Kavala kohteliaisuus

Useimmat meistä on kasvatettu arvostamaan kohteliaita tapoja. Osa opetettu jopa itsekin niitä käyttämään. Itse huomaan usein käyttäytyväni tökerösti, ihan huomaamattanikin. Omissa ajatuksissani saatan törmätä ihmisiin kävellessäni. Aamuisin en monestikaan muista, ketä olen tervehtinyt, ketä jättänyt tervehtimättä. Autoillessani saatan välillä unohtaa vilkun käytön, enkä aina huomioi riittävästi suojatielle pyrkiviä jalankulkijoita. Oppimista riittää.

Kohteliaisuus on kaunista. Kohteliaisuudella ja toiset huomioivalla asenteella saisimme yhteiselomme monesti toimivaan paremmin kuin ilman sitä.

Kohteliaisuudella on kuitenkin nurjempikin puoli. Väitän, että joskus kohteliaisuuskin voi olla pahasta, jos ei osaa pitää puoliaan. Näin voi olla, jos kotiin tullessasi ihmeeksesi huomaat varpaittesi olevan mustelmilla. Silloin on voinut käydä niin, että kanssaihmisesi ovat tallonneet varpaillesi. Ehkä ihan huomaamattaan. Mikä siis ratkaisuksi? Tässä muutamia vaihtoehtoja.

A: Pukea kovakärkiset turvakengät jalkaan.

B: Kertoa varpaitasi uhkaavasti lähestyvälle henkilölle ystävällisen määrätietoisesti, mistä varpaasi alkavat.

C: Kertoa varpaitasi uhkaavasti lähestyvälle henkilölle tiukkasävyisesti omaavasi tuntoaistin myös varpaissa.

D: Juosta karkuun.

E: Olla kohtelias, hymyillä ja kiittää.

F: Keksiä vitsin aiheesta.

G: Harhauttaa.

(Lisää vaihtoehtoja voit keksiä itse.)

Kaikissa käyttäytymismalleissa on puolensa. Se, miten vastapuoli toimii, vaikuttaa lopputulokseen ratkaisevasti. Onneksi liikenteeseen on kehitelty liikennesäännöt. Ne pelastavat monta kiperää tilannetta tienpäällä. Vaikea tilanne on, jos tasa-arvoiseen risteykseen saapuu samaan aikaan kaikista suunnista yhtä kohtelias tai vastaavasti yhtä hyökkäävä kuski. Lopputulos voi olla piinaava hymyjen ja nyökkäysten saattelema odottelu tai nyrkin heilautuksin nykäyksittän etenevä, ei niin lempeä kohtaaminen.

Luku sinänsä on Kuopion moottoritie. Siellä pätevät aivan omat, kirjoittamattomat säännöt. Kärkikolmion takaa moottoritielle saapuvat autoilijat ovat lähes poikkeuksetta uhkarohkeita, toisten hyväsydämisyyteen luottavia autoilijoita. Kun taas moottoritiellä kulkevat autoilijat ovatkin yllättäen kohteliaita ja hyväsydämisiä, antaen tietä moottoritielle liittyville. Tietä kulkiessaan he aivan kuin muuttuisivat eri persooniksi. Tästä seuraa ongelmia. Aina tietä ei voi antaa, jos vasemman puoleisella kaistalla on samanaikaista liikennettä. Moottoritienopeus yhdistettynä monikaistaisuuteen ja liittyvien autojen liian pieneen tilannenopeuteen. Ihmettelen, ettei tiellä ole tapahtunut sen enempää onnettomuuksia.

 

Kuva: www.pixabay.com