Minun kieroutunut maailmani

Minä elän kuplassa. Elän lähestulkoon unelmaelämää jonka olen itse luonut sellaiseksi kivaksi arjeksi jota haluan päivittäin elää. Kaupungissa nimeltä Malmö.
Tämä kuplani tuli taas harvinaisen selväksi vaalien jälkeen. Ruotsin puoluejakauma näytti minun näkökulmastani hyvin erilaiselta kun olin seurannut monta kuukautta ystävien ja tuttujen vaalikampanjaa Facebookissa. Tuttavapiirinini homogeenisyys oli silmiinpistävää. Jos olisin Pohjois-Ruotsissa asuva metsäkoneenkuljettaja tai tukholmalainen insinööri olisi newsfeedini taatusti aivan erilainen.
Kun 13 prosenttia ruotsalaisista äänestää rasistipuoluetta (enkä nyt kirjoita maahanmuuttajakriittinen vaan käytän r-sanaa valitusti ja harkitusti) on minun pakko myöntää, että olen elänyt naiivissa luulossa että ihmiset jotka sallivat rotuerottelun ja ihonvärin takia tapahtuvan syrjimisen olisivat pienen pieni vähemmistö. He ovat kyllä vähemmistö, mutta jos 13 prosenttia jaksaa vaaliuurnalle  saakka, voin kuvitella että monta prosenttia ei edes jaksanut liikkua vaan kiristelee kotona hampaitaan.
Voisin uskaliaasti väittää että viitisentoista prosenttia ruotsalaisista katsoo että on erittäin hyvä tai sallittavaa kuulua porukkaan joka haluaa sulkea rajat ja olla keskenään omassa ihanassa maassaan ilman lisää ulkomaalaisia.
Sanomattakin selvää: en tunne itseäni erityisen tervetulleeksi juuri nyt.
Malmössa Sverigedemokraterna sai vähemmän ääniä kuin muualla maassa. Minun asuinalueellani huomattavasti vähemmän. Ystävänipiirissäni pyöreän nolla. Jollain kieroutuneella tavalla pidän sitä suurena harmina. Minun maailmani on kupla jossa minun maailmankuvani on laki. Jossain Hässelholmissa asuva 22-vuotias tehdastyöläinen joka huutaa kadulla “Vitun neekeri” on ihminen jota en arjessani kohtaa. Ja minun pitäisi. Meidän pitäisi kohdata, minun ja heidän jotka emme ymmärrä toisiamme.
Meidän pohjoismaalaisten on niin kamalan vaikea hyväksyä kuinka jakautunut yhteiskuntamme on. Sverigedemokraterna on päivänselvä “missnöjesparti”, tyytymättömyyspuolue: ne tyypit joita äänestetään koska koetaan ettei vaihtoehtoja vanhalla puolekartalla ole kun asioiden täytyisi muuttua. Olen samaa mieltä, asioiden täytyy muuttua. Meidän täytyy kohdata. Minä haluan tavata myös ne ihmiset jotka ajattelevat täysin eri tavalla kuin minä.
Onnekseni teen tätä paljon arjessani, rakastan lukemattomia ihmisiä kenen ajatuksenkulkua en käsitä ja joiden kanssa joudun jatkuvasti konfikteihin. Rakastan heitä koska pystymme kommunikoimaan ja selittämään toisillemme ajatuksenjuoksumme. Me hyväksymme toisemme.
Minusta on hullu ajatus, ettei joku hyväksyisi minua koska olen suomalainen, valkoihoinen, nuori, hetero, korkeakoulutettu, maalainen, muusikko, journalisti tai nainen. Moni pitäisi näitä ominaisuuksa heikkouksina ja olisi valmis potkimaan minut hengiltä jos käyn oikeuksiani liian kovaäänisesti vaatimaan. Mutta pelon ja vihan sijaan minä peräänkuuluttaisin kommunikaatiota ja kohtaamista. Voisiko ajatuksista tekojen takana puhua? “Sinä vitutat minua koska….”
Muuten kaivaudumme kaikki poteroihimme ja siellähän on kiva pyöriä samalla tavalla ajattelevien kanssa. Olla samaa mieltä siitä että Nuo Toiset on tyhmiä.

Kommentit

 • Oula Lintula

  Itse asiassa rasistipuolue Socialdemokraterna sai jopa 31 % äänistä. Heidän kunniakseen tosin myönnän, että noista rotuoppipuheista on jo aika pitkä aika, samoin on aika pitkä yhteistyöstä NSDAP:n johtaman Saksan kanssa.
  Mutta miksi kirjoituksessasi käsitellään Sverigedemokraternaa? Eihän se ole rasistipuolue. Päinvastoin, se on ilmoittanut vastustavansa rasismia.

  • Anna Fält

   Kuinka niin S olisi rasistipuolue? Kuulisin mielelläni perusteluja.

   • Oula Lintula

    Perusteluna ovat tietysti rotuopit, jotka olivat samantapaisia kuin samana aikana Saksassa NSDAP:lla. Olkoonkin että ei niiden johdosta mitään ”loppuratkaisuja” lähdetty hakemaan.

   • Oula Lintula

    Lisättäköön että Saksa hävisi sodan ja institutionalisoitu rasismi hävisi ainakin valtiotasolla ideologiasta siinä vaiheessa. Ruotsissa näin ei käynyt. Esimerkiksi rotubiologinen instituutti jatkoi toimintaansa tällä nimellä pitkälle 1950-luvulle.

 • musta tulevaisuus

  Hei Anna koska sinä asut Mälmössa niin voisit käydä ekskursiolla tutustumassa oikeaan monikulttuuriin ja suosittelen sinulle Rasmusgatania ja sen ympäristöä mutta Malmösta kyllä löytyy paljon muitakin paikkoja joissa monikulttuuri on puhjennut kukkaan.
  Jos teet ekskursion niin muistathan sitten raportoida kokemuksistasi.
  https://www.google.fi/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=rasmusgatan

  • Anna Fält

   Rasmusgatan – tuttuja maisemia! Pyöräilen ohi lähes päivittäin, kuntosalini sijaitsee ihan lähellä eli veikkaan jumppaavani monen juurikin tuon kadun asukkaiden kanssa. Siellä kun huomattavan suuri osa kävijöistä on nuoria maahanmuuttajapoika-porukoita jotka treenaa yhdessä :)
   Mutta mitä on Oikea monikulttuurisuus, kysyn. Miksi sitä löytyisi enemmän Rasmusgatanilta kuin jostain muualta? Väittäisin, että monikulttuurisuus on puhjennut kukkaan ympäri Malmöa jo vuosia sitten. Ja se on hyvä se. Yksi suuri syy miksi rakastan tätä kaupunkia.

 • Tony

  Taidat laittaa sanoja heidän suuhunsa. Täältä Suomesta seurattuna Ruotissa on valtavia ongelmia maahanmuuton kanssa; mellakoita, palomiesten kivityksen, autopolttoja, syrjäytymistä, slummiutumista. Onko tämä puolue ainut joka oikeasti käsittelee näitä ongelmia eikä vain diskuteeraa? Vähän tiedän ruotsin politiikasta, mutta on vaikea uskoa että poliittisella puolueella voisi 2000-luvun ruotsissa olla rasistista agendaa. Jollain leikkauksella heidän kannattajista kyllä, mutta että puolueella?

  • Anna Fält

   Minusta ongelma Sverigedemokratien politiikasta on, ettei selkeistä rasistisista kommenteista ja väkivaltarikoksista oteta pesäeroa. Riksdagetiin eli valtiopäiville pääsi sisään esim. useampi rikoksita tuomittu, ja heidän puolueestaan julkaistaan yhä uudestaan videoita ja julkilausuntoja joissa puoleenjäsenet todella puhuvat niin pelottavan väkivaltaiseen ja julmaan sävyyn vierasmaalaisista, ettei minun ajatusmaailmaani mahdu, kuinka sellainen puhe voidaan katsoa hyväksyttäväksi.
   Minä en laita sanoja kenenkään suuhun. Seuraan Ruotsin politiikkaa tiiviisti enkä väitä että SD:llä olisi rasistista agendaa. Väitän kuitenkin että jos rasistiset julkilausumiset sallitaan, sallitaan siis rasistinen käytös ja rasistinen politiikka.
   Kuten aiemmin blogissani kirjoitin, on mahtavaa että SD:n tultua peliin näistä ongelmakohdista puhutaan. Maahanmuuton ongelmista Pitää puhua. Mutta mihin sävyyn? Tietenkin Suomen ja Ruotsin maahanmuuttajatilanne on täysin erilainen, Suomesta ei löydy (vielä) vastavia ”slummeja”. Tässä otit esille hyvän esimerkin asiasta mistä kyllä usein puhutaankin: kuinka integroida maahanmuuttajat eikä sijoittaa erillisille asuinalueille keskenään. Sverigedemokratien suuri ongelma minun silmissäni on näköalattomuus: heidän ratkaisunsa ongelmaan olisi ettei lisää jengiä ulkomailta oteta tänne, piste.
   Malmön Rosengård (jossa kuuluisa Zlatan on varttunut) on hieno esimerkki paikasta missä asuu lähes pelkästään maahanmuuttajia ja on ollut paljon ongelmia mutta josta ollaan kovalla työllä ja kaupungin omistautumisella useisiin projekteihin luomassa todella hienoa monikulttuurista asuinaluetta joka herättää nykyään myös positiivista huomiota: äänestysprosentti kasvaa, ihmiset työllistyvät ja harrastavat yhä enemmän. Minulla asuu ja on asunut siellä monia ystäviä jotka sanovat ettei koskaan pelottanut. Sama on minun henkilökohtainen kokemukseni.

 • Valkoinen rasismus

  Jaahas. Kommenttini ilmeisesti poistettiin?

Kommentointi on suljettu.