Kiduttaminen vai nautinto?

Ruotsin suurin päivälehti Dagens Nyheter tarjosi joulun alla suuren ja mielenkiintoisen artikkelin erikoisesta trendistä jonka näkee ilmaantuvan hieman erilaisissa muodoissa siellä täällä: jonkinlainen itsensä kiduttaminen ja äärirajoille vetäminen tuntuu olevan kuuminta hottia maailmalla, ja Ruotsissa. Lähes samaan aikaan kirjoitti Helsingin Sanomat aiheesta 2020 -terveystrendit ja siellä oli toimitus taas näkevinään nautinnon, hitauden ja aivan uudenlaisen itsestään huolenpidon olevan nousemassa. Minusta on erittäin mielenkiintoista seurailla näiden kahden hyvin vastakkaisen ilmiön nousua…

Kuten DN kirjoitti on vuoden 2019 selkeä trendi olleet ns. ultrajuokset ja “Tuffest” (eng. “vahvin” tai “jaksavin”) -tyyppiset kilpailut joiden osallistujamäärät kasvavat ja joista pulitetaan hirveitä summia. Ihmiset ovat todella valmiita maksamaan saadakseen kaatua naamalleen vesiesteeseen ja ryömiä mudassa. Yksi suomalaiselle ehkä hieman hassu pointti oli nostaa esille avantouinti tällaisena “kidutuksena”…. No, toisen nautinto on toisen kipu ;) Samaan aikaan kirjoitti Ruotsin valtionrautateiden matkalehti avantouinnista nousevana trendinä ja suitsutti kylmäuinnin eli kallbad:in terveysvaikutuksia. Tässä uusimmassa trendinhaarassa on vain se outo käänne, etteivät ihmiset riennä avantoon nauttiakseen vaan esimerkiksi erilaisten hengitysharjoitusten avuin karaistakseen itseään vaikkapa pysyäkseen mahdollisimman kaun paikallaan jäisessä vedessä tai sukeltaakseen jään alla, taikka osallistuakseen avantouinti-kisoihin. On kyllä mielestäni aika selkeä aikamme ilmiö että aivan kaikesta täytyy kilpailla ja että kaikkeen osallistumsesta täytyy ottaa maksu. Helppohan se toisaalta olisi kaupungilta kuin kaupungilta leikata jäähän reikä ja pitää se asukkaille auki talven yli mutta rahaahan sillä ei tienaisi joten kukaan ei sellaista iloa tarjoa.

Amerikan Piilaaksossa on kuulema useampi miljonääri-pomo joiden liian helppo ja mukava elämä alkaa tuntua no, liian helpolta ja mukavalta, ja nyt asiaa käydään korjaamaan näillä uusilla kidutus-trendeillä: kulkea t-paidassa tai avojaloin töihin talvellakin oli yksi näistä esimerkeistä. Nuorena menestyneet ressukat joiden pitää yrittää hakea erilaisia kicksejä elämäänsä koettavat hakea suuria tuntemuksia arkeensa esimerkiksi karaistuttamalla ihoaan. Jääkylvyt ovat myös Amerikan ihmemaissa iso juttu: jengi ilmoittautuu kursseille joissa saa uppoutua jääkylpyammeeseen ja opetella hengitysharjoituksia. Hö. Menisivät mökille Kainuuseen. Halvemmalla pääsisi.

Samalla aikaa huomaan ihmisten tarpeen lopettaa Cross Fit, maratonit ja VasaLoppenin kiertäminen. Elämä on ihan tarpeeksi kidutusta vaan siinä sänky-päiväkoti-työ-ruokakauppa -akselilla, vapaalla halutaan esim. sinne HS:n esittelemälle unilomalle jossa vain nukutaan. Vaihtoehtoisesti täyttyvät ihmiset myös erilaiset jooga- ja meditaatioretriitit, mindfullness-kurssit sekä kiinnostuvat tantrasta, parisuhdekursseista tai erilaisista mahdollisuuksista olla hetken Off Grid, ilman sähkölaitteita. Kuten kaikki yhteiskunnassamme, näyttävät myös terveystrendit olevan hvin polarisoituneet… Se mikä on sekä kiduttamiselle että nautinnolle selvästi yhteistä on jonkinlainen itsensä voittaminen: katkaista oravanpyörässä juokseminen, tulla itseään lähemmäksi, tuntea mille tuntuu. Molempi parempi siis ehkä kuitenkin?

Toisaalta tuntuu että terveystrendit ja jooga ovat jo vähän sellaisia 2018-muoteja ja trendien aallonharjalle raivataan tilaa jollekkin uudella. Saas nähdä onko se sitten jäävedessä lillumminen ja paljain jaloin töihin pakkasessa kävely. Kuinka vain, Pohjoismaissa olisi nyt ainakin tuhannen dollarin paikka olla tuleva muotimekka.