Tuco ja Jair olivat tarjolla KPV:lle – nyt putoamistaistelusta tulee kalliimpi

Veikkausliigan suurin mestarisuosikki ja vahvin putoajaehdokas ehtivät vaihtaa valmentajaa ennen kuin runkosarjassa päästiin puoliväliin saakka.

Tapahtumat eroavat toisistaan paitsi sarjataulukon sijoituksen, myös niiden luonteiden perusteella.

Siinä, missä mestariksi edelleen vahvimmin tyrkyllä oleva Helsingin Jalkapalloklubi kompuroi ja pelasi hengettömän näköisesti mestarivalmentaja Mika Lehkosuon alaisuudessa, Jarmo Korhosen luotsaama sarjanousija Kokkolan Pallo-Veikot taisteli muita selvästi heikommalla materiaalilla pisteistä tiukasti myös sunnuntaina HJK:n vieraana.

Jo kuluneen sanonnan mukaan KPV ajelee nyt mopolla moottoritiellä, sillä liigatason kovia pelureita perjantaina potkut saaneen Korhosen ryhmässä oli vain kourallinen. Sellaisiksi voidaan ilman muttia laskea ainoastaan Hendrik Helmke, Sebastian Mannström ja Isaac Shaze.

Korhonen nosti perinteikkään seuran liigaan ja teki rajallisella materiaalilla voitavansa. Nilsiän Pallo-Haukkojen kasvatin liigapesti päättyi kuitenkin yhdeksän kierroksen jälkeen.

KPV on Matti Laitisen ansiosta taloudellisesti kelpo seura Veikkausliigaan.

Tai ainakin sen pitäisi olla.

Talven hankintojen perusteella näyttää siltä, ettei managerina häärivän Laitisen asiantuntemus jalkapallosta yllä hänen talousosaamisensa tasolle. KPV:n joukkue on armottomasti liian heiveröinen liigaan, eikä sitä vahvistettu tarpeeksi nousun jälkeen.

Agenttien mukaan KPV halusi säästää, kun sille tarjottiin Tucon tasoista maalitykkiä ja Ilveksessä vahvan alkukauden pelannutta Jairia. Tämä kaksikko olisi kentällä ollut nousijalle kultaakin kalliimpi. Mutta vain pelillisesti, sillä ei Jairin napannut Ilveskään mikään rahaseura ole edes Suomen mittapuussa.

Veikkaan, että kakkosvalmentajan paikalta vastuuseen nostettu Niko Kalliokoski on vain väliaikainen ratkaisu KPV:lle.

Jos ja kun KPV saa kiinnitettyä uuden valmentajan, hän tulee satavarmasti vaatimaan joukkueen radikaalia vahvistamista. Nyt pelaajien hankkiminen pakon edessä on reilusti kalliimpaa kuin keväällä. Ja on muistettava, että Laitinen maksaa todennäköisen uuden päävalmentajan lisäksi myös Korhoselle täyttä palkkaa kauden loppuun saakka.

Laitisen on siis kaivettava kuvetta tai peli sarjapaikan suhteen on jo menetetty. Putoamista vastaan taistelee KPV:n kanssa ainoastaan taloudellisesti täysin kuralla oleva Vaasan Palloseura, Helsingin IFK ja FC Lahti. Näistäkin HIFK sai juuri käyttöönsä pari miljoonaa euroa uusilta kiinalaisomistajilta.

Ei HJK:llakaan ole kasassa niin kovaa nippua kuin aikaisempina vuosina, mutta Veikkausliigassa se on silti materiaaliltaan ylivoimainen. Se oli kompuroinnista huolimatta mukana mestaruustaistelussa ja on yhä suurin suosikki ykköspaikalle.

Sekä KPV:n että HJK:n tapauksissa paine seurajohtoa kohtaan kasvoi kohtuuttomaksi. Valmentajat maksoivat siitä päällään.

Lehkosuon potkut eivät olleet helpot HJK:n puheenjohtajalle Olli-Pekka Lyytikäiselle. Ratkaisu oli sinällään linjakas, että jatkajaksi hommattiin hyvät näytöt Rovaniemen Palloseurassa antanut Lehkosuon oppipoika Toni Koskela.

Erikoiseksi ratkaisun tekee se, että Koskela vaihtoi seuraa sarjan sisällä keskellä kautta- RoPS ja HJK muuten kohtaavat perjantaina Rovaniemellä. Siitä ottelusta ei mielenkiintoa puutu.

Koskela saa vastaansa nyt liigan ainoan savolaisvalmentajan, sillä hänen tilalleen RoPS:ssa nostettu Pasi Tuutti on Kuopion omia poikia.

Tuutille toivotaan Savossa tietysti menestystä RoPS:n peräsimessä. Pesti alkoi lupaavasti tasapelillä Seinäjoen Jalkapallokerhoa vastaan. Perjantaina kylään tuleva HJK on jo astetta kovempi vastustaja.