Selevinpäen

Tukholman Södermalmilla on jo vuoden päivät toiminut yöklubi nimeltä “Sober”. Nimi viittaa yksinkertaisesti klubin toiminta-ajatukseen: sisään pääsee vaan selvinpäin. Jokainen sisääntulija puhaltaa ovella, ja myynnissä on vain alkoholitonta juotavaa.
Paikan omistajan tarina on mielenkiintoinen mutta melko tavallinen: nuori mies tykkäsi bailata ja viinaa kului ihan huomaamatta, jossain vaiheessa hän alkoi kuitenkin miettiä vähän tarkemmin arvojaan ja elämänvalintojaan. Onko tämä se mitä haluan? Hän totesi tanssimisen, juhlimisen, sosiaalisten kontaktien ja ulos viikonloppuisin menemisen olevan se osa mitä hän halusi ehdottomasti jatkaa, päätti vain kokeilla jättää sen viinan pois. Ja se ei ollutkaan yhtään hassumpaa. Jonkin ajan kuluttua syntyi kuitenkin ajatus paikasta jossa voisi kokoontua samanhenkisten kanssa. Kännijutut alkoivat kyllästyttää ja mieleen juolahti että ehkä moni muukin haluaisi bailata selvinpäin ja selväpäisten seurassa. Näin sai alkunsa Sober.
Ja paikkahan oli menestys! Södermalmin trendikkkäät nuoret terveysintoiljat ottivat paikan omakseen. Muistan kyynisenä lukeneeni paikan avaamisesta talvella 2014 ja olin täysin varma että se on ohimenevä ilmiö. Kun klubista ei ollut kuulunut vuoteen, ajattelin mestan tietenkin menneen konkurssiin. Hetken aikaa jengi tykkää että täähän on jotain uutta ja mielenkiintoista, sitten palataan vanhoihin kuvioihin.
Olin väärässä. Ihanaa!
Henkilökohtaisesti en näe mitään houkuttelevaa yökerhossa jossa ei anneta valinnanvapautta. Minä haluan mahdollisuuden juhlia sen kännissä olevan kaverin kanssa vaikka itse olisin selvänä. Samoin haluan mahdollisuuden ottaa sen kaljan vaikka tuskin sitä ottaisin. Henkilökohtaisesti en pieraisekkaan klubiin päin jonka sisäänpäsymaksu on noin kaksikymmentä euroa. Ja ei, minua ei houkuta mehubaari josta saa alkoholittomia drinkkejä hintaan miljoona vain koska niissä on sateenvarjo, pilli ja kivat värit.
Mutta se ajatus konseptin takana. Se tietoisuus, että raittiudesta tehdään todellisesti sosiaalisesti hyväksyttävää, jopa suotavaa, trendikästä ja etuoikeutettua, on ilahduttavaa. Kumarran syvään aloitteelle ja sen toteuttajalle. Edelläkävijöitä tarvitaan aina. Onneksi trendit tapaavat hitaasti mutta varmasti liukua Ruotsista Suomeen. Tervetuloa ja -menoa vaan lahden toiselle puolen! Näitä paikkoja tarvitaan!

Kommentit

  • arvo

    ota se sonnirengas pois nenästä, niin oot puolt uskottavampi. hirveen näkönen ja sooooo yesterday

  • Katja

    Mielenkiintoinen juttu, kiitos! :)

Kommentointi on suljettu.