Viikonloppu vierailla vesillä

Kallavesi sai olla meiltä rauhassa viikonloppuna, sillä vaihtelun vuoksi käytiin testaamassa pari muuta paikkaa. Toinen niistä oli Sotkanselkä ja toinen Juurusvesi. Ei pidetä ketään jännityksessä saaliiden suhteen, heikkoa nimittäin oli. Tosi heikkoa.

Lauantain säätiedotus näytti puolesta päivästä alkaen vesisadetta, joka kestäisi iltaan asti. Päätettiin siis lähteä aikaisin aamulla, vaikka aika huonosti aamukalastelut ovat tulosta tuottaneet. Oltiin Puutossalmella ennen kahdeksaa ja ajettiin suosiolla ensin lossin läpi Kallaveden puolelle, sillä arvaatteko mitä? Sotkalla oli kova etelätuuli! Mentiin siis kuitenkin aluksi kotivesille, eli Kallavedelle.

IMG_0971.JPG

IMG_0972.JPG

Aallonmurtajat vaimensivat tuulta hyvin ja Kallaveden puolella keli oli ihan toista maata. Ehkä tuulinen keli onkin kesäisin ihan normaalia ja tyyni sää harvinaista herkkua. Kun ei koskaan ole venettä omistanut, niin ei ole tullut kiinnittettyä huomiota järvien tuuliolosuhteisiin aiempina kesinä.

IMG_0977.JPG

Jossain vaiheessa tuuli hieman heikkeni, joten mentiin takaisin Sotkan puolelle. Kuhaa ei löytynyt mistään. Kalakaveri sai pari ahventa, mutta minä en mitään. MP-reissu siis. Ei sieltä Sotkaltakaan näköjään aina voi kuhaa saada ;)

Sadealue saapui kahden aikaan ja lähdettiin silloin pois. Olipas muuten ärsyttävää, kun Kallaveden puolella oli hirveästi verkkoja, mutta vain yhdet oli oikein merkitty (liput). Kaikki muut oli merkitty tyhjillä kanistereilla. Tosi helppo oli nähdä valkoinen kanisteri auringon paisteessa, löytääkö joku tästä kuvasta kanisterin?

IMG_1003.JPG

Ihan tuurilla näin tuon enkä ajanut yli, onneksi oli tosi hidas vauhti, kun etsin down vulla kaloja. Jos olisin ajanut ”täysillä”, niin alle olisi jäänyt.

Sunnuntaina kalastusaikaa ei ollut hirveästi, joten oltiin taas heti aamusta laskemassa venettä. Mentiin Juurukselle Jälän kautta ja pitihän se käydä Jälällä vähän Kalarosvoja heiluttamassa ennen Juurukselle menoa. Yksi hauki erehtyi. Hiljaista oli eikä talviset spotit antaneet merkkejä.

IMG_1022.JPG

Juurukselle mentiin ihan sokkona. Päätettiin kääntyä ”Jälän risteyksestä” vasemmalle ja alkaa kartoittamaan niitä suuria kuhakantoja. Puitteet olivat kaikilta osin kohdillaan (sää tosi hyvä ja tuuli tyyni), mutta kuhaa ei löytynyt. Aamulla keli oli harmaa, mutta iltapäivää kohti kirkastui koko ajan.

IMG_1034.JPG

IMG_1035.JPG

Pieniä alamittaisia kuhia Juuruksella oli, mutta ne olivat nirsolla päällä. Tosi jännä juttu, että yhtään kalaa ei tullut heittämällä, mutta jos samalla jigillä vertsuili, sitten kelpasi.

IMG_1057

Karkuutin yhden mörönkin, en haluaisi spekuloida, koska en nähnyt kalaa, mutta iso ennätys kuhahan se varmasti oli :) Sinne se jäi odottelemaan. Karkuutuksesta syytän ehkä itseäni (siis ehkä). Ostin itselleni yhden ylimääräisen avokelasetin, kun sain ihan hirmu halvalla Honkkarista. Patriotin Hexagraf avokelavapa (210cm)+Okuma Trio 40, näillä voisi ehkä vähän isompaakin kalaa väsytellä. Ja mahdollisuushan minulla siihen olikin.. Mutta tuo vapa taitaa olla liian pitkä ja joustava vertsuhommiin. Vaikka tein kunnon vastaiskun, niin vapa taipui älyttömästi ja kala irtosi parin metrin noston jälkeen. Olisikohan se pysynyt kiinni, jos olisin vertsuillut normipituisella, jäykällä vavallani..

IMG_0995.JPG

IMG_0994.JPG

Kotiin piti lähteä kesken kauniin kalastuspäivän ja hurautettiin vielä Jälän pilkkipaikkojen ohi. Taas siellä yksi hauki Kalarosvosta kiinnostui, mutta ahvenet taitavat kesäisin pyöriä muilla mailla.

IMG_1052.JPG

Jälän taivaalla näkyi roskia, tarkemmin katsottuna ne olivatkin laskuvarjohyppääjiä.

IMG_1039.JPGIMG_1037.JPG

Joko näitte säätiedotuksesta, että ensi viikolla hyvät kelit jatkuvat? Sehän tarkoittaa vain yhtä asiaa ;)

 

Kommentit

 • hanski

  Tuulisella säällä kyllä suorastaan hengen vaarallisia nuo laittomat mehukattiverkkoviritykset, potkurin ympärille kun verkko kiertyy niin tuuliajolle nopeasti joutuu. Iltasyönnillä kävin venepilkillä, mutta ei oikein vielä ahvenia noussut. Toisaalta merkkejä paremmasta oli. Isompi ahven alkanut parveutua .muutama tärppi peräkkäin 5metristä syvään viettävästä penkasta. Yksi ahven olisi varmasti ollut kilon ylittävä, piti oikein aluksi väsytellä että sai nousemaan ylöspäin, eniten huvittaa oma toiminta, haavi oli kyllä veneessä ja iso ahven kellotti näkösällä niin silti siimasta yritin nostaa ja huonostihan siinä kävi, vaikka kädelläkin kurotin pudonneen ahvenen perään ikäänkuin talvipilkillä olisin ollut.

  • Jaana Jekkonen

   Kyllä on ollut muutamia läheltä piti tilanteita noiden kanisterivirityksien kanssa. Nyt kyllä itse asiassa luin noista verkkomerkeistä vielä netistä, niin väylien ulkopuolisia verkkojako ei tarvitsisikaan merkitä lipuilla? Oletin, että kaikki verkot pitäisi merkitä. Olisi kyllä hyvä, jos kaikki verkot pitäisi jollain enemmän näkyvillä merkeillä merkitä, kuin esim. mehukateilla..
   Ikävä karkuutus kyllä sattunut, ensi kerralla sitten haavin kanssa :)

 • duke

  Suosittelen panostamaan tuohon kalan käsittelyyn jatkossa, eikä roikotella pihtien kanssa noita haukia tai muitakaan kaloja.

  • Jaana Jekkonen

   Kokeilin uusimmassa Erä-lehdessä ollutta vinkkiä, ehkä se ei sitten ollutkaan niin hyvä idea.

 • hanski

  Niin taas yhtä kokemusta viisaampana. Luulisin noista verkoista jos itse oon asian oikein ymmärtänyt niin ainoastaa sellaiset hyvin vähäisen vesiliikenteen alueet kuten lammet ja pienet järvet mehukatti alueita. Muualla missä pienikin oletus mahdollisista muista veneilijöistä väh 1.2m kepit+ yhdet liput verkkojatan päissä ja vilkkaammilla paikoilla kahdet liput ja korkeammat kepit. Ainakin itse oon näin syksyllä muikkuverkot merkinnyt.

 • Kimi

  Moi!
  Eikö tuo Okuma Trio 40 lian iso jigi-kalastukseen?

  • Jaana Jekkonen

   Moi, kyllähän se aika iso kela on, mutta mielestäni ei kuitenkaan liian iso. Yllättävän hyvä sillä oli heitellä eikä painoeroakaan ole kovin paljon minun ”ykköskelaan” eli Okuma Trio 20:een. Hyvä ja halpa kakkoskela :)

 • T

  Tutun näköisiä maisemia Juurukselta, omat lomakalastelut kun osui pääasiassa Havukkasaaret-Rahvo -akselille. Jälälle en ”ehtinyt” tänäkään kesänä. Olisi hienoa irrota Juurukselle lajin pariin joskus viileän veden aikaankin eli aikaisin keväästä/syssymmällä, mutta tuo kirottu välimatka.

  Mainitsemasi Erä-lehden juttu ja Tuiskusen hauenroikotusvinkki sai muuten kohtuullisesti palautetta FB:n hauenkalastajat-ryhmässä…

  • Jaana Jekkonen

   Ehkä ensi kerralla voisi testata tuota Rahvon ympäristöä, katsellaan jos vaikka viikonloppuna siellä ehtisi käymään..
   Minä onneton menin heti kokeilemaan sitä Erä-lehden vinkkiä, täytyy tästä lähtien pitäytyä niissä nätimmissä käsittelytavoissa.

Kommentointi on suljettu.