Ota tilaa

Kommuuniasujana ja kaupunkiasujana olen joutunut miettimään paljon tilaa ja tilanviemistä. Meillä ihmisillä on helposti tapana unohtaa kuinka viemämme tila on muilta pois. Se joka jättää sotkua, vie sen tilan muilta. Se, joka on kovaääninen täyttää tilan melullaan. Joku toinen joka toivoisi ympärilleen hieman avaruutta ajatella ei kenties pysty sitä tekemään jos ympärillä on hälyä ja likaa. Väittäisin ettei tilanviejä yleensä vie tilaa tietoisesti. Hän vain näkee asian eri näkökulmasta. Hänelle tila on sama, oli siellä mölyä tai sotkua, kenties hän ei näe tai kuule mitä toinen näkee ja kuulee, kenties hän ei välitä. Kenties hän ei välitä muista ja heidän mielipiteistään tai tilan tarpeesta.
Yleiset ja yhteiset tilat ovat paikkoja jotka jaetaan. Julkinen vessa, aseman odotustila tai vaikkapa kirjasto ovat paikkoja joissa käyttäydytään tietynlaisten normien mukaisesti, toivottavasti niin että kaikille olisi tilaa. Parvekkeella tupakoija ei välttämättä ajattele vievänsä toisen parveke-tilan savullaan, musiikkia yöllä huudattava ei ehkä mieti naapurin yöunia. Se joka ei vedä vessanpyttyä tai tiskaa astioitaan, jättää ne seuraavalle.
Kommuuniasujalle kaiken tällaisen ajatteleminen on arkipäivää muttei se kuitenkaan tarkoita että kimppakämppään yli viiden vuoden kokemuksella tottuneena olisi minunkaan elämäni konfliktitonta. Aina välillä palaa itse kukin tilan ja sen viemisen peruskysymyksiin: missä voin olla ja miten, millaisen tilan täytän, mikä on se energia jolla täytän huoneen siihen astuessa, miten otan vastaan jonkun toisen energian.
Ruotsissa kehotetaan “Ta plats” eli ota paikkasi, vie tilaa. Varsinkin naisasiakeskusteluissa usein muistutetaan naisia tietämään arvonsa ja ottamaan paikkansa. Länsimaisessa yhteiskunnassamme vallitseekin usein hankala epätasa-arvo kaikenlaisen tilanviemisen suhteen: ne ketkä ovat äänekkäitä, kuuluvat, ne ketkä ovat häikäilemättömiä, ottavat minkä irti saavat.
Jokaisen olisi hyvä pysähtyä joskus miettimään käskyä “Ta plats”. Otatko sinä oman tilasi, osoitatko muille selkeästi omat rajasi ja ilmoitat kun muut tulevat sinun tilaasi pyytämättä ja kysymättä? Vietkö tilaa muilta? Vellotko rajattomasti muiden rajojen sisäpuolelle epähuomiossasi tai tahallaan?
Sanotaan että suomalaisella on suuri tilantarve ja moni onkin nähnyt ne bussipysäkit joilla ihmiset odottavat kaikki sopivan 2 metrin päästä toisistaan. Sama ilmiö on kyllä ilmeinen tälläkin puolella vettä. Joskus voisi olla itse kullekin ehkä terveellistä vähän haastaa itseään ja sanoa sille naapurille reippaasti Terve. Välillä voi olla ihan kiva ja kohtelias asia ulottaa vähän kättä toisen tilaan.