Ruotsalainen jonottaa Alkoon

Tässä päivänä muutamana kävelin Alkon ruotsalaisversion eli Systembolagetin ohi (Tästä voisi helposti nyt vetästä jonkun pöljän “Suomalainen käveli viinakaupan ohi” -vitsin mutta jättäkäämme ne vitsit sellaisille keitä ne saattaisi naurattaa) ja katselin pitkää jonoa pääsisäänkäynnin ulkopuolella. Lähes koko vuoden 2021 olen kauhunsekaisin hihitysten seuraillut viinakaupan ovelta aina nurkan taakse luikertelevaa jonoa.

Vaikka ihmisten pirullisen kylmässä talvisäässä seisoskelu vähän naurattikin, suretti se myös heti samantien. Viinajono jotenkin muistuttaa leipojonon kaltaisesta ilmiöstä, muuttuneesta yhteiskunnasta joka koettaa sopeutua uuteen sekä sen asukkaista jotka eivät ihan vielä ole sopeutuneet. Systembolaget, tuttavallisemmin Systemet tai joidenkin suussa Bolaget joutui viimein myöntymään kun vuoden alussa tulleet uudet corona-rajoitukset määräsivät kuinka monta ihmistä saa julkisissa tiloissa oleskella tietyllä neiömetrimäärällä, näin ollen sai Malmön keskustan suurin Bolaget asettaa ovelle “sisäänpäästäjän” joka laskuri kädessä katsoo josko seuraava asiakas voidaan päästää sisään. Kuten aina, on tungos suurin perjantai-iltana sekä lauantaisin, ihmiset eivät ole vieläkään oppineet että ruuhka-aikaan kannattaisi ihan suosiolla jättää shoppailureissu tekemättä. Näköjään viinantuska voittaa ja siellä sitten värjöttelee kymmenien metrien jono populaa, voihan sen lauantain viettää vaikka sitten niinkin…

Älkää ymmärtäkö minua väärin, en halua suinkaan moralisoida alkoholinostajia enkä verrata toisiinsa välttämätöntä jokapäiväistä leipäänsä hakevaa työtöntä tonnin viski-pullon naukkailijaan, mutta ilmiönä tämä jonotus on mielestäni mielenkiintoinen. Samanlaisia jonoja ei nimittäin synny minkään muun putiikin ulkopuolelle. Tottakai kyse voi olla aukioloajoista (System Bolaget ihan lain mukaan sulkee ovensa aikaisin iltapäivällä lauantaisin eikä tietenkään ole auki sunnuntaisin toisin kuin esim. ruokakaupat jotka voivat olla auki 7 – 23) tai ihmisten tavoista sekä juoda että ostaa juomat juuri viikonloppuisin (tiistaina klo 10 ei ole jonoja, kappas kappas!) mutta koska ihmiset myös kuitenkin yhä tungeksivat esim. julkiseen liikenteeseen ja tiettyihin kahviloihin/ravintoloihin, on mielenkiintoista ettei siellä ole vieläkään samanlaisia jonotussysteemejä. Koska suuri osa Ruotsia elelee pandemista huolimatta aika tavallista elämää: mennään aamulla junalla/bussilla/tunnelbanalla töihin, ostetaan kahvit, käydään ulkona lounasravintolassa ja illalla salilla, on outoa ettei samalaisia sisäänheittäjiä näe enemmän. Mikseivät esimerkiksi SJ, valtion rautatiet, katso vähän junaan tunkevien matkustajien perään? Jos sisällä istutaankin sääntöjen mukaisesti vain joka toisella penkillä, mennään kuitenkin ravintolavaunuissa, vessajonoissa ja platformilla ihan miten sattuu ja hengitellään toisten niskoihin.

En voi olla kulttuurityöntekijänä miettimättä, kuinka helppoa ja turvallista olisi lopujen lopuksi järjestää konsertteja 50 yleisölle: hyvä jonotusjärjestelmä, ei väliaikaa, ihmiset päästetään sisään ja ulos pienryhmissä ja heidät istutetaan väh. 2 metrin pähän toisiaan. Ei kai se nyt hankalampaa olisi kuin tuhansien ihmisten perjantaipullon mahdollistaminen?