j.H.s.

Eräänä iltana istuin mieheni kanssa vakuutusyhtiön tiloissa pohtimassa vakuutustarjouksia. Olimme saaneet kilpailevalta vakuutusyhtiöltä kutsun tulla neuvottelemaan vakuutusten siirtämisestä heille. Kuvittelin, että tilanne olisi helppo ja nopea, mutta sitä se ei ollut.

Vakuutuksia voi, ja edustajan mukaan myös kannattaa, ottaa kaikkeen mahdolliseen. On liikennevakuutuksia, kaskovakuutuksia, henkivakuutuksia, tapaturvavakuutuksia, sairausvakuutuksia, metsävakuutuksia, kotivakuutuksia jne. Niitä voi ottaa pienellä tai suurella omavastuulla, laajemmalla tai suppeammalla turvalla. Terveyttään voi turvata aina 99-vuotiaaksi saakka.

Istunto pani miettimään elämään liittyviä riskejä ja arvioimaan riskien suuruutta. Ajatuksissani kävin myös arvokeskustelua. Jos turvaan enemmän kotia kuin lapsia, asetanko silloin lapseni vähempiarvoiseen asemaan? Totesin kuitenkin itselleni, että kyseessähän on lopulta vain raha. Ei vakuutus tuo minulle takaisin palanutta taloa tai kuollutta puolisoa, ei välttämättä lasteni terveyttä tai kolaroitua autoa. Vaikka turvaisin terveyttäni 99-vuotiaaksi saakka, ei se estä minua sairastumasta, vanhenemasta eikä kuolemasta. Se vain auttaa selviytymään vaikeista tilanteista. Ja joissakin tapauksissa ehkä myös nopeuttamaan esim. hoitoon pääsyä. Suurelta osin kyse on rahasta, sitä menee joko vähän kerrassaan, tai paljon kerralla, jos jotain sattuu. Ja yleensähän kuitenkin sattuu, tai voi sattua. Tai mistä sen tietää. Ei sitä voi tietää.

Olen kuullut, että etenkin sotavuosina oli kirjeiden loppuun tapana lisätä lyhenne j.H.s. Kyse ei tietenkään tuolloin ollut Joonas Hytönen Show:sta tai edes Jyväskylän Hiihtoseurasta, vaan sanoista ”jos Herra suo”. Tulevaa päivää ei pidetty itsestään selvyytenä. Sama ajatus toistuu myös joulurauhan julistuksessa: ”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla..”.

En voi ennustaa tulevaisuuttani, enkä edes hallita sitä. Onneksi on kuitenkin yksi, joka tietää. Rauhallista joulua kaikille! j.H.s.

 

Kuva: pixabay.com

Kommentit

 • £@$$€

  Hei! Blogiisi liittyen IHS: Kirjainyhdistelmässä IHS eli IHC on kreikan kielen Jeesus-nimen kolme ensimmäistä kirjainta. Latinan kielessä IHS tarkoittaa Iesus Hominum Salvator eli Jeesus, Ihmisten Pelastaja.
  Ainakin Lapinlahden kirkon alttarilla on päällekkäin kirjaimet IHS. Se tarkoittaa In Hoc Signo (vinces) (”Tässä merkissä (olet voittava!)”). Sama kuvio on muun muassa erään Eleanor Rigbyn hautakivessä.
  Rauhallista joulunaikaa!

 • Sanna Lukkarinen

  Hienoja huomioita!

  Tuo IHS lyhenne onkin jollain tavalla tuttu minullekin. Mutta tuo oli aivan uusi näkökulma. Voisikohan tuon IHS ajatella JHS lyhenteeksi? Vähän suomennettuna.

  Vaikkei suoranaisesti, niin tavallaanhan lyhenteeseen liittynee myös ICHITYS-sana ja kristittyjen käyttämä kala-symboli. Joka myös voidaan nähdä uskontunnustuksena: Jeesus Kristus Jumalan poika vapahtaja.

  Tänään liikenteessä ajoi edessäni auto, jossa rekisterikiven kirjaimet olivat JHS ;)

  Joulurauhaa sinullekin!

Kommentointi on suljettu.