Julkiset eläimet

ikigai

Olen ollut tämän viikkoa koulukiertueella pitkin Sörmlandin kauniita, kiemuraisia teitä. Kun teatteriesityksemme jälkeen kysymme lapsiyleisöiltä olisiko jollakulla jotain kysyttävää, nousee aina nopeasti tusina kättä.

Kaikenlaiset hauskat utelut kuten “Kuinka monta laulua olet laulanut elämässäsi?” tai “Kuinka vanha olet?” vähän aina naurattavat (kun olet nähnyt puolen tunnin teatteriesityksen jossa lauletaan, tanssitaan, soitetaan ja on vaikka minkälaista tapahtumaa ja ainoa kysymys on ikäni on se mielestäni aina aika söpöä…). Eniten jäi kuitenkin mieleen eräs pieni poika joka kysyi “Oletteko te julkkiksia?”

Koska olin sattuneesta syystä ollut tv:ssä kahdesti lyhyen ajan sisällä, kollegani loihe lausumaan “Annahan oli just vasta telkkarissa taas!” ja pikkupoika näytti hyvin tyytyväiseltä…

Jäin kuitenkin miettimään koko Julkkiksen käsitettä – Mitä se on että on tunnettu? Tunnettu kenelle? Ja missä? Minkä aikaa? Ja miksi se on tärkeää että on tunnettu?!

Kun katson kaupan kassajonossa lööppejä, tunnistan sieltä aika harvoin naamoja. Ruotsalaisia julkkiksia en tunne koska en tiedä, kuka oli Miss Sverige -88 tai Euroviisujen 76:n semifinaalin toiseksi tullut vuonna -92. Tunnistan pelkästään kuninkaallisen perheen joista kyllä kehtelläänkin otsikkoja tuon tuosta. Minulta puuttuu yhä yli kymmenen Ruotsissa vietetyn vuoden jälkeen niin sanotut kulttuurilliset referenssit. Suomessa tunnistan vanhat tutut iki-kääpä tyyppiset paavoväyryset ja mattinykäset mutta kaikki viimeisen 10 vuoden “julkkikset” ovat minulle lähinnä “Siis kuka?!”

Kuten me kaikki tiedämme, on keltaisen lehdistön laki, että jokaisen joulu-, pääsiäis-, ja juhannusnumeron kannessa täytyy koreilla naiskauneutta, yleensä joku missi ja joku omaperäinen otsikko “Vietän juhlaa perheeni parissa/Minulle maistuu kyllä lomalla suklaakin/Ensimmäinen juhlapyhä uuden rakkaan kanssa”. Tämä on kuin Jumalan sana josta ei poiketa. Kerran kun näkisi puolipukeisen vanhemman miehen kannessa kertomassa kuinka “En laske kaloreita jouluna/Juhannuksena ei tarvitse treenata/Oon sun pääsiäispupu”! Sen lehden saattaisin jopa ostaakin ihan vaan kannatusmielessä!

Aika vapauttavaa kun voi vaan lukea löppejä jonkinlaisen metatason vitsimaailmana ja katsella naamoja jotka eivät sano yhtään mitään. Onkohan tuo missi, laulaja, influencer, bloggari, näyttelijä, tosi-tv-tähti, miljoonaperijätär, urheilutähti……? Kun sillähän ei ihan oikeasti ole Mitään väliä.