Arki on arvaamaton – Olisi pitänyt hankkia luottomies hyvän sään aikaan

Mies sinisessä paidassa seinäkiipeilee kaltevalla seinällä. Elämä voi yllättää. Pidä asiat omissa käsissäsi hankalissakin tilanteissa.

Vahinko ei tule kello kaulassa, joten varautuminen maksaa vaivan.

Puoliso pitää valtuuttaa huolehtimaan asioista.

HAVAHDUIN oman luottomiehen tarpeeseen pari vuotta sitten, kun olin menossa operaatioon Meilahden sydänasemalle. Kardiologit olivat vakuuttaneet etukäteen, että kyseessä olisi rutiinitoimenpide, mutta huomauttaneet aina loppukaneettina komplikaatioiden riskistä.

Entä jos kaikki ei sujuisikaan hyvin? Kuka huolehtisi asioistani, jos saisin aivoinfarktin enkä pystyisi itse tekemään päätöksiä omasta elämästäni?

Minulle tuli täytenä yllätyksenä, että puoliso ei voi automaattisesti valvoa etuani, vaan hänet pitää erikseen valtuuttaa edunvalvontavaltakirjalla. Pistipä kiireeksi!

EDUNVALVONTAVALTUUTUS olisi todellakin kannattanut tehdä ajoissa. Valtakirjan laatiminen viime tingassa aiheutti ylimääräistä sydämentykytystä, ja hätäpäissäni kopioin tekstin lopulta netistä. Sitten piti vielä löytää kaksi esteetöntä todistajaa, jotka tulivat paikalle yhtä aikaa.

Hoitotahtoni olin sentään älynnyt tallentaa Omakantaan jo vuosia sitten. Samassa yhteydessä olisi ollut viisasta varautua tulevaisuuteen myös muilta osin. Kuka pystyy muuten huolehtimaan pankkiasioista, liittymistä ja kaikista sopimuksista puolestani?

Edunvalvontavaltuutus antaa luotettavalle henkilölle valtuudet pitää huolta talouteen, omaisuuteen ja hoitoon liittyvistä asioista mahdollisimman helposti. Valtuutus tulee voimaan vasta sitten, kun olen itse kykenemätön huolehtimaan asioistani ja edunvalvonta on saatettu voimaan Digi- ja väestötietovirastossa.

Miten turvaan tahtoni toteutumisen?

OIKEUDELLISELLA ennakoinnilla tarkoitetaan juuri tällaista tulevaisuuden suunnittelua ja varautumista omaan toimintakyvyttömyyteen. Suomen muistiasiantuntijat ry on julkaissut aiheesta yleistajuisen oppaan, jota voin suositella vilpittömästi.

Miten turvaan tahtoni toteutumisen? -opas sisältää yleisimpien hoitotahtolomakkeiden esittelyt, edunvalvontavaltuutuksen mallin ja arkipäiväisiä tapausesimerkkejä, jotka kertovat ennakoinnin ja suunnittelun hyödyistä. Parhaillaan myös Digi- ja väestötietoviraston Omissa käsissä -kampanja kannustaa edunvalvontavaltuutuksen tekemiseen.

Arki on arvaamatonta. Sairaudet, tapaturmat tai onnettomuudet voivat yllättää kenet tahansa, ja siksi tulevaan varautuminen maksaa vaivan. Jotta lain asettamat vaatimukset ja muotoseikat täyttyvät, asiakirjat kannattaisi tehdä asiantuntijan kanssa jo hyvän sään aikana.  ■ geron.fi

Omissa käsissä –verkkopalvelu
Opas oikeudelliseen ennakointiin (maksuton pdf ja äänikirja), painettu opas (56 sivua) paperilaskulla 5 euroa + toimituskulut, info@sumut.fi