Satsaa enemän – saa enemmän

 

“Make no little plan; they have no magic to stir our blood.
Make big plans; aim high in hope and work”
– Daniel Burhnham

 

Luin tämän lauseen samana iltana kun olin palannut lempisaunaltani, Riberborgs Kallbadshuset Malmössa. Olin pitkästä aikaa haastanut itseni “pitkän matkaan uintiin”: nyt kun lämpötila meressä oli noussut yhdeksään asteeseen, uskaltauduin taas uimaan portaiden välin joka on noin 25 metrin matka. Tottuneena talviuimarina aina vähän ihmettelen kylmyydenkokemuksen erilaisuutta päivästä riippuen: joku päivä pelkkä pulahdus tuntuu hurjalta, yleensä pomppaan veteen heti ilman saunaa, tuosta vaan. Joskus menee viikkoja etten saata uida, teen vain pulahduksia. Sitten vähän salaisesti hävettää: tunnen itseni epäonnistuneeksi kun en uskalla haastaa itseäni.

Jossain siellä “vähän enemmän kuin tuntuu hyvältä” -rajan jälkeen tapahtuu nimittän mielenkiintoisia asioita. Jos ui pikkuisen pidemmälle, kuin oikeasti uskaltaisi. Kun ylittää sen rajan missä pikkaisen pelottaa, paleltaa pikkaisen liikaa, ehtii sekunnin murto-osan ajan miettiä että eissaakeli mitä tässä on tekemässä… Sieltä kun nousee laiturille, on palkkio paljon suurempi. Siinä laiturilla maatessa ja hengitellessä, tai saunaan pyrähdettyä, kenties vasta kotiin päästyä, tajuaa miksi ihmiset tapaavat puhua sen kuuluisan comfort zonen ulkopuolelle menemisestä. Se on Aina sen arvoista.

Sitä tunnetta, mikä kehossa raivoaa, pursuaa, hehkuu ja riemuitsee, kun on uinut Pikkaisen liian pitkälle Pikkaisen liian kylmässä vedessä, ei voi kuvailla. Minun lähes kymmenen vuoden avantouimarin kokemuksellani en vieläkään ole sanallisesti päässyt jyvälle siitä käsittämättömästä euforiasta mikä valtaa siinä hetkessä sekä kehon että mielen. Kyllä, osaavat tutkijat ovat kirjoittaneet vaikka millaisia raportteja avantouinnin hormonivaikutuksista, mutta ihmisellehän ei riitä se että tiettää jonkun hyväksi, se täytyy Tuntea.

Laajennan saman ajatuksen kaikkeen ihmiselämään: jos uit vähän pidemmälle, on palkkio suurempi. Voit dipata itsesi, nousta äkkiä ylös ja puuskahtaa että “Tuntuipa hyvältä!” mutta hyvältähän se tuntuu vain sen hetken. Jos haastat itsesi pidempiaikaiseen koetukseen, on myös hyvänolontunne pidempiaikainen.