Suomi 100

Voimme olla kiitollisia saadessamme elää ja olla mukana isänmaallemme yhdessä merkittävimmistä juhlavuosista. Koen juhlavuoden tehneen jo nyt tälle maalle ja kansalle hyvää. Suhde synnyinmaahan on syventynyt. Ymmärrys ja arvostus aiempia sukupolvia kohtaan on entisestään vahvistunut. Jos sotiemme veteraanit, lotat ja kotirintamalla oman osansa tehneet eivät olisi puhaltaneet yhteen hiileen, millaista Suomen historiaa nyt lukisimme? Voin vain aavistaa, millainen on ollut Talvisodan henki. Yhteinen uhka yhdisti kansaa puolustamaan yhdessä rintamassa maamme itsenäisyyttä.

Kuullessani lapsena miesten puhuvan sodasta, ajattelin sodan olleen kaukana menneisyydessä. Lapsen aikakäsitys eroaa aikuisen ajan hahmottamisesta. Nyt ymmärrän, miten lähellä ja tuoreena sotamuistot ja onneksi myös ihmeelliset selviytymistarinat olivat tuolloin aikuisten mielessä. Ymmärrän, että silloin oli viisautta suojella lapsia kuulemasta sodan yksityiskohdista. Sota on kansamme historiaa. Suomi 100 juhlavuoden monet tapahtumat ovat mahdollistaneet ja avanneet monelle nuoremman sukupolven edustajalle syvemmän yhteyden oman sukunsa ja maamme historiaan. Sodan kaikista puolista on nyt mahdollista puhua.

Itsenäisyydellä on ollut hintansa. Miten monta jonkun poikaa, veljeä, miestä, isää, enoa tai setää jäi rintamalle ja miten paljon surua ja kaipausta elää vieläkin ihmisten mielissä. Huomenna sodassa kaatuneiden muistoa kunnioitetaan useilla paikkakunnilla hyvin koskettavalla tavalla. Jokaisella sankarihaudalla seisoo samanikäinen henkilö kuin sankarivainaja oli kaatuessaan. Pysäyttävää.

Suomen selviytymistarina ja nousu yhdeksi maailman johtavista hyvinvointivaltioista on huikea. Saamme aidosti kokea ylpeyttä suomalaisuudesta ja itsenäisyydestämme. Se viisaus ja määrätietoisuus, mitä sotasukupolvella oli maamme jälleenrakentamisessa, on tuottanut tulosta. Siitä saamme nyt nauttia. Suomi on maailmassa pieni maa, joka on kansainvälisissä hyvien asioiden maavertailuissa usein kärkijoukossa muiden Pohjoismaiden kanssa. Olemme vapain, vakain ja turvallisin maa. Suomi on hyvä maa. Vanha periaate on, että maa on jätettävä seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kuin on itse sen saanut. Näin toimien osoitamme parhaiten kiitollisuutta heille, jotka mahdollistivat meille kaiken tämän. Heidän toimissaan näkyy rakkaus tätä maata ja tulevia sukupolvia kohtaan. Esimerkillistä.

Juhlavuoden teemana on ollut Yhdessä.  Viisas valinta. Kiinnitin huomiota Nuorisotutkimuksessa nuorten näkemykseen siitä, miten suomalaisten keskinäinen eripuraisuus ja eriarvoistuminen ovat maan turvallisuudelle ulkoisia uhkia suurempia riskejä (MTV17.9.2017). Meidän nuoremme ovat siis oivaltaneet syvän viisauden tasa-arvoisesta yhteiskunnasta ja yhdessä rakentavalla tavalla tekemisen merkityksestä.

Aina yhtä sykähdyttävän Finlandia – hymnin sanat kertovat syvällisesti itsenäisen maamme merkityksestä ja tulevaisuudenuskosta.

Toivotan hyvää itsenäisyyspäivää!