KuPS tekee lähes varmasti siirtoja kesän markkinoilla

Uudella järjestelmällä pelattavan Veikkausliigan runkosarjassa alkavat ratkaisuvaiheet juhannuksen jälkeen, kun ennätystasaisessa sarjassa haetaan askelmerkkejä syksyn mestaruustaisteluun.

Pääsarja ei koskaan ole ollut näin tasainen, sillä kärkikuusikko Inter, Honka, Ilves, KuPS, HJK ja SJK on kolmen pisteen sisällä. Seitsemäntenä paikkaa kuuden joukkueen ylempään loppusarjaan kärkkyy myös IFK Mariehamn, joka on pelannut kaksi ottelua SJK:ta vähemmän.

IFK Mariehamnilla on toki mahdollisuus kurkottaa kuuden joukkoon, mutta panisin rahani likoon nykyisen kärkikuusikon puolesta. FC Lahti, HIFK, RoPS, VPS ja KPV ovat mielestäni jo ulkona mitalitaisteluista.

Kärkikuusikosta Jose Riveiron valmentama Inter on sykähdyttänyt yleisöä maalirikkailla otteillaan. Turkulaisten 12 pelissä on syntynyt 39 maalia, eli yli kolme osumaa ottelua kohti. Jarkko Wissin luotsaama Ilves on alkukauden positiivisin ilmestys tulosten perusteella, mutta tupsukorvien inhorealistisen pelifilosofian myötä sen kymmenessä ottelussa on nähty maaleja surkean vähän – ainoastaan 13 kappaletta.

Yhtenä isona tekijänä Ilveksen marssissa on ollut KuPS:ssakin pelannut maalivahti Mika Hilander, joka vanhoilla päivillään on noussut Mikko Kavenin varjosta liigan kärkinimiin.

Kuusikosta Vesa Vasaran komentama Honka pelaa kenties kauneinta jalkapalloa ja se listattiin yhdeksi HJK:n vahvimmista haastajista jo ennen kauden alkua. Parhaimmillaan Honka on kuusi maalia tehneen Borjas Martinin johdolla säkenöivä, mutta tiliä rasittaa muutama paha kömmähdys kotikentällä.

Hongan ohella suurimpina suosikkeina sarjaan lähteneistä joukkueista HJK ja KuPS saavat kiittää tasaista sarjaa ja ristiinpeluuta siitä, että ne ovat edelleen loistavissa asemissa. Kummankaan peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla, sillä HJK:n peli oli ennen Mika Lehkosuon korvaamista Toni Koskelalla halutonta ja KuPS:n otteet ovat ailahdelleet pelien välillä ja sisälläkin.

Poukkoilevasta pelaaja- ja valmentajapolitiikastaan tunnettu SJK aloitti kauden tuloksellisesti hyvin, vaikka peli ei silmiä hivellytkään. Alexei Eremenko Seniorin joukkueessa on laatua, sillä keskikentän keskustan miehittävät Mehmet Hetemaj, Sergei Eremenko ja Mostagh Yaghoubi. Topparipari Boris KadioJose Nadson kestää hyvinkin vertailun muihin joukkueisiin.

Aggressiivisesti pelannut SJK on mukana mitalitaistelussa, mutta ellei peli-ilo venäläisluotsin alaisuudessa löydy, mitali jää haaveeksi.

KuPS:n edellisestä mestaruudesta tulee syksyllä kuluneeksi 43 vuotta. Otteisiin on saatava tasaisuutta, jos Jani Honkavaara aikoo kahden edellisen kauden hopean ja pronssin jatkeeksi tuoda taas mitalin Kuopioon – mestaruudesta puhumattakaan.

KuPS:n peli haki viime vuonna muotoaan heinäkuun lopulle saakka. Silloin alakerran koostumus loksahti paikoilleen, ja joukkue sai riveihinsä Lucas Rangelin ja Reuben Ayarnan.

Tänäkin vuonna alakerran koostumus on hakenut muotoaan ja tuonut ajoittaista epävarmuutta peliin. Miehiä puolustuslinjaan kuitenkin on enemmän kuin tarpeeksi, vaikka Juho Pirttijoki onkin ollut lähes koko kauden sivussa.

Heinäkuun Eurooppa-liigan karsintoihin valkovenäläistä FC Vitebskiä vastaan valmistautuva tulee todennäköisesti tekemään liikkeitä siirtomarkkinoilla heinäkuun alussa.

Maajoukkuehyökkääjä Rasmus Karjalaisen sopimus päättyy syksyllä ja KuPS saattaa myydä viime kaudella 16 maalia paukutelleen oululaislähtöisen hyökkääjän häntä tavoittelevalle Eredivisienin häntäpään seuralle Fortuna Sittardille, vaikka hollantilaisten toistaiseksi paras tarjous ei ole noussut edes 100 000 euroon.

Luvassa on siis mahdollisesti hyökääjähankinta, ja lisäksi Honkavaaran ryhmässä olisi tilaa kymppipaikan pelaajalle ja laiturille.

Honkavaara ei ole hankkimassa uutta piilokärkeä viime vuonna Belgian Zulte-Waregemiin siirtyneen Urho Nissilän tilalle, vaikka tätä pelillisesti kaipaakin. KuPSilla on keskelle miehiä, sillä Ayarna, loukkaantumisista toipunut Issa Thiaw, Ville Saxman, Tommi Jyry ja tarvittaessa laitaan istutettu Petteri Pennanenkin pystyvät keskustan roolit miehittämään.

Laidalle vahvistuksia lienee kuitenkin mahdollisen hyökkääjähankinnan lisäksi tulossa, sillä Ilmari Niskaselle ei joukkueesta juuri vaihtoehtoja löydy.

Kärkikuusikon takana cupin loppuotteluun yltänyt IFK Mariehamn on ainoa, joka voi nousta ylempään loppusarjaan. FC Lahti on pelannut odotusten mukaisesti itsensä alempaan keskikastiin, Helsingin IFK on yllättänyt positiivisesti sekä tulosten että pelaajistonsa osalta. Tiquinha, Jakob Dunsby, Hannu Patronen ja Tero Mäntylä kelpaisivat aika monen joukkueen riveihin.

Patrosta ja Mäntylää on KuPS:kin houkutellut riveihinsä.

Kovia suoneniskuja kokeneen hopeajoukkueen RoPS:n valahtaminen puolivälin  alapuolelle ei ole yllätys. RoPS on laadukas joukkue, mutta materiaali on kapea. Kuopiolaislähtöinen Pasi Tuutti sai hienon näyttöpaikan RoPS:n peräsimessä, kun Koskela värvättiin kesken kauden HJK:n valmentajaksi.

Sarjan häntäpäässä kaksi viimeistä joukkuetta alkaa olla selvillä. Pohjanmaan kaksikko VPS ja KPV ovat jo peräti kahdeksan pisteen päässä seuraavasta joukkueesta.

VPS on erittäin pahassa talouskurimuksessa, ja huhujen mukaan jopa loppukauden selviytyminen on epävarmaa. KPV:llä rahaa riittäisi, mutta tähän mennessä sitä ei aiknakaan ole sijoitettu oikein. Valmentajaa vaihtanut kokkolalaisjoukkue kaipaa vahvistuksia alakertaa ja hyökkäykseen. Maalivahtiosasto ja puolustus ovat aivan liian heikkoja Veikkausliigaan, ja verkko soi omassa päässä liian tiuhaan.

Naisten MM-kisoissa alkulohkot pelattiin loppuun torstaina. Naisissa jatkuu sama urheilullisesti naurettava solidaarisuus kuin miehissäkin. Eurooppaa sorretaan naisten kisoissa vielä enenmmän kuin miesten puolella.

Yhdeksästä eurooppalaisesta joukkueesta ainoastaan Skotlanti jäi alkulohkoon ja sekin vain Argentiina-pelin loppuminuuttien häslingin takia.

Neljännesvälieriin selviytyneistä joukkueista puolet on Euroopasta, kaksi Aasiasta, Afrikasta ja Pohjois-Amerikasta sekä yksi Etelä-Amerikasta ja Oseaniasta.

Naisten puolella MM-tasolla dominoivat eurooppalaisten ohella  Pohjois-Amerikan joukkueet USA ja Kanada, vaikka toki Brasiliakin on aikaisemmin ollut kova.

USA on vahva tekijä naisten jalkapallossa, sillä laji on siellä ollut jopa muutaman potkun verran miesten edellä.

Alkulohkot kertoivat toki suurista tasoeroista, mutta myös lajin hurjista edistysaskelista. Torstain Hollanti-Kanada- ja Ruotsi-USA-pelit olivat tasoltaan hienoja ja loistavaa markkinointia naisten jalkapallolle. Pelien voi luonnollisesti odottaa vain parantuvan, kun jyvät on erotettu akanoista.

Palataan vielä sen verran tuohon kisaseulaan, että kahdeksasta jatkopeleistä ulos jääneestä joukkueesta lähes puolet löytyi Aasiasta ja Oseaniasta. Se on selvä merkki sitä, että kyseiseltä alueelta kisoihin pääsee liian heppoisin perustein.

Kakkosessa savolaisjoukkueet KuFu-98 ja iisalmelainen PK-37 ovat asemoituneet taulukon eri päihin.

KuPS:n farmijoukkue KuFu-98 on voittanut kahdeksasta pelistään kuusi ja sarjassa kakkosena. PK-37:n uusi valmentaja – jalkapallolegenda Atik Ismailin poika – Pele Koljonen ei sen sijaan ole saanut lentävää lähtöä uralleen miesten päävalmentajana.

Kuopiolaisvahvistuksiin vastoin periaatteitaan aikaisempaa enemmän turvannut PK-37 on onnistunut voittamaan vasta yhden ottelun ja pelaamaan yhden tasapelin. Tiliä rasittaa kuusi tappiota, joten alkavan viikon kotiottelut muita alemman kastin joukkueita Kajaanin Hakaa ja Vaasan IFK:ta vastaan näyttävät loppukauden suunnan.

PK-37:n on pystyttävä parantamaan otteitaan ja peli-ilmettään. Koljonen sortui kokemattomuuttaan haaveilemaan kärkinelikon sijoista, vaikka realiteetit kertovat toista. Iisalmelaisten tavoitteena on pitkässä juoksussa turvata Kakkosen sarjapaikka Ilmari Niskasen, Jiri Nissisen, Eetu Rissasen, Viljami Aittokosken, Albert Vauhkosen ja kumppaneiden kaltaisille nuorille kyvyille matkalla suurempiin ympyröihin.

PK-37 ei ole tunnettu äkkinäisistä liikkeistään, mutta Koljosen on pystyttävä kääntämään kelkka ja vastaamaan huutoonsa lähiaikoina.

Ainakin toinen ensi viikon peleistä on pakko voittaa.