Paljon onnea…minulle!

Täytin vuosia. Niin monta, ettei kakkuun enää laiteta kynttilöitä. En koe olevani keski-iän kriisissä, mutta kaikenlaisia mietteitä päivä herätti. Muistan kun täytin 25-vuotta ja syntymäpäiväni teema oli yksi neljännes takana, kolme neljännestä elämää edessä. Silloin tulevaisuus oli avoinna, oltiin nuoria ja kauniita ja hoikkiakin. Nyt on jäljellä enää ja.

Tulevaisuus on edelleen avoinna. Huomisesta ei tiedä kukaan. Sitä, onko aikaa jäljellä vielä puolet, kolmannes, neljännes vai vain yksi sadasosa ei pysty ennustamaan ja ehkä se onkin parempi niin. Niin kauan kuin on elossa, voi unelmoida, toivoa, suunnitella ja toteuttaa haaveitaan.

Kaikki haaveeni eivät ole toteutuneet. Ala-asteikäisenä päätin, että minusta tulee ensimmäinen naispresidentti Yhdysvaltoihin. Pettymys oli kova, kun kuulin että presidentiksi pääsy edellyttää kansalaisuutta. Muita esteitähän tavoitteen saavuttamiseksi ei olisi ollutkaan. Teini-iässä halusin lopettaa kaikki sodat maailmasta. Siinäkin tehtävässä epäonnistuin surkeasti, kuten päivittäisistä uutisotsikoista voi päätellä. Olenkin laskenut rimaa vähän matalammaksi.- Tämän kesän tavoitteena on saada herneet kasvamaan.

Nuorena kantaa huolta siitä, miten tulee pärjäämään elämässä. Elämä kyllä kuljettaa. Ei välttämättä aina niin kuin haluaisi. Tulee epäonnistumisia ja vastoinkäymisiä. Vastoinkäymiset, jotka sillä hetkellä voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä, saattavatkin myöhemmin osoittautua joksikin muuksi. Sanonta ” kun yksi ovi sulkeutuu, toinen ovi avautuu” on osoittautunut todeksi monet kerrat. Aina tulee myös onnistumisia, pieniä ”lottovoittoja”.  Keski-ikäisenä ei tarvitse kantaa huolta omasta pärjäämisestää, tietää pärjäävänsä. On jo oppinut, ettei päätään kannata hakata seinään. Se sattuu.

Tilalle tulevat uudet huolenaiheet: miten lapset pärjäävät tässä maailmassa? miten omat vanhempani selviytyvät ? Tähänkin päivään mahtui niin iloisia tapahtumia kuin surullisiakin uutisia. Niin kauan kuin ne pysyvät balanssissa, jaksaa edelleen unelmoida ja toivoa, suunnitella ja toteuttaa haaveitaan.