Verkot vähän liikaakin tötteröllä

Kuopion Palloseuran alkukauden Veikkausliigaotteluiden viihdearvo on tähän mennessä hiponut täysiä pisteitä, sillä kahdessa ottelussa verkko on heilahtanut jo kymmenen kertaa.

Terveille ihmisille KuPSin pelit ovat mitä ihastuttavimpia jännistysnäytelmiä runsaine maaleineen, mutta sydänpotilaiden kannattaa miettiä kahdesti pelien seuraamista.

KuPS on nimittäin molemmissa otteluissa menettänyt dramaattisella tavalla johtonsa. Keskiviikkona KuPS menetti johtonsa lisäajalla kotona Rovaniemen Palloseuraa vastaan. Sunnuntaina KuPS johti Lahdessa puoliajalla 0-3, mutta päästi isännät toisen puoliajalla tasoittamaan pelin 3-3:een.

Viikolla KuPS oli vaisu ensimmäisellä puoliajalla, mutta vauhdissa tauon jälkeen. Nyt KuPS oli suvereeni alussa ja puhkoi lahtelaisten ryhmityksen helposti. Toisella puoliajalla ote kuitenkin katosi aivan liian helposti.

Jani Honkavaara on nyt esitellyt variaatioitaan peliryhmityksessä. Avauspelissä pelattiin kolmella keskikentän keskustan miehellä, Lahdessa aloitettiin 4-4-2-järjestelmällä, jonka KuPS luotsi vaihtojen myötä taivutti 5-4-1:een johtoasemaa turvatessaan.

Jo ennen kautta puhutti viime kaudella 16 maalia paukutelleen Rasmus Karjalaisen paikka kokoonpanossa. Sunnuntaina mies avauksessa nähtiin ja hän laukoi heti ensimmäisellä puoliajalla kaksi maalia.

Karjalaisen peluuttamiselle 4-4-2 on ihanneryhmitys. Muuhun järjestelmään häntä on hieman hankala istuttaa. Kahden kärjen peli taas vaatii paljon keskikentän miehiltä, sillä valtaosa vastustajista miehittää keskustan kolmella miehellä. Se taas jättää KuPSin alakynteen keskustassa tai vaatii ainakin erittäin paljon muulta ryhmitykseltä keskustan tukemisessa.

Niin tai näin. Karjalaisen on noilla tehoilla hyvä olla mieluummin kentällä kuin penkillä. KuPS teki viime vuonna 33 liigaottelussa 56 maalia, mikä oli toiseksi eniten Helsingin Jalkapalloklubin (61) jälkeen. Omassa päässä verkko heilui vuosi sitten 37 kertaa, kun alakerta heinäkuun jälkeen saatiin vakautettua.

Nytkin puolustuspäässä on riittää tekemistä. Viisi maalia mahdessa pelissä omiin on johtanut siihen, että kuuden pisteen sijaan KuPSilla on vain kaksi pistettä.

Kun HJK tulee kylään ensi lauantaina, puolustuksen on syytä olla huomattavasti tiiviimpi.