanna. Savon Sanomia vuosikaudet Pieksämäellä asuessani luettu lehti on tuttu ja ansaitsee kiitokset julkaisemisesta. Sisälähetysseuran nykyistä linjaa en tiedä, mutta siellä tulin uskoon 1963. Olin silloin 16-vuotias. Meillä aviomieheni kanssa on kolme poikaa ja 10 lapsenlasta. 5 tyttöä ja 5 poikaa. Ikä 5-16 v. Emme taistele ketään vastaan, vaan lasten puolesta. http://www.aitoavioliitto.fi

  • Sanna Lukkarinen

   Kiitos Saara kommentista. Nämä Savon Sanomien Blogitekstit näkyvät ainoastaan sähköisessä muodossa, eivät siis varsinaisessa lehdessä. Kiitos linkistä.

 • ihminen=mies ja nainen, jotka täydentävät toisiaan

  Sanna, hyvä kirjoitus.
  Jari, samaa sukupuolta olevien seksi on aihepiiri, josta Raamatussa kyllä mainitaan, ja siellä sanotaan selvästi että se on Jumalalle kauhistus. Poimitko vain rusinat pullasta: ”Jumala on rakkaus”?
  Toki Hän on rakkaus, mutta Raamattu kertoo Jumalan vihaavan syntiä. Ei se ole kenenkään ”uskiksen” mielipide. Heitä siitä on turha syyttää. He uskovat kertovat, mitä lukevat Raamatusta, ja se myös on ihmisoikeus: uskoa Raamatun Sanaan niinkuin se on kirjoitettu ja myös sanoa se ääneen lain suoman sananvapauden takia.

  Adam=ihminen=homo sapiens.
  Eeva on Adamin kyljestä otettu ja muokattu.
  Ihminen on kaksi erillistä olomuotoa: mies ja nainen.
  Jumala loi IHMISEN mieheksi ja naiseksi, vastakappaleiksi toisilleen, joten heille VOI syntyä jälkeläisiä. Tämän parisuhdemuodon Jumala siunasi, mutta samaa sukupuolta olevan kanssa harjoitettu seksi on Jumalalle kauhistus, ei Hänen tahtonsa mukaista.
  Se on KAIKKIEN luettavissa Raamatusta niin kauan, kunnes siihen tekstiin vihastuneet käännettävät Raamatun omaan korvasyyhyynsä, mieleisekseen, poistaen tuon heitä suututtavan kohdan.
  Sellainen ”väännös” on jo englanniksi tehty!
  Katsokaa, mihin olette menossa! Raamattu kertoo sen varsin tarkkaan, joten lukekaa! (Uusi Testamentti. EI VANHA!!!)

  • Sanna Lukkarinen

   Kiitos kommentista. Jarin käyttämä ”Ecce Homo” ilmaisu (katso ihmistä/katso ihminen) löytyy Raamatusta ainakin siinä yhteydessä kun Pilatus näkee Jeesuksen tulevan piikkikruunu päässä ja punainen viitta harteillaan hänen tykönsä. Jeesus tuli ihmiseksi sovittaakseen ihmisten synnit. Joh. 19:5 ”Niin Jeesus tuli ulos, orjantappurakruunu päässään ja purppuranpunainen viitta yllään, ja Pilatus sanoi: ”Katso: ihminen!””

 • Median puolueellisuuteen kyllästynyt

  Hyvä kirjoitus! Aito ja kiihkoton.
  En voi ymmärtää sitä vihapuheen määrää, joka sukupuolineutraalia avioliittolakia ajavien suusta ja kynästä lähtee.
  Kansalaisaloite on demokratian väline. Oikeus tehdä kansalaisaloite on jokaisella suomalaisella ja tuo oikeus koskee kaikkia lakeja. Setalaisten käytös, jolla viestitetään, että heidän mielipiteensä on koskematon ja kritisoimaton, on tyypillistä diktatuurimaissa. Demokraattisessa maassa tuollainen käytös on häpeällistä.
  Jos avioliittolaki käsitellään yhden kerran eduskunnassa asiallisesti – ei syyttäen, huutaen, tosiasiat ohittaen, lapsivaikutusten arviointi unohtaen kuten viimeksi – niin nykyinen laki palautetaan ja samalla todetaan, että yhtä irrationaalista ideaa kuin sukupuolineutraali avioliittolaki ei eduskuntaan enää tuoda, koska se asettaa eri seksuaaliset suuntaukset eriarvoiseen asemaan ja polkee törkeästi lapsen ihmisoikeuksia (YKn LOn sopimus: artiklat 7-8). Siksi https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1175

  • Sanna Lukkarinen

   Kiitos kommentista ja linkistä.

 • Tuula Heiskanen

  Hyvä Sanna,oikeaa asiaa.Ja olen samaa mieltä kanssasi

  • Sanna Lukkarinen

   Kiitos Tuula kommentistasi.

 • Jari Holopainen

  Mielenkiintoisia käsityksiä kristillisyydestä! Jonkin verran olen pohtinut vuosien varrella kristittyjen sananvapautta. Käsitykseni mukaan se poikkeaa lain suomasta vapaudesta ja on luonteeltaan rajatumpi. Tässä viitekehyksessä ymmärrän kirjoituksia. Pyhä kirja on lopulta yllättävän paksu ja jakeita löytyy lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen useampia. Vihapuhettakin sieltä löytyy.

 • Jari Holopainen

  Onneksi lait useimmiten suojelevat ihmisyksilöä. Transsukupuolisten kohdalla tilanne on mutkikkaampi – sukupuolenkorjauksessa sukupuoli(-identiteetti) muuttuu toiseksi. Nimet muuttuvat naisesta mieheksi ja miehestä naiseksi ja viime vaiheessa sosiaaliturvatunnuksen sukupuolen ilmaiseva koodi. Jälkimmäisen hoidon myötä tapahtuu pakkosterilointi. Riippuu näkökulmasta miltä sana kuulostaa. Trans-aihe vaikuttaa käsitykseni mukaan avioliittoonkin, etenkin jos prosessi käynnistyy naimisissa ollessa.
  Sellaisesta olen välillä huolissani, miten kristityt käsittelevät normista poikkeavia. Johtuuko huoli esimerkiksi siitä, jos pelätään omista lapsista tulevan homoja, etteivät he pääsisi taivaaseen? Maailmassa ei liene muuta niin varmaa kuin se, että kaikki halukkaat pääsevät taivaaseen.

  • Sanna Lukkarinen

   Kiitos Jari kommenteistasi. Olen monessa asiassa eri mieltä kanssasi, etenkin viimeisen lauseesi osalta. Raamattuakin voidaan tulkita ja lukea toki monella tapaa. Kristittynä uskon, että Raamattu on Jumalan puhetta ihmiselle. Ja sellaisena haluan sitä myös lukea. Rukous ja nöyrtyminen Jumalan sanan edessä auttaa avaamaan raamatun sanomaa.

   Meillä kristityillä on varmasti opettelemista erilaisuuden kohtaamisessa. Trans-ihmisen elämän kysymyksiä en itse ole esim. paljon miettinyt. Minusta jokainen ihminen on jokatapauksessa yhtä arvokas oli sitten esim. homo, hetero tai transsukupuolinen.

 • Sanna Lukkarinen

  Tarkennuksena vielä äskeiseen. Mielestäni kaikki halukkaat eivät pääse taivaaseen haluamalla sinne. Mutta kaikki halukkaat pääsevät taivaaseen Jumalan Pojan ristin kuolemaan turvaten, syntejään anteeksi Häneltä pyytäen. Ja tässä olemme kaikki samalla viivalla, olemmehan kaikki syntisiä.

 • Jari Holopainen

  Kiitos viesteistäsi Sanna. Näin minäkin olen taivaaseen pääsyn ymmärtänyt, mutta jotenkin en ymmärrä sitä, miksi ihmisen tulisi katua syntejään, jos ns. synnit on määritelty jossain toisessa kulttuuripiirissä omana aikanaan? Osa raamatun synneistä voi olla ristiriidassa suomalaisten lakien kanssa.

  Trans-aiheeseen lisäisin sen verran, että hoidossa olevan omaa tahtoa kunnioitetaan. Ei ketään vasten tahtoaan korjata mieheksi tai naiseksi. Jos hoitoprosessissa oleva haluaa sotutunnuksen sukupuolta kuvaavan merkin vaihtaa, siihen kuitenkin vaaditaan sterilisaatio. Hormonihoito sen tekee.

  Tähän liittyy mielenkiintoinen Raamatun kohta Ensimmäisestä Mooseksen kirjasta:
  ”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.”

  Uskon että ihmisissä on molemmat sukupuolet olemassa jossakin muodossa, vaikka tiettyjä eroja ilmenee. Jumala ei luonut miestä tai naista, vaan miehen ja naisen. Sukupuolten moninaisuus voi olla lopulta yllättävän laaja.

  Kysyit alussa ”kuka ihminen on?”. Omissa töissä olen kysynyt ”mitä ihminen on?”. Kysymällä syntyy ns. ihmiskäsitys. Raamatussa ilmenee useita ihmiskäsityksiä. Alussa kuvattu luomiskertomus on yksi niistä. Käsittääkseni Paavalilla on omansa: puhuttaneen lihan ja hengen taistelusta.

  Toivoisin, että maassamme säädettäisiin lakeja, joiden myötä ihmiset voisivat vapaammin vaihtaa sukupuoltaan, ilman sterilisaatiota tai vuosia kestävää hoitoprosessia. Näin ymmärtääkseni on mahdollista tehdä jossain päin maailmaa.

 • Sanna Lukkarinen

  Kiitos jälleen kommentistasi. Näen syntisyyden niin, että olemme kaikki syntisiä, emme siksi ette teemme jotain yksittäistä syntiä, vaan koska yksinkertaisesti olemme syntisiä. Että ihminen ei pysty, vaikka yrittäisi kuinka, elää täysin synnitöntä elämää. Paratiisissa ensimmäiset ihmiset lankesivat syömään hyvän ja pahan tiedon puusta ja sen jälkeen ihmisellä ei ole ollut mahdollisuutta synnittömyyteen. Pyhä Henki auttaa ihmistä näkemään oman syntisyytensä jotta ihminen olisi valmis vastaanottamaan armahduksen. Armon vastaanottamiseen liittyy halu parannuksen tekoon jonka senkin Pyhä Henki saa aikaan ihmisessä. Näin ymmärrän ainakin luterilaisuuden asian käsittävän.

Jätä kommentti

*