Työnilo on mahtava voima

Lähiaikoina olen käynyt syvällisiä keskusteluja nuorteni kanssa työstä, yrittäjyydestä ja tulevaisuudesta.

Toinen puntaroi jatkaako entisessä työssä ja katsooko sen tuomia mahdollisuuksia. Toisena vaihtoehtona oli ottaa vastaan opiskelupaikka, jonka saaminen tuntui monivaiheisen valintaprosessin ja suuren hakijamäärän vuoksi ainutlaatuiselta tilaisuudelta.

– Tuohan on positiivinen ongelma. Valitsetpa kumman vaihtoehdon tahansa, niin hyvin käy. Mieti ratkaisua tulevaisuuden toiveidesi kautta.Kumpi vaihtoehto kiinnostaa ja innostaa enemmän. Kuuntele sydämesi ääntä. Kumpaa vaihtoehtoa ajatellessa suupielesi kääntyvät enemmän hymyyn?

Toinen kertoi suunnitelmistaan perustaa oma yritys. Työvuosia ja kokemusta on jo kertynyt ja liikeideakin on valmiina. Puhuimme yrittäjyyden riskeistä ja mahdollisuuksista. Miksi joku haluaa lähteä tällaisena aikana hyvästä työpaikasta yrittäjäksi? Huomasin nuoren miettineen asiaa paljon. Hän kiteytti ajatuksiaan sanoihin: Se, että saa tehdä ja suunnitella itse, innostaa. Tätä kipinää en halunnut sammuttaa.

Nämä keskustelut saivat minut pohtimaan työn ja tekemisen ilon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.

Julkisessa keskustelussa puhutaan tuottavuusloikasta ja kansantaloudesta.  Haetaan kuumeisesti yhteiskuntasopimusta, mikä toteutuessaan toki on talouden kokonaiskuva huomioiden tärkeä askel eteenpäin. Talouden lukujen ja mittareiden lisäksi tarvitaan psykologista ymmärrystä sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta. Siitä, mikä saa ihmiset innostumaan, antamaan parhaansa ja samalla voimaan myös paremmin.

Ulkoinen motivaatio rakentuessaan keppien ja porkkanoiden varaan saa ihmiset kyllä liikkeelle, mutta ei välttämättä antamaan parastaan. Sen sijaan sisäisesti motivoitunut henkilö tekee tekemisen ilosta. Positiivinen energia saa luovuuden liikkeelle ja silloin tuloksetkin ovat sen mukaisia.

Mistä sitten sisäinen motivaatio työssä rakentuu? Siitä, että saa tehdä työtä, jossa omien vahvuuksien käyttäminen, kiinnostuksen kohteet ja unelmat yhdistyvät sekä voi nähdä itsensä osana suurempaa kokonaisuutta. Millaisen tuottavuus- ja kilpailukykyloikan saisimmekaan aikaan hyödyntämällä ihmisissä olevan sisäisen motivaation voiman? Innostuksellakin kun on taipumus tarttua.