Antakaa sille potkut!

Potkut! Potkut! Potkut!

Antakaa sille jo jukoliste potkut! Nyt viimeistään!

Jos seurajohtajat kuuntelisivat keskustelupalstojen ääniä ja itseään joukkueiden kannattajiksi kutsuvien mielipiteitä, Veikkausliigassa olisi vappuna vähän samoja valmentajia, jotka aloittivat joukkueiden peräsimessä huhtikuun alussa.

Tässä vaiheessa ainoastaan Tampereen Ilveksen Jarkko Wiss ja IFK Mariehamnin Peter Lundberg saattaisivat istua jakkaroillaan. Lundberginkin palli tosin horjuisi uhkaavasti keskustelupalstoilla, sillä kolmesta voitosta ja peräti kymmenestä tehdystä maalista huolimatta tiliä rasittaa voiton menettäminen loppuhetkillä Helsingin Jalkapalloklubille.

Honka on viidestä ottelustaan pelannut kolme suorastaan loistavasti, mutta mitä ihmettä se Vesa Vasara siellä oikein touhuaa? Ensin tappio kotona IFK Mariehamnille ja maanantaina turpiin vieraissa Helsingin IFK:lta. Se saa olla viimeinen pisara. Potkut vaan siis?

Tänään en ole uskaltanut edes kurkistaa keskustelupalstalle. HJK:n ja Mika Lehkosuon kausi on kahden voiton jälkeen kieltämättä sujunut vaisusti. Neljästä edellisestä pelistä on ollut tuloksena kolme tasapeliä ja maanantaina Inter murskasi HJK:n Veritas-stadionilla maalein 4-1.

Todennäköisesti Lehkosuolle vaaditaan potkuja. Jos ei nyt, niin heti kuitenkin. Ja viimeistään huomenna. Bana ulos!!! kirkuvat palstan otsikot luultavasti.

Ja nyt on siis käsitelty vasta Veikkausliigan neljän parhaan joukkueen tilannetta.

Surkuhupaisaa. Eikö totta?

Seinäjoen Jalkapallokerhon, FC Lahden ja Rovaniemen Palloseuran peli on alun jälkeen hyytynyt. Potkutko siis Alexei Eremenko Seniorille, Sami Ristilälle ja Toni Koskelalle?

Kuopion Palloseuran ja Interin materiaalit antavat odottaa parempaa sijoitusta sarjassa. Vaasan Palloseuran, HIFK:n ja Kokkolan Pallo-Veikkojen sarjapaikka on vaarassa. Eiköhän vaihdeta valmentajia, ja panna Jose Riveiro, Jani Honkavaara, Petri Vuorinen, Tor Thodesen ja Jarmo Korhonen kävelemään?

Tai ei ehkä sentään. Eiköhän anneta miesten tehdä rauhassa töitä. Sarjasta on takana joukkueista riippumatta neljä, viisi tai kuusi peliä. Ja Veikkausliigan valmentajat ovat suomalaisen mittapuun mukaan ammattimiehiä parhaasta päästä.

Mestari ei vielä ole selvillä – eikä sen paremmin putoajakaan.

Se, että alkukaudesta on pelattu huomattavan paljon ristiin, on monella tavalla myönteinen asia. Kuten jo ennen kauden alkua ennakoin, sarja on erittäin tasainen. Uskon edelleen, että vain FC Lahti, KPV ja HIFK ovat ulkona mitalitaistelusta. Kaikille muille se on mahdollista, mutta kolmikko voi mielihyvin osoittaa arvioni vääräksi.

Viime kaudella ainoastaan SJK ja sarjasta pudonnut PS Kemi vaihtoivat valmentajia kesken kauden. Tommi Kautonen teki SJK:ssa tilaa Alexei Eremenko Seniorille toukokuussa ja David Hannah korvasi Jari Åmanin Kemissä elokuussa.

Veikkausliigaseurojen johtajat ovat siis olleet huomattavasti kärsivällisempiä kuin seurojen kannattajat ja keskustelupalstojen kriittinen massa.

Ja hyvä niin.

Jos valmentaja joudutaan erottamaan kesken kauden, jokin on mennyt perusteellisesti pieleen. Ja ratkaisun hakeminen valmentajaa vaihtamalla tuntuu turhan helpolta keinolta tilanteen korjaamiseen.

Potkujen sijaan suosittelisin seurojen faneja kannattamaan omiaan kovemmin ja tukemaan seurojaan.

Pitkäjänteinen työ tuottaa vuosien saatossa parasta satoa. Toivottavasti seurajohtajilta löytyy nytkin kärsivällisyyttä, eikä liipasinsormi ole liian herkässä.