Nautintomaaottelu

 

Katselin paikallisradion eli Ruotsin Suomenkielisen toimituksen otsikoita itsenäisyyspäivänä heidän nettisivuiltaan, siellä jälleen kerran kertoiltiin jostain uudesta tutkimuksesta sodan traumoista. Taas on kerätty uutta dataa sodanjälkeisistä sukupolvista ja heidän vaikeuksistaan väkivallan ja traumojen keskellä kasvaessa. Jotenkin taas ikävästi sain muistutuksen kuinka eri tavalla kaksi naapurimaata voivat kehittyä riippuen siitä minkälainen on sotahistoria. Suomella on mennyt vuosikymmeniä koettaa pikku hiljaa selviytyä viimeisimmistä sodista kun taas täällä Ruotsissa ei ole monen moneen sukupolveen koettu moista hirveyttä. Sen tuntee ja huomaa.

Mietin usein nautintoa, sellaista jonkinlaista sisäänrakenettua fiilistelyä mikä tuntuu ruotsalaisille niin helpolta. Vähän kärjistetysti voisin kuvailla että suomalainen käy lenkillä, ruotsalainen ottaa promenadin ystävän kanssa ja pysähtyy välillä kahvittelemaan. Suomalainen tirpasee kännit ja saunoo sadassa asteessa kun ruotsalainen juo keskikaljan ja menee päiväkylpylään jalkahoitoon. Ruotsalaiseen kulttuuriin kuuluu sellainen miellyttävä small talk, positiiviset huudahdukset kollegalle kesken työpäivän ja halailu, suomalaiset tuntuvat helpommin päätyvän sellaiseen hampaat irvessä puurtamiseen.

Ruotsinkielessä on hyvin tätä kaikkea kuvaava sana “mys” jonka voisi jotakuinkin kääntää samalla tavalla kuin englannin cozy tai tanskan hygge, verbinä mys voisi olla “nautiskella” ja substantiivina suurin piirtein “fiilistely”. Voin iloisesti huudahtaa jollekulle “Mys!” kun hän kertoo jostain kivasta, hieman kuin suomeksi sanoisin “Ihanaa!”. On aika kuvaavaa että kielessä on tällainen monikäyttösana vain nautinnolle.

Miksi meillä ei ole jotain vastaavaa sanaa? Sellaista joka jotenkin kiteyttäisi kansanluonteen jonkinlaisella mukavalla, pehmeällä tavalla? Miksi Suomessa aina kärsitään ja Ruotsissa fiilistellään ABBA:a ja rapujuhlia? Kenties sotamenneisyys on liian yksinkertaistettu teoria tai kenties teorioiden etsiskely on turhaa mutta aivan varmaa on kyllä että se Nautinto-maaottelun voiton veisi Ruotsi käsivarren mitalla, pidellen tiukalla otteella sateenvarjodrinkkiä IKEA-lasissaan ja kiljahdellen “Mys!”.