Koivu

Atshiii. Tällä viikolla se saavutti täydellä voimallaan myös Ylä-Savon, nimittäin koivun siitepöly. Juuri samalla hetkellä, kun kesä näytti viimein lämpimämmän puolensa ja ruoho odotti leikkaajaansa. Silloin kun mieli teki ulos niin järki valitsi toisin. Onneksi auringonpaisteen voi nähdä ikkunastakin ja silloin aikaa jää vaikkapa blogin kirjoittamiseen. Aikaa viime kirjoituksesta onkin jo vierähtänyt melkoinen tovi. Aivastukset siis avasivat kirjoitussuoneni, ajattelin kirjoittaa jotain kansallispuustamme koivusta.

Koivusta nousee mieleen useampiakin asioita; esim. jääkiekkoilijoiden sukunimi ja purukumin ksylitoli. Samalla tavalla, miten siitepöly leijailee joka paikkaan, tuntuu myös koivuun törmäävän kaikkialla. Kirjoitin joitain koivun käyttötarkoituksia muistiin paperille, joka on valmistettu ehkäpä juuri koivusellusta.

Juhannuksena tai kesäisissä juhlissa on usein tapana nostaa koivut oven pieleen tai juhlatilaa koristamaan. Saattaapa joku pitää koivuhalkoa oven tuntumassa ihan vain itsepuolustustarkoituksessa. Entisaikaan saattoi oven päältä löytyä ”Koivuniemen herra”. Koivusta valmistetaan vaneria ja huonekaluja ja sitä käytetään rakentamisessa.

Monilta suomalaisilta pihoilta löytyy pihakoivu, jonka oksaan voi vaikkapa kiinnittää keinun tai rakentaa puumajan. Pihakoivusta muistuu mieleeni tunnettu Topeliuksen Koivu ja tähti- satu. Satu kertoo kahdesta lapsesta, jotka vaelsivat pitkän matkan etsien kotiaan muistona vain pihakoivu ja oksien lomitse loistava tähti. Sakari Topeliuksella oli satua kirjoittessaan mielessään isoisän isä Kristofferin kokemukset Isovihan ajalta. Kristoffer Toppelius oli paennut vuonna 1714 äitinsä kanssa Oulusta piilopirttiin Muhokselle. Sieltä poika oli kuitenkin ryöstetty orjaksi Venäjälle. Vuosien kuluttua Kristoffer karkasi ja kulki aina auringonlaskua kohti päätyen lopulta Etelä-Suomeen sekä sen jälkeen Tukholmaan. Tukholmassa hän sattumalta kohtasi äitinsä.

Lähden lämmittämään saunaa. Nostan käteeni koivuhalon, josta revin ensin tuohta sytykkeeksi. Kohta savu jo leijailee piipusta ja tuli rätisee pesässä. Innokkaimmat hakisivat jo vitsaksia koivuvastaa varten. Saunajuomana koivun mahla olisi ihan omiaan.

 

Kansikuva Pixabay.com, kirjan kuva internetistä.