Kaikenmoisia naapureita

Brittiläinen TV- sarja esittelee maailman kauheimpia naapureita. Suhtaudun kaikkiin tosi-tv-sarjoihin perusolettamuksella, että ne ovat ”käsikirjoitettuja” ja tämän tyyppiset sarjat kuvaavat yleensä vain toisen osapuolen näkökulman asioihin. 23.6 esitetyssä jaksossa naapuriin kohdistuvat kiusanteot saavat ylettömät mittasuhteet ja aikuiset ihmiset käyttävät käsittämättömästi energiaa ja aikaa kiusatakseen toisiaan. Yhteistä näille ohjelmassa esiintyville näyttää olevan ajatus siitä, että minun tekoseni ovat oikeutettuja ja vastapuolen tekemiset kiusantekoa.

Hakusanalla ”naapuririita” eri keskustelupalstoilta löytyi todella paljon aiheeseen liittyviä kirjoituksia. Naapurin lapset käyvät hyppimässä trampoliinilla, naapurin koira haukkuu, naapurin puun oksat ulottuvat omalle tontille…joskus voi ärsyttää pianonsoitto, mutta on valituksia tehty myös naapurista kuuluvista kissantassun äänistäkin.

Oikeuteen astikin on päädytty, kun naapuri on ” huudellut hävyttömyyksiä, soittanut pornolauluja, kaatanut istutuksiin suolaa ja heittänyt virtsaa päälle” (14.10.2013 lansivayla.fi) Aidan istutus voi johtaa siihen, että ensin lyödään juuripaakulla päähän ja jotta asia ei jäisi siihen, niin takaisin lyödään lapiolla (19.6.2013 iltalehti.fi)

yle.fi/uutiset/tallaisia_naapuririitoja_suomalaisilla_on_ teidan_tontilta_kulkee_muurahaiset_meidan_tontille/7066050

Ihan aikuisten oikeasti ???

En ole koskaan tavannut ”huonoa” naapuria. Eräs naapurini teki aikoinaan talvisin pihaltani lumityöt joka aamu, koska ne hänen mielestään menivät samalla vaivalla kuin omatkin. Naapurista on saanut puunkaatoapua, remonttiapua, lastenhoitoapua ja pidempien lomamatkojen aikana ovat naapurit käyneet varmistamassa etteivät putket jäädy, noutamassa postit ja jopa leikanneet nurmikonkin, että näyttää talo asutulta. Naapurista on lainattu pakettiautoa, traileria, peräkärryä ja jos jonkinmoista sirkkelöinti välinettä tai hilavitkutinta tarvittaessa. Lauantaiaamuna yövuorosta tullessa, suljetun huoltoaseman pihalla, öljyvalon palaessa, kukapa muu rientää apuun kuin naapuri. Ja oikeanlaista öljyä mukanaan. Kun lapsi unohti avaimet kotiin, se joka lähti niitä kolmenkymmenen kilometrin päästä isännän työpaikalta noutamaan, oli naapuri.

Onneksi on ollut aina naapureita, he ovat tehneet elämästäni niin paljon helpompaa.