Elintasopakolainen

Vierailtiin Vehmersalmella.Mukava pieni kylä, Kuopion lähiö täynnä lupsakkaa elämää .Nälkä yllätti. Menimme paikalliseen ravintolaan. Siellä istui kaksi miestä,toinen arvattavasti peräkamaripoika viskipaukulla,toinen useamman aamuoluen jo nauttinut valkohapsinen eläkeläinen. Peräkammaripoka crocsit,villasukat ja verkkarit jalassa katseli meitä vaiti myhäillen.Baaritiskillä roikkuva valkohapsi tervehti tulijoita sanomalla:” Hyvvee iltoo”.Kello oli vähän yli puolen päivän.
Tilasimme ja saimme maittavat runsaat ruoka-annokset ja nautiskelimme hyvällä ruokahalulla sekä ruuasta että erittäin ystävällisestä palvelusta.
Hetken kuluttua valkohapsi käväisi ulkona,kampasi hiuksiaan palatessaan ja tiedusteli: ”Mitäpä kuuluu?” Hyväähän meille,vastasimme.Sitten hän katsoi meitä tarkemmin ja kysäisi:” Oottako pakolaisia?” Harmittaa, kun en hoksannut vastata,että elintasopakolaisia hyvinkin, Nälkämaasta tultiin Savoon leveämmän leivän ääreen.
Saatuaan kieltävän vastauksen pakolaiskysymykseensä hän palasi tyytyväisenä baarin pelikoneen ääreen ja pyysi tarjoilijan kaverikseen pelaamaan.
Kaikki hyvin kunhan et ole pakolainen.
Savolaisten suuri pelon aihe näinä päivinä;Siilinjärven äidit ovat paniikissa tyttölastensa puolesta,lehtien palstat pullistelevat ruokaa vierastavia pakolaisia moittivia ennakkoluuloisia.

”Savolainen pulloposki syöpi puuron leivän kanssa,kainuulainen kaitanaama litkii liemen leivättä” totesi äitini aikoinaan.Kainuulaiset ovat jo tottuneet muualta tulleisiin,savolaiset vielä opettelevat.