Apua, miten Kuopion koronaliikennevaloja noudatetaan?

Mistä tiedän, minkä värinen koronavalo milloinkin vilkuttaa ja mitä se tarkoittaa?

VIRANOMAISTEN viestintä on herättänyt tyytymättömyyttä koko korona-ajan. Sekavaa, epäonnistunutta, uuvuttavaa. Pakkokeinoja on selitelty jälkikäteen suosituksiksi ja käskyjä lievennetty ohjeiksi.

Tehokas ja selkeä viestintä on välttämätön edellytys viruksen leviämisen estämiselle. Voisi kuvitella, että oppirahat on jo maksettu. Niinhän sitä luulisi.

KUOPION kaupunki tiedotti tänä aamuna, että sosiaali- ja terveyspalveluiden asumisyksiköissä on otettu käyttöön vierailuihin liittyvä terveysturvallisuuden liikennevalomalli.

Viestinnän ja vanhustyön ammattilaisena minun on pakko tunnustaa, etten ymmärrä tiedotteesta höykäsen pölähdystä. Miten ihmeessä tätä liikennevalomallia on tarkoitus noudattaa?

ENSIKSI pitää tietää, mitä sosiaali- ja terveyspalvelujen asumisyksiköt ovat. Ketä kaikkia niissä mahtaa oleskella?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella puhutaan tässä yhteydessä pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköistä. Ne tarjoavat ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa ikääntyneille, vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille.

Tavallisella maalaisjärjellä asumis- ja toimintayksikköjä voisi kutsua esimerkiksi vanhainkodeiksi, mutta kaikki käytännölliset ja kuvaavat nimitykset on hylätty vanhanaikaisina jo ajat sitten.

TOISEKSI pitäisi ymmärtää, missä päin Kuopiota asumisyksikköjen liikennevalot nyt palavat.

Kysyn tämän ilman sarvia ja hampaita. Näkyykö kaikkien yksikköjen ulko-ovella vihreä, keltainen tai punainen liikennevalo? Vai mistä tiedän, minkä värinen koronavalo milloinkin vilkuttaa?

KOLMANNEKSI ja viimeiseksi pitää vielä älytä eriväristen valojen merkitys.

Liikennevalomallin suositukset löytyvät Kuopion kaupungin sivuilta. Mitä enemmän niitä tavaan, sitä enemmän menen ymmälleni.

Punainen valo kehottaa vierailemaan vain terveenä. Keltaisella on pidettävä kahden metrin turvaväli. Vihreällä voin pitää yhteyttä myös puhelimitse. En oikeasti tajua tätä alkuunkaan.

Auttakaa nyt hyvät ihmiset!  ■ geron.fi