Kotiseututyöllä on yhdistävä voima ja siitä syystä oman kotiseudun puolesta työtä tekevien joukko on innovaatioalusta jossa kulkee valtava määrä ideoita ja ajatuksia mutta samalla siellä on myös huolta kotiseutujen tulevaisuuden puolesta. Kotiseutuväen joukkoon voi tulla kuka vaan, uudet ja vanhat paikkakuntalaiset, lapset, nuoret ja aikuiset. Moniäänisyys ja moniarvoisuus ovat voimavara josta tulee vahvuus vain, jos kunnioittamme toisiamme ja kuuntelemme sitä mitä vieressä kulkijalla on sanottavaa. Kaiken keskiössä on yhteinen rakkaus omaan kotiseutuun ja halu olla rakentamassa sitä.
Kotiseuturakkaus ja halu toimia kotiseudun puolesta oli meilläkin teemana, kun lauantaipäivänä istuimme Jaakko Ikosen ja Jouko Laitisen kanssa pohdiskeleman Varkaus Seuran kattoremonttia. Siitä keskustelumme alkoi, mutta kun entinen, nykyinen ja uusi varkautelainen kohtaavat, niin mitä muuta siitä voi tulla, kuin valtavan innostuksen aalto ideoida asioita joilla saadaan Varkauden nousu vieläkin vahvemmaksi.
Ideoimme keskieurooppalaishenkistä varkautelaista joulutoria Päiviönsaaren torille. Ajatelkaa miten kaunis se olisi mökkeineen, jouluisine ruoka- ja käsityötuotteineen sekä tietenkin pienin ja suurin valoin valaistuna. Siihen haluaisimme innokkaita ihmisiä ja yrityksiä mukaan rakentamaan, myymään tuotteita ja ideoimaan sekä toteuttamaan ohjelmaa. Haluaisimme toteuttaa torin jo ensi jouluna. Vaikka vain viikonlopun mittaisena.
Kesällä alueellamme liikkuu paljon väkeä, josta syystä kesätapahtumien merkitys vain kasvaa. Onneksi uusia ja vanhoja tapahtumia koko ajan kehitetään ja ne myös aidosti kehittyvät entistä vetovoimaisemmiksi. Vekara Varkaus, Sampea ja Sampanjaa, dekkarifestivaali, kesäkatuillat, toritapahtumat jne.
Mutta! Päiviönsaaressa on monta kohtaa tyhjää täynnä. Mitä tapatuu Klubille, millaisia kauppoja liikehuoneistoissa tulee olemaan, tai onko niitä, missä uimahalli tulevaisuudessa on? Päiviönsaaren ja Savontien mutkan kehittyminen osana kaupunkirakenteen kehittymistä ei taida olla juuri nyt suunnittelutyön keskiössä. Mutta pitäisikö sen olla?
Varkautelaisten ajatus Vanhasta Varkaudesta olisi tärkeää saattaa suunnitteluprosessiin. Kaupunkirakenteessa Päiviönsaaresta Savontien mutkaan muodostuva alue on upea kokonaisuus, jonka arvoa voi vain nostaa. Tekemällä työtä alueen eteen saataisiin Thomenin kaavassa luotu puutarhamainen kaupungiosa jälleen näkyväksi vetovoimatekijäksi.
Ehdotankin Varkauden kaupungille master planin tekemistä Päiviönsaaren tulevaisuuden suunnitteluun ja siihen mukaan otettavaksi Varkauden vanhan kaupungin kehittämisen varkautelaisten viihtyvyyttä, matkailua ja kaupungin vetovoimaa vahvistamaan. Minä ja varmasti moni, moni muu, on valmis tekemään työtä, että alue kehittyy. Ehkä sinne sitten saataisiin niitä kauppojakin. Voi että olisi hienoa, kun kaupungissa olisi jälleen ihan oikea tavaratalo.
holger
Kannattaisiko klubi kunnostaa ja yhdistää uimahallin kanssa, tehden niistä hotelli-kylpylän ?
Tämä tietysti poistaa seniorien mahdollisuuden käyttää uimahallia edullisesti (ilmaiseksi).
Investointi ei ole tietysti pienin, mutta kyllähän tuota ESR ja EAKR rahaa käytetään kaikkeen muuhunkin, jossa tavoitteita ei ole !
Tälläisen onnistuessa, elävöittäisi Varkauden aluetta ja elinkeinoa (nimi tulisi vaihtaa vanhaan Warkaus nimeen) ja hankkeen ympärille olisi sitten jouhkeaa rakentaa kaikkea muuta !!!
Kirsi Moisander
Hyvä ajatus. Erilaisia vaihtoehtoja kannattaisi selvitellä, sitä kautta Klubikin saisi uutta elämää.
Warkaus nimeä yritettiin muistaakseni vaihtaa parikymmentä vuotta sitten, mutta kielitoimisto taisi vastustaa tupla w:n käyttöä. Sitäkin voisi miettiä uudelleen, perustelut nimen muutokselle ovat varmasti edelleen samat, kaupunkilaiset kokevat vanhan kirjoitustavan enemmän omakseen. Onhan tämä meidän lehtemmekin edelleen vanhassa kirjoitusasussa.
Vireä Warkaus
Kannatettavia ajatuksia nuo kaikki. Päiviönsaaren alue on luonnostaan vanhaa Varkautta ja kaikki eurooppalaisten vanhojen kaupunginosien hyväksi havaitut kehittämisideat ovat meidänkin käytettävissä. Aloitetaan siitä Varkauden muuttamisesta Warkaudeksi. Hyvä idea edelleen.
Lyhyttä matikkaa
Varkauden ongelma on ollut jo muutenkin asukaslukuun nähden liian laajalle levitetty kaupunkialue.
Nyt kun Varkauden asukasluku on vielä laskenut Päiviönsaaren suuruuden päivistä yli 5000 asukkaalla, niin kyllähän tuommoisen autioituvan alueen elävöittäminen on melko ylivoimainen haaste, sillä hiljentyminen vaivaa jo Kauppakadun eteläpäätäkin.
Kirsi Moisander
Kiitos kommentista. Asiassa on puolensa ja esittämäsi näkökulma on täysin perusteltu.
Haluaisin kuitenkin vielä nostaa keskusteluun, missä Varkauden kaupunkikeskusta tällä hetkellä on? Onko se Leunanmäellä, Kauppakadun varrella, Taulumäen torilla vai kahdessa suuressa automarketissa? Elämää markettien alueella ainakin on vuoden ympäri samalla tavoin kuin Taulumäen torilla kesäisenä päivänä.
Kaupungin kehittymiseen voidaan vaikuttaa ja jokaisella päätöksellä vaikutetaan vuosikymmeniksi kaupunkilaisten tulevaisuuteen.
Tiivistyvä kaupunkirakenne vaatisi uuden asumisen tuomista keskusta-alueille. Jussi Viljakainen esitti facebook-keskustelussa omakotiasumisen tuomista Päiviönsaaren ranta-alueille. Sitäkin olisi hyvä tutkia. Asukkaat tekevät kaupungin ja asuminen varmistaa palvelut.
Hiljenevä kaupunkialue aivan kaupungin ytimessä on kaupunkirakenteen kannalta rapauttava. Päivönsaaren alueella ja sen välittömässä läheisyydessä on paljon työpaikkoja ja jo siksikin sillä on mahdollisuus ja tarve uuteen nousuun.
Hiilijalanjälkiä seuratessamme palveluiden ja asumisen suunniteltu tiivistyminen koko nauhakeskustan alueelle alentaisi autolla liikennöinnin tarvetta. Jalankulun, polkupyöräilyn edellytysten ja julkisen liikenteen parantaminen ovat tämän päivän kaupunkisuunnittelun keskeisiä kysymyksiä.
Varkaus voi ennakkoluulottomalla otteella luonnon ja kaupunkiympäristön kauneutta ja kansainvälistä osaamista hyödyntäen kehittyä vetovoimaiseksi asumisen ja työn kaupungiksi. Piirteitä siitä on jo nyt mutta lisää voimaa ja tahtoa tarvitaan. Kaikkien kaupunkien ei tarvitse olla suuria, myös viihtyisiä ihmisen mittaisia vetovoimakeskuksia tarvitaan.