KuPS:n peliin luvassa hurja ryntäys sunnuntaina – 50 vuotta vanha yleisöennätys vaarassa

Kotimaisen jalkapallokauden huipennus hellii savolaisia.

Kuopion Palloseura taistelee 43 vuoden tauon jälkeen Suomen mestaruudesta. Ja se ei ole vähäpätöinen asia pitkistä jalkapalloperinteistään tunnetussa urheilukaupungissa.

Ensimmäisen kerran mestaruus on katkolla keltapaidoille sunnuntaina, kun KuPS:n tapaan kovassa vireessä oleva espoolainen Honka saapuu Savon Sanomat Areenalle.

Voitto Hongasta tai KuPS:n ainoan uhkaajan Interin tappio Helsingin Jalkapalloklubille varmistaisi KuPS:n mestaruuden.

Vielä ei kuitenkaan kannata nuolaista.

Mölymäelle odotetaan vuosituhannen alussa puoliksi rakennetun uuden stadionin ennätysyleisöä. KuPS ei vuoden 1989 jälkeen ole kertaakaan pystynyt houkuttelemaan kotiotteluunsa yli 5 000 katsojaa. Nyt se on jopa todennäköistä.

KuPS:n yleisöennätys 6 787 katsojaa on vuoden 1969 paikallisottelusta Eloa vastaan.

Savon Sanomat Areenan 2 700 katsojaa vetävä pääkatsomo myytiin loppuun jo tiistaiaamuna. Nyt sunnuntain yleisömäärälle on vain taivas rajana.

Voiko jopa olla, että KuPS:n tasan 50 vuotta vanha yleisöennätys siirtyy historiaan sunnuntaina?

Vaikka KuPS:n tilanne vaikuttaa kaksi kierrosta ennen päätöstä hyvältä, sen pitää omilla suorituksillaan ansaita mestaruus. Suuri ja mahtava HJK on tällä kaudella ollut niin huono, ettei KuPS voi sunnuntaina nojata sen apuun.

Homma on hoidettava itse.

Kävipä mestaruustaistelussa lopulta kuinka tahansa, yksi aikakausi kuopiolaisessa jalkapallossa päättyy.

Kolme kautta seuraa valmentanut Jani Honkavaara palaa kotiinsa Tuusulaan, eikä varmaankaan jatka seurassa viime päiviin saakka jatkuneista houkutteluista huolimatta.

Näin hän itse on ilmoittanut. Seuralta virallista vahvistusta ei vielä ole kuulunut.

KuPS:n uusi valmentaja löytyy kaikella todennäköisyydellä ulkomailta, sillä kotimaassa ei tällä hetkellä ole vapaana Honkavaaran tasoista valmentajaa.

Jos KuPS voittaa mestaruuden, Honkavaara nousee Aaro Heikkisen, Martti Kosman, Gunnar Bomanin ja Martti ”Mörkö” Räsäsen joukkoon seuran mestarivalmentajien luetteloon.

Se ei ole vähäpätöinen saavutus.

KuPS on tällä kaudella profiloitunut muutenkin edukseen. Panostus naisten joukkueeseen on lisännyt kiinnostusta seuraa kohtaan. Vasta keväällä liigapaikan saanut lahjakkaan valmentajan Ollipekka Ojalan valmentama joukkue kamppailee vielä pronssista, mutta totuuden nimissä on sanottava, että mahdollisuudet mitaleille nousemiseen ovat teoreettista luokkaa.

KuPS kuitenkin panostaa naisten joukkueeseen, ja nykymenolla se tulee lähivuosina olemaan maan terävintä kärkeä. Se on tärkeää paitsi urheilullisesti, myös seuran imagon kannalta.

Menestys ei rajoitu edustusjoukkueisiin, sillä KuPS voitti viime viikonloppuna A-junioreiden Suomen mestaruuden. Tulos on ilman muuta hieno ja ansaitsee hatunnoston, vaikka A-junioreiden sarjalla ei ammattilaisten nykykatsannossa ole samanlaista arvoa kuin vielä 1980-luvulla.

KuPS:n reservijoukkue KuFu-98 sijoittuu Kakkosessa neljän parhaan jukkoon ja pääsee nousukarsintasarjaan.

Palloliiton sarjauudistus meni Kakkosen osalta mönkään siinä, että kaikissa kolmessa lohkossa nousukarsinnat ovat ilmeisesti turhia, sillä perinneseura Mikkelin Palloilijat, Gnistan ja Seinäjoen Jalkapallokerhon Akatemia ovat kaikki käytännössä varmoja nousijoita.

Nousukarsintojen pelit ovat siis turhia ja tuovat seuroille vain kuluja.

Jos KuPS:n kaudesta haluaa laajalla rintamalla löytää epäonnistumisen, niin se on iisalmelaisen yhteistyöseuran PK-37:n putoaminen Kolmoseen.

KuPS:n olisi  ehdottomasti pitänyt tukea sille lukuisia pelaajia kasvattaneen iisalmelaisseuran kamppailua. Kaikille oli selvää, ettei KuPS halua nostaa KuFu-98:a Ykköseen toiseksi korkeimman sarjaportaan suurten kustannusten takia.

KuPS on iisalmelaisille sen verran kiitollisuuden velassa, että se olisi voinut avittaa pulassa ollutta PK-37:ää pelaajalainoilla.

Siinä kohdassa seuralle tuli todellinen nukahdus, sillä Kakkosessa pelaava PK-37 pystyisi paremmin kasvattamaan uusia lahjakkuuksia KuPS:n käyttöön.

Kommentit

 • jormakaariainen

  KuPSin sekä miesten että naisten joukkue ansaitsisi kunnon stadionin. Jos ja kun sunnuntaina nähdään jopa yli 6000 tai 7000 katsojaa niin on muistettava, että heistä vain reilu 3000 pääsee istumaan ja mahdolliselta sateelta suojassa on vain noin 2000 katsojaa. Nykyinen stadion on häpeäksi Kuopion kaltaiselle jalkapallokaupungille.

  Kaupungin päättäjät saisivat nyt korjata virheensä, jonka tekivät, kun eivät myöntäneet Ari Lahdelle mahdollisuutta rakentaa stadion ilman kaupungin rahaa. Nyt heti saatava rahat stadioniin ja kuokka maahan mahdollisimman nopeasti!

 • Karvinen

  Niimpä. Jos otteluissa keskimäärin parituhatta katsojaa, paitsi nämä erittäin harvinaiset tapahtumat.
  Näinä pula aikoina ehkä ihmisille tärkeimpiäkin korjauskohteita ja rahanreikiä riittää, kuin jalkapallokatsomo.

  Mutta jos menestyksestä ja yleisöryntäyksestä tulee tapa, niin asia toinen.

Kommentointi on suljettu.