Junioripuoli on pakko nykyaikaistaa – KuPS:n urheilutoimenjohtajan paikka olisi luonteva jatko Jani Honkavaaralle

Kuopion Palloseura on kolmen edellisen vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa Veikkausliigan terävimmässä kärjessä. Kuuden viimeisen kierroksen aikana se taistelee Suomen mestaruudesta Tampereen Ilveksen, turkulaisen Interin ja Helsingin Jalkapalloklubin kanssa.

Kauden jälkeen KuPS on tienhaarassa, kun sen mitalikantaan palauttanut valmentaja Jani Honkavaara lopettaa kolmen vuoden jälkeen edustusjoukkueen peräsimessä.

Honkavaaran lähtö on paha menetys KuPS:lle paitsi menestyksekkään valmentajatyönsä, myös se vuoksi, että hänen mukanaan lähtee roppakaupalla jatkuvuutta.

KuPS kaipaa jatkuvuutta taustojen, joukkueen ja juniorityön kehittämiseen. Sanalla sanoen se kaipaa riveihinsä osaavaa urheilutoimenjohtajaa, kun venäläinen Konstantin Shipulin on jättämässä seuran.

Shipulin ei muutenkaan missään vaiheessa profiloitunut urheilutoimenjohtajana. Mies analysoi pelaajia taitavasti datan avulla, mutta muuten osaaminen urheilutoimenjohtajan tehtäviin oli kapealla pohjalla.

Honkavaaran palkkaaminen urheilutoimenjohtajaksi toisi toimintaan jatkumoa, osaamista ja nykyaikaisuutta. Hänen johdollaan löytyisi uusi päävalmentaja ja pelaajisto rakentuisi hyvälle olemassaolevalle perustalle.

Kun intensiivinen valmentaminen kävi perhesyiden takia liian raskaaksi Honkavaaralle, onnistuu urheilutoimenjohtajan tehtävien hoitaminen varsin hyvin hieman vähemmällä Kuopiossa oleskelulla myös pääkaupunkiseudulta käsin.

KuPS on noussut tasolle, jossa homma ei yksinkertaisesti toimi ilman asiansa osaavaa urheilutoimenjohtajaa. Sitä kannattaa tiedustella vaikka naapurista KalPalta, joka parin vuoden vasemmalla kädellä hoitamisen jälkeen joutui tunnustamaan tosiasiat ja palkkaa syksyllä taas riveihinsä urheilutoimenjohtajan.

KuPS:n toiminnassa on nähtävissä myös vaarallisia merkkejä.

Jalkapalloasiantuntijat hieraisivat pari viikkoa sitten ihmeissään silmiään, kun KuPS marssitti Kakkosessa pelaavan farmijoukkueen KuFu-98:n miehet A-junioreiden otteluun ja päinvastoin.

Pelaajakehityksen kannalta temppu on suorastaan typerä. KuPS päätti pelaajien kehittämisen kustannuksella lähteä jahtaamaan A-junioreden mestaruutta. Arttu Heinosen ja kumppaneiden kaltaiset huippulahjakkaat pelaajat tarvitsevat kehittyäkseen haastavia pelejä, joita olisi tarjolla Seinäjoen Jalkapallokerhon ja muiden sen kaltaisten seurojen reservejä vastaan.

Juhlapuheissa on jo vuosikymmenten ajan puhuttu yksilöiden kehittämisestä joukkuemenestyksen kustannuksella. Nyt KuPS näyttää pyllistävän ajatuksille, joita muissa suomalaisissa huippuseuroissa vaalitaan.

Näyttää pahasti siltä, että KuPS:n junioripuoli ajattelee tässä asiassa hyvin vanhakantaisesti. Ei ole ihme, että jo monen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta KuPS:n pelaavaan kokoonpanoon nousseet pelaajat ovat tulleet esimerkiksi Iisalmesta ja Kiuruvedeltä, jossa lahjakkuudet pääsevät jo hyvinkin nuorina pelaamaan miesten peleissä.

A-junioreiden SM-sarjan rooli on muuttunut huomattavasti takavuosista. Nyt jo maajoukkuetason B-juniorit pannaan asiansa osaavissa seuroissa pelaamaan Kakkosta, ja A-junioreiden sarja on jäänyt väliinputoajille.

Kilpailullisesti KuPS:n edustusjoukkue on hyvissä asemissa. Nyt tarvitaan jatkuvuutta ja parempaa osaamista tulevaisuuden turvaamiseen.

Honkavaara sopisi jatkamaan rakennustyötä täsmäosaajana. Hänen jatkonsa myötä tehtäväaluetta pitäisi myös laajentaa ja pyrkiä kääntämään myös junioripuolen kurssia nykyaikaiseen suuntaan.

Nyt junioripuoli on pahaenteisesti ottamassa taka-askelia, kun paljon kiitosta saanut talenttivalmentaja Juha-Pekka Niskanenkin on jättämässä seuran.

KuPS:n lähitulevaisuuden suurin työsarka odottaa junioripuolen nykyaikaistamisessa.

KuPS:n kannattaisi urheilutoimenjohtajan pestaamisessa liikkua ripeästi, sillä jalkapallopiireissä liikkuvien huhujen mukaan tällä kaudella raskaasti pettynyt HJK etsii myös urheilutoimenjohtajaa.

Ei olisi suurikaan ihme, jos HJK:llekin tulisi mieleen Tuusulassa asuvan Honkavaaran nimi.