Kaljupäät, kirjamessut ja jom kippur

Götebrogin poliisilla lie ollut joku muumi laaksosta hukassa kun antoi luvan äärinationalistijärjestö (lue “natsijärjestö”) Nordiska motståndsrörelsen:in lauantaiselle mielenosoituskulkueelle. Riittävän epäilyttävää ja uhkaavaa ei ollut se fakta että puhumme nyt siis kaikkien tuntemasta äärioikeistoryhmittymästä jonka aktivisteista tutkitusti suurin osa on tuomittu väkivaltarikoksesta, joka on erityisen hierarkinen ja suljettu, ja jonka Säkerhetspolisen on nimennyt “suurimmaksi uhaksi Ruotsin sisäiselle turvallisuudelle”.
Ei, katsottiinpa nyt kuitenkin että tällaisilla pojilla pitää kyllä olla lupa kävellä kulkueena Hail Hitler- tervehdykset iloisesti ilmassa viuhuen keskellä kirkasta päivää Ruotsin toiseksi suurimman kaupungin keskellä.
Mainitsinko jo sanaparin “rasismin normalisointi”…?
Arviointikyky petti sinilakeilla siis pahasti. Ja vaikka mitä aikoisit kohta kommenttiketjuun kirjoittella demokratiasta ja sananvapaudesta niin mietipä vielä pari kertaa ennen kuin otat näppäimistön kauniiseen käteen. Palaa mielessäsi koulun historiatunneille, lausu pariin kertaan ääneen sana “Natsi-Saksa” ja tehdäänpä nyt yhdessä ajatusleikki: Entä jos Hitlerin ukot olisi kielletty edes kokoontumasta jo 30-luvun alussa? Olisiko niin että establismentti ja kansan syvät rivit olisi saatu juutalaisten (sekä vammaisten/homoseksuaalien/vähemmistöjen) syrjimisen ja tappamisen sijaan uskomaan että energiat voisi kuluttaa johonkin vähemmän mielipuoliseen kuten maan ja demokraattisen poliittisen systeemin rakentamiseen? Jälkiviisaana paha mennä sanomaan.
Haluaisin nyt vaan alleviivata että vedän tahallisesta viivan Saksan sekä Göteborgin tapahtumien välille. Niin kauan kun hallitus, kansanedustajat, poliisi ja tavan tallaajat katsovat että ääri-nationalisteilla jotka avoimesti siis ihannoivat Hitlerin “urotöitä” on lupa kulkea levittämässä sanomaansa, on meillä pelko että tämä sanoma myös oikeasti leviää.
Vaan ei jotain niin kamalaa ettei kamalempaa: Juuri tänä lauantaina 30.9 kun tämä pellepartio marssi maihinnousukengissään, oli juutalaisten juhlapyhä Jom Kippur. Arvatkaapa kulkiko mielenosoituskulkue juurikin Göteborgin juutalaisseurakunnan synagogan ohi?
Aivan sanomatta sanaakaan järjestäytyneitä uskonnoista tai juutalaisuudesta, arvottamatta millään tavalla heidän elämäntapojaan tuntuu poliisin toiminta tässä kohdassa vain kertakaikkisen irvokkaalta. Tässä seurakunnassa on erään paikallisen rabbin mukaan vielä keskitysleireiltä hengissä selvinneitä. Miltäköhän tuntuu näistä vanhuksista väistellä juhlapäivänä natseja päästessään kirkkoon?
Lisäjännityksenä tietysti vielä se, että NMR kokoontui Göteborgin kirjamessujen edessä: siellä mistä varmasti löytää mahdollisimman monta vasemmistoaktivistia, demokratian töissä toimivaa journalistia sekä varmasti myös maahanmuuttajia. Kuin kaivettaisiin verta nenistä.
Kun viimeksi 2013 on tämä sama järjestö käynyt rasisminvastaista mielenosoitusta vastaan mm. puukottaen kahta siviiliä ja vahingoittaen useampaa poliisia, en voi muuta todeta kuin että historiasta ei näytetä oppivan mitään ja sehän vain sanonnan mukaan toistaa itseään.
Nille ketä kiinnostaa katsoa inhottavaa uutisfilmiä suosittelen googlaamaan Götebrogin tapahtumia lauantailta. Tämä luvan kanssa marssinut ryhmä sai nimittäin pahaa jälkeä aikaan ja sehän kai olikin juuri se mitä he halusivat: huomiota ja herättää pelkoa.
Tulee mieleen sellaiset yläasteikäiset koulukiusaajat: Kun mulla on paha olla niin haluan että muutkin kärsii.