KuPS:n helppo valinta – tarvitaan pätevä, sopiva ja kokenut valmentaja

Kuopion Palloseura etsii parhaillaan korvaajaa Jani Honkavaaralle, joka ei päättyvän kauden jälkeen jatka KuPS:n valmentajana.

Tehtävä on sekä helppo että haasteellinen.

Maailmassa riittää jalkapallovalmentajia, mutta kuka tahansa ei sovi minkä tahansa joukkueen valmentajaksi.

Liian usein seurat sortuvat huonoihin valintoihin ilman syvällistä analyysiä seuran tilanteesta, pelitavasta, ideologiasta ja palkattavan valmentajan ominaisuuksista.

Honkavaara oli syksyllä 2016 KuPS:lta oivallinen valinta, sillä modernin pelin tuntija ja humaani ajattelija palautti kentälle sen ideologian, jonka perään Kuopiossa oli pitkään haikailtu. KuPS pelasi modernein ajatuksin ja vivahtein sitä jalkapalloa, jonka Aaro Heikkinen istutti seuran ideologiaksi kauan sitten.

Valmentajan seulonnassa tämä arvovalinta korostuu. Jos seuran juniorit opetetaan toteuttamaan tiettyä filosofiaa, tässä tapauksessa pallollista pelitapaa, ei edustusjoukkueen valmentajaksi yksinkertaisesti kannata hankkia valmentajaa, joka panee pelaajansa vetämään pitkää palloa sinne, minne nenä osoittaa.

Tämä on prioriteetti numero yksi: Hankitaan seuran linjan mukainen valmentaja. Tästä tunnetuimmat esimerkit maailmalla ovat Barcelona ja Ajax.

KuPS on Honkavaaran aikana noussut tilanteeseen, jossa se pelaa vuosittain mitalista ja jopa Suomen mestaruudesta. Ja monena vuonna peräkkäin myös rahakkailla Euroopan kentillä.

Kärkitason joukkueen ei myöskään kannata ottaa valmentajaa, joka ei vielä ole näyttöjään antanut. Ne annetaan alemmilla tasoilla tai terävimmän kärjen takana pelaavissa joukkueissa.

Kokemattoman valmentajan palkkaaminen on riskibisnestä. Seuran on tiedettävä, mitä se saa.

Sama koskee myös ulkomaalaisia vaihtoehtoja. Tarjontaa on paljon, mutta tunnetut nimet ovat suomalaisseuroille liian kalliita ja muista on äärimmäisen harvoin riittävästi muuta kuin toisen käden tietoa.

Se on sama kuin ostaisi sian säkissä.

Suomessakin on hyviä valmentajia. Mitat tavalla tai toisella täyttäviä vaihtoehtoja löytyy nopeasti ajatellen reilun tusinan verran.

KuPS:n harmiksi näistä parhaista modernin aallon nimistä HJK:n Toni Koskelalla, Hongan Vesa Vasaralla, Interin Jose Riveirolla, Hakan Teemu Tainiolla, Tromsön Simo Valakarilla ja Ilveksen Jarkko Wissillä on voimassa oleva sopimus nykyisissä seuroissaan.

Kotimaisista vaihtoehdoista KuPS houkutteli jo aikoinaan Mika Lehkosuota. Nyt Lehkosuo on vapaana, mutta mies tähtää ensisijaisesti ulkomaille. Tämän vuoden näytöillä pääsy ulkomaille on tosin kiven takana, sillä suomalaisten on vaikea saada ulkomaanpestejä hyvilläkään meriiteillä.

Lehkosuon saaminen ei ole tämän ulkomaanhalujen takia niin helppoa kuin voisi äkkiseltään luulla. Miehen perässä on arvatenkin myös Seinäjoen Jalkapallokerho.

Yksi vaihtoehto on ilman muuta myös Honkavaaran nykyinen aisapari Keith Armstrong. ”Keke” on rutinoitu, mutta ei ehkä edusta aivan tuoreinta näkemystä jalkapallosta. Lisäksi mies on tiukasti kiinni kommentaattorin tehtävissään.

Kolmantena vaihtoehtona on aiemminkin Kuopiossa valmentanut Juha Malinen. Oululaisvalmentajan joukkueet tietävät, mitä heiltä halutaan. Pelikirja on selkeä. Malinen voisi olla vaihtoehto siitä huolimatta, että miehelle leimallinen pelitapa ei aivan kohtaakaan KuPS:n perinteiden kanssa. Viimeksi Kuopiossa valmentaessaan Malisella ei ollut pelimerkkejä joukkueen rakentamiseen. Nyt niitä riittäisi.

Vapaana olevista kotimaisista vaihtoehdoista Lehkosuo, Armstrong ja Malinen ovat niminä kovimpia.

Hyvän valmentajan KuPS voisi saada myös Petri Vuorisesta, Jarmo Korhosesta, Mika Laurikaisesta ja Toni Korkeakunnaasta, joista kahdella jälkimmäisellä on kokemusta myös nuorten maajoukkueiden valmentamisesta.

Vaikka isot meriitit nelikolta liigakentiltä puuttuvatkin, miehet tunnetaan jalkapallopiireissä taitavina, työteliäinä ja pitkäjänteisinä valmentajina. Kaikilta löytyy myös riittävästi kokemusta ja näkemystä KuPS:n tarjoamaan haasteeseen.

Vuorinen saattaisi pelifilosofiansa puolesta olla jopa lähimpänä KuPS:n linjaa. Mies on tehnyt pitkän päivätyön Vaasan Palloseurassa, vaikka tämä kausi päättyikin potkuihin pääosin vaasalaisten surkean taloustilanteen aiheuttaman huonon menestyksen takia.

Valmentajia siis on tarjolla, mutta valinta ei ole helppo. Muuttujia on paljon.

KuPS:n venäläinen urheilutoimenjohtaja Konstantin Shipulin on kovan paikan edessä. Vaikka lopullisen sanan valinnassa sanoo omistaja Ari Lahti, Shipulinin ammattitaito on nyt ensimmäistä kertaa suurennuslasin alla.

Takavuosina törmäsin tilanteeseen, jossa yrityksen johtoa evästettiin pitämään huipputekijä firmassa seuraavin sanoin: Maksakaa sen verran, mitä hän pyytää.

Se voisi olla oikea ratkaisu tässäkin asiassa, ellei tietäisi Honkavaaran lähdön syiden olevan henkilökohtaisia. Rahakaan tuskin kääntäisi miehen päätä.

Vaikka KuPS kuuluu taas suuriin suomalaisiin seuroihin, ei Honkavaaran seuraaja astu helppoon tehtävään.

Kuopiossa on pitkän tauon jälkeen totuttu mitalitaisteluihin ja europeleihin.