Kielletyt sanat

imageSanotaan, että elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa, jossa asioista saa ja pitääkin puhua  niiden oikeilla nimillä. Olemme avoimia monille ajatuksille ja suvaitsemme melko hyvin erilaisuutta. Keskustelemme säästä, lapsista, ruuasta, liikunnasta, rahasta, autoista ja puolisosta. Puhumme työstä ja kodista, harrastuksista ja politiikasta. Kerromme vitsin ja vaihdamme ruokavinkkejä.

Kun avaamme television, toistuvat samat aiheet myös siellä. Edellisten lisäksi käsitellään mm. parisuhdekoukeroita, tehdään kilpaa ruokaa, laihdutetaan, huutokaupataan ja arvioidaan toisten laulutaitoa. Tapetaan, etsitään murhaajaa, seurataan tullin ja poliisin työtä. Katsellaan uutiset ja loppukevennys. Otetaan rysän päältä kiinni ja seurataan sohvaperunoita. Kaikesta keskustellaan ja tuodaan esiin mitä erilaisimmat ilmiöt.

Onko niin, että yhteiskunnassamme vallitsee vapaus ilmaista ajatuksia laidasta laitaan? Onko olemassa enää mitään kiellettyä puheenaihetta? Väitän, että on yksi aihe, josta on vaikea puhua. Synti. Sitä sanaa käytetään harvoin. Oma syntisyys koetaan ehkä pelottavana ja vieraana asiana, eikä sanaa käytetä toistenkaan kohdalla. Synnistä puhuttaessa alkaa vaivautunut hiljaisuus, tulee vaikea olla. Emme hevin halua olla syntisiä, emme armoa tarvitsevia. Haluamme pärjätä omillamme ja näyttää sen myös toisillemme.

Pääsiäisen tullessa me kristityiksi kastetut etsimme pupukoristeet ja kasvatamme rairuohot mutta unohdamme Jeesuksen ristille. Onko pääsiäisen sanoma liian tuttu, jotta osaisimme sen uskoa todeksi? Pääsiäisen sanomassahan piilee uskomaton aarre, kun Jumalan poika tulee ihmiseksi ja ottaa syntimme kantaakseen, jotta me saamme lahjaksi rauhan ja iankaikkisen elämän. Onko niin, että vain Jumalan armoon turvaten löydämme ja uskallamme kohdata oman syntisyytemme?

”Tämä sana on varma ja vastaanottamisen arvoinen: Kristus Jeesus on tullut maailmaan pelastamaan syntisiä.” 1.Tim.1:15

Kommentit

  • Veikko Kastinen

    Ei me niin suuria asioita jouveta ajattelemaan kun synti. Elää hujellettaan ja samalla kiireeellä vaan kukin kuollaan pois. Kiitos sinulle kumminkin muistutuksesta.

    • Sanna Lukkarinen

      Niinhän siinä helposti käy. Isot asiat jää pienempien jalkoihin.

Kommentointi on suljettu.