Sarasvuon kasvatusvinkit auton takapenkillä

Ajelin seitsemän- ja kymmenenvuotiaiden poikiemme kanssa kohti Iisalmea. Meillä oli aikataulu, lähtö oli ollut kiireinen ja minua hermostutti. Kuinka ollakaan, myös takapenkillä alkoi pinna kiristyä. Syytä en muista, mutta volume nousi ja nyrkit heiluivat. Huomasin myös oman ääneni nousevan, eikä sillä tuntunut olevan ainakaan hyvää vaikutusta kokonaistilanteeseen. Nostin uuden oljenkorren, laitoin radion päälle. Ensimmäisellä kanavalla ei ollut suotuisaa vaikutusta. Seuraava kanava toimi. Takapenkki hiljeni, etupenkki hiljeni.

Radiosta kuuluva ääni oli Jari Sarasvuon, hänellä oli Yle Puheella menossa ohjelma, jossa hän puhui tällä kertaa aiheenaan lastenkasvatus. Kymmenvuotias muistutti takapenkiltä, että kannattaa äiti kuunnella tarkkaan.

Tein työtä käskettyä miettien samalla, olisiko parempi, että poikien korvat olisivat jossain muualla. Tein nopean tilannearvion ja päätin jättää radion päälle.

Alkuun arvostelin mielessäni Jaria. Ajattelin, että ei Sarasvuo voi olla asiantuntija lastenkasvatuksen alalla. Olisin mieluummin kuunnellut vaikkapa Sinkkosen Jaria. Kuunnellessani huomasin, että Sarasvuo tuntui puhuvan asiaa. Suurelta osin hänen puheessaan oli toisilta lainattuja ajatuksia. Mutta niinhän kaikilla muillakin on, asiantuntijoillakin. Päätin antaa Jarille tilaisuuden.

Ohjelman edetessä takapekin hiljaisuus rikkoutui. -Äiti, opeta mulle tunteiden itsesäätelyä. Tokaisu mykisti. Kohta nuorempi poika rikkoi hiljaisuuden. -Äiti, syli korjaa kasvatusvirheet. Matka jatkui, kunnes kymmenvuotias poimi jälleen Sarasvuon puheesta. -On ihan tavallista, että kymmenvuotias käyttäytyy kuin kaksivuotias. Oikaisen, että esimerkkihän oli tarkoitettu varoittavaksi esimerkiksi, että nykyään se on ihan tavallista. Ei niin, etttä se olisi hyvä ja hyväksyttävä asia.

Lopussa Sarasvuo lainaa tuttua lausetta. ”Vain kylä voi kasvattaa lapsen.” Uskon tämän olevan totta. ”Ei kenenkään vanhemman oma kypsyys, ymmärrys ja itsekontrolli aina riitä. Lapsi tarvitsee turvallisia vieraita aikuisia oman kasvunsa tueksi.”

Kyseisen ohjelman voi kuunnella areenasta seuraavan linkin kautta. http://areena.yle.fi/1-3107574 Itse seurasin ohjelmaa autossa noin 44 minuutin kohdasta lähtien.

Kuva: https://pixabay.com