Mustaakin mustempi perjantai

Kuka ikinä keksikään koko konseptin Black Friday saa nyt virallisesti Anna Fältin HÄVETKÄÄ -palkinnon, olkaa hyvä! Se mitä tavaraan, kamaan, krääsään ja muoviin hukkuva maapallomme ei taatusti tarvitse nyt eikä koskaan on vielä yksi uusi shoppailupäivä. Euron kuvat silmissä kiiluen lauletaan kulutusjuhlan ilolaulua ja ryntäillään törsäämässä rahaa jota ei ole tavaroihin joita ei oikeasti tarvitse.

Tänä vuonna inhoni koko hommaa kohtaan sattuu vaan olemaan vieläkin astetta isompi: ei ole hyväksi kenenkään terveydelle mennä nyt tunkemaan ostoskeskuksiin. On helppo väittää että webbi-ostokset ovat turvallisia mutta ajatellen monen tiukkaa taloudellista tilannetta tämän koko virus-kriisin keskiössä, tarviiko niitä pennejä oikeasti laittaa palamaan juuri nyt…

Luin monen pienyrittäjän muistuttavan että tämä aika vuodesta on heille todella tärkeä, ja kunnioitan heidän työtään itsekin yrittäjänä. Eli jos nyt on pakko törsätä rahaa niin voisiko ne kamat sentään ostaa paikalliselta pienyrittäjältä? Niitäkin löytyy Savossa kuulkaa pilvin pimein! Amazonin nettikauppa ei kaadu jos et osta joululahjojasi heidän multimiljoonatehtaastaan mutta naapurin Pirkon kukkakauppa tai Anssi-serkun korupaja voi hyvinkin mennä tänä vuonna nurin.

Katselin inhoten kuvia kauppakeskuksien oville tungeskelevien ihmisten massasta enkä voi mitenkään keksiä yhden yhtä hyvää argumenttia sen puolesta että pandemian keskellä pitäisi päästä shoppailemaan. Anteeksi vaan kaikille jotka siellä nytkin jonottavat mutta jos nyt on aivan pakko päästä uhraamaan oma terveytensä jonkun kipon, kupin tai tekniikan uusimman vempeleen takia, voisi ainakin miettiä että samalla uhraa monen muun hengen. Ja minkä takia?

Moni kritisoi USA:n vaaleja tai Puolan aborttimielenosoituksia kun tv:t näyttivät meille kuvia sadoistatuhansista ihmisistä poski poskea vasten. Mutta on varmaan kuitenkin monen mielestä kansanliikkeen arvoinen asia sellaiset perus-ihmisoikeuskysymykset kuin aborttioikeus tai se, tuleeko Amerikan seuraavaksi presidentiksi viimeinkin tervepäiseltä vaikuttava ihminen

Ovatko ostokset mielenosoituksen arvoista?

Tahtoisin muistuttaa Suomen Luontoliiton sanoin: “Jätä ostamatta, säästät 100%”

Älä ymmärrä minua väärin, pystyn todella samaistumaan siihen iloon mitä uuden tavaran ostaminen voi aiheuttaa. Tulin aivan naurettavan tyytyväiseksi kun viimein sain ostettua hyvät kuulokkeet alennusmyynnistä tänä syksynä tai kun löysin kirpparilta tuliterän toppatakin viime viikolla. Siis se lapsenomainen riemu mikä voi vallata kehon kun saa sen tarvitsemansa jutun ja vielä hyvään hintaan ja kivanvärisenä! Mutta painotan sanaa Tarvitsemansa. Kaikessa ostamisessa olisi aina tärkeintä esittää itselleen kysymys Onko tämä nyt aivan välttämätöntä.

Ja esittävän taiteilijan näkökulmasta: on aika masentavaa ettei yhtään konserttia voi järjestää, kiertueet peruuntuu, ei pääse teatteriin eikä laukukursseja uskalla pitää mutta kun on kyse ostoskeskusesta, saakin yhtä äkkiä 100 tyyppiä tiivistyä samaan tilaan hönkäilemään toistensa niskaan. Kiva kun joillakin on vielä tulot ja ylimääräistä rahaa, meillä esittävillä taiteilijoilla ei ole ollut enää pitkään aikaan.

Samalla kun osa kansasta shoppaa muumimukeja tai mikä nyt onkaan tällä hetkellä se kuumin juttu, taistelee kulttuuriala henkensäpitimiksi. Tästä näkökulmasta on aika kivuliasta nähdä joka ikinen ale-kyltti. Kun laittaa asiat mittasuhteisiin on aika selvää että tämän ekonomisen kriisin jäljet näkyvät ympärillämme vielä kauan sen jälkeen kun viimeinenkin Black Friday 2020-tavara on hajonnut ja heitetty kaatopaikalle.

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Hyvä Anna, kyllä nyt ja tästäkin eteenpäin tavarakasojen kasaamiseen on pakko suhtautua kriittisesti maapallon luonnonvarat eivät kestä loputtomiin. Rahaa voi käyttää kulttuurin kuluttamiseen ja hemmotella aineettomalla hyvällä itseään tarvettahan siihen on,mutta joka tavaraan ei ole tarvetta, ainakaan minulla.

  • Anna Fält

   Olen aivan samaa mieltä! Kuten kirjoitin tekstissäni: “Jätä ostamatta, säästät 100%”

 • Veikko Kastinen

  Kirjoitin perjantaina 27.11 kommentin Annalle, luulin että kommentointi on vapaata! ?

  • Anna Fält

   Pahoittelut Veikko että kommenttisi ei näkynyt täällä kommenttiketjussa aiemmin. Koska epäasiallisten kommenttien tulva on välillä ollut sietämätön olin valinnut täältä aikoinaan jonkinlaisen nappulan josta minun pitää henk.koht. käydä Hyväksymässä kaikki julkaistavat kommentit ja sitä en ollut muistanut tarkastaa – ei ollut suinkaan tarkoitus kommentteja salailla :)

Kommentointi on suljettu.