Joulua valmistelemassa

img_4305
Olen jouluihminen. Perhettä se välillä naurattaa mutta he taitavat kuitenkin lopulta nauttia siitä, kun joulun valmistelu alkaa adventista ja pala kerrallaan valmistuu viimeistään aatoksi.
Jouluradio kuuluu minun kuten monen muunkin suomalaisen joulun odotukseen. Niinpä tänäkin vuonna odotin innokkaasti ensimmäistä adventtia jolloin puolen yön aikaan Jouluradion ohjelmakausi alkoi kuulijoiden omilla versioilla Hoosiannasta. Näistä omaleimaisista esityksistä radio oli tuottanut yhteisen laulun. Hienolta kuulosti ja netissä olevalta videolta näytti.
Kovin usein adventin jälkeen en ole kuitenkaan vielä Jouluradion ääreen palannut, sillä laulan työpaikan henkilökuntakuorossa ja olemme marraskuun alusta alkaen valmistelleet muutamaa joululaulua esityskuntoon, joten joululaulujen tarve on tullut pääosin sillä täytettyä.
Tänä vuonna en ole ehtinyt panostaa joulun valmisteluihin entiseen tapaan. Piparkakut ovat leipomatta ja laatikot tekemättä. Pakasteessa on vain imelletty perunalaatikko ja sekin kaupasta ostettu lähitilan tuote. Kinkku ja kalkkunakin, jota meillä joulupäivänä syödään, ovat vielä tilaamatta. Toivottavasti olen saanut enemmän aikaan tulevalla viikolla, onhan jouluun vielä kaksi viikkoa aikaa. Työkiireet ovat olleet keskeinen syy aikatauluun mutta kyllä koko tämän viikon potemani flunssa on tilannetta vielä heikentänyt.
Kummallista, etten kuitenkaan ole huolissani aikataulusta. Luonnollisestikin pihavalot palavat, adventtikynttilöitä on poltettu ja joululahjojakin jo hankittu. Kortitkin saimme tänään kirjoitettua joten ne ovat postin kuljetettavina maanantaina, aivan aikataulussa. Netistä löysin hauskan ohjeen joulupallokranssista ja viime viikonloppuna tein sellaisen käyttäen metallista henkaria runkona. Ihan siitä tuli aidon näköinen ja kimalteleva. Joululeivonnaisiakin ehdin testailemaan Lidlin Liedellä lehden ohjeen mukaan. Taatelikakusta tuli oivan makuinen, tosin vähän sitä itse tuunasin päällystettä ja täytettä muokkaamalla. Citymarketissa oli tuoreita taateleitakin, joten käytin niitä mieluummin kuin ohjeessa olevia säilöttyjä. Harvoin luen kauppojen mainoslehtiä mutta onneksi ryhdyin lukemaan kauniin etusivun houkuttelemana Liedellä lehteä, koska siinä on hyviä jouluruokaohjeita ja vinkkejä.
Piparkakut teen joka vuosi itse, koska perheessämme pidetään Paraisten pipareista ja vielä ohueksi kaulittuina, niin ne onnistuvat parhaiten itse tehtyinä. Joulupullan teen, jos ehdin mutta laatikoiden kuuluu olla ainakin pääosin kotona tehtyjä. Tänä vuonna meillä syödään kotona tehtyjä lanttu- ja porkkanalaatikoita.
Joulun aika on lahjojen jakamisen aikaa. Perheelle ja läheiselle annettavien lahjojen lisäksi minulle on tärkeää muistaa myös heitä jotka tarvitsevat tukea. Joulun odotus on ollut hyvä hetki miettiä maamme huolestuttavaa eriarvoistumista ja sitä miten pystyisimme sen estämään. Nyt tuntuu sitä, että vain huolehtimalla toinen toisistamme ja ottamalla yhdessä vastuuta tulevaisuudesta voimme muuttaa maailmaa.
Joulu tulla jollottaa. Kyllä se sieltä tulee vaikka ei niin kiirettä pitäisikään. Joulu irrottaa meidät hetkeksi arjesta ja antaa mahdollisuuden viettää juuri sellaista omanlaista joulua millaisesta itse nauttii. Minulle tärkeitä ovat läheiset ihmiset, joulun tuoksut, maut, koristeet ja laulut. Onneksi läheisilleni samat asiat ovat tärkeitä. Niistä kaikista tulee se meidän perheen oikea joulu.
Hyvää ja levollista joulun aikaa.