Auta minua, Anneli

Sisäilmaa-minisarjan kaikki jaksot voi katsoa Yle Areenassa 1.1. ja TV1:ssä 4.–6.1. klo 21. Kuva: Yle

Yle esittää vuodenvaihteessa hykerryttävän draamakomedian Sisäilmaa. Yhteiskunta-Anneli on elävä legenda.

YLE ei hemmottele kotimaisten minisarjojen ystäviä kovinkaan useasti. Viimeksi katsojien jakamattoman suosion saavutti Jani Volasen ja Tommi Korpelan M/S Romantic, joka kahmi vuoden 2019 Venla-palkintoja.

Nyt potin räjäyttää Tiina Lymin kolmiosainen draamakomedia Sisäilmaa.

Sarjan tyylilaji on draama, jossa on mustaakin mustempaa huumoria, melodraamaa ja jopa kauhua. Sisäilmaa tekee pirullisen tarkkoja huomioita suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rapautumisesta, työelämästä ja työllistymiseen liittyvästä byrokratiasta.

TAPAHTUMAPAIKKANA on arkiselta tuntuva työvoimatoimisto.

Kun tulostavoitteet painavat ja homevaurio uhkaa, TE-toimiston palveluesimies Anneli Tiainen (Elina Knihtilä) turvautuu omalaatuisiin keinoihin. Mutta yksi harha-askel johtaa vain pahempaan; vaatimukset kiristyvät entisestään ja Anneli joutuu pelkäämään paitsi salaisuutensa paljastumista myös viraston arkeen ilmaantuvia outoja ilmiöitä.

Lopulta Anneli Tiaisen elämä ja teot sinkoutuvat omalle kiertoradalleen alaisen traagisen kohtalon seurauksena. Annelia piinaavat näyt, kummitukset ja TE-toimiston pelottava homekasvusto ajavat hänet lähelle hulluuden rajaa.

ANNELI ja hänen tiiminsä ovat Sisäilmaa-sarjan sankareita. Jokaisella on toki omat päähänpinttymänsä. Seppo (Hannu-Pekka Björkman) pitää kiinni lakisääteisistä kahvitauoista ja valittaa sisäilmaongelmista. Pasi (Jarkko Niemi) kertoo toisille, miten häntä headhuntataan aina vain parempiin hommiin. Sanna (Milka Ahlroth) jakaa pyytämättä yrttikylpyohjeita työtovereilleen. Kaija (Sari Siikander) käy katolla röökillä ja äksyilee.

Silti jokainen tekee parhaansa mahdottomien vaatimusten puristuksessa. Ja kun hyvinvointivaltion seinät alkavat kaatua ympäriltä, on tehtävä valinta, luovuttaako vai laittaako itsensä alttiiksi.

SISÄILMAA-draamakomedian absurdius on riemastuttavan totta, ikävä kyllä. Sarjan työvoimapalvelujen uudistamisen pilottihankkeeseen olisi voinut mainiosti lisätä tosielämän esimerkkejä yli 55-vuotiaiden työllistämisestä.

Elina Knihtilä tekee täydellisen roolityön baklavaa palavereissa tarjoilevana väliportaan päällikkönä. Yhteiskunta-Anneli on elävä legenda. Sarjan roolitus on kaiken kaikkiaan harvinaisen onnistunut. Katsokaa nyt vaikka Satu Silvoa ja Tommi Korpelaa sivuosissa.

Hykerryttävän hienossa sarjassa nähdään iloa surun keskellä, rakkautta, intohimoa ja pettymyksiä, tanhua ja ajanmukaista mediajulkisuuden pyöritystä. Keskiössä on kuitenkin tärkeä havainto yhteisöllisyydestä ja toisen ihmisen – ihan jokaisen – näkyväksi tulemisesta. ■ geron.fi

Sarjan ovat Tiina Lymin alkuperäisaiheesta käsikirjoittaneet Juha Lehtola ja Tiina Lymi. Ohjaus on Tiina Lymin. Pääosissa nähdään Elina Knihtilä, Hannu-Pekka Björkman, Jarkko Niemi, Milka Ahlroth, Sari Siikander, Satu Tuuli Karhu, Satu Silvo, Juho Milonoff, Pertti Sveholm ja Tommi Korpela. Sarjan on Ylelle tuottanut Solar Films. Yle Areena julkaisee koko sarjan 1.1. ja Yle TV1 esittää jaksot 4.–6.1. klo 21. 

Kommentit

  • Anne

    Elina Knihtilän näyttelijän työskentelyä ei ole koskaan tylsä katsoa. Hyviä näyttelijöitä on paljon, mutta lahjojaan ja koulutustaan ei pääse hyödyntämään, kun työt delegoidaan pienen piirin keskiössä. Sisäilmaa näyttelijätiimi on liian tuttu (ja kulunut) kokoonpano suomalaisissa tuotannoissa. Missä ovat kaikki muut (tuntemattomat) suomalaiset näyttelijät, esimerkiksi freelancerit ovat? Kun aina on nämä samat näyttelijät tuotannnosta riippumatta. Kaartiin kuuluu muitakin, mutta pienei ja eliittinen kokoonpano on nähtäissä, kun katsoo muutamia (Yle:n ym) suomalaisia tuotantoja. Sisäilmaa tuotannon ohjaaja Tiina Lymi mukaan lukien. Niin, oikeasti suuri osa suomalaisista näyttelijöistä on työttöminä työvoimatoimiston listoilla. Eli he olisivat voineet olla vapareina työkkärin jonoissa kuvauksissa. Lymi esiintyi Sisäilmaa 3. jakson lopussa työkkärin jonossa. Aika irvokasta, koska hän kuuluu siihen pieneen pieni piirii eliittiin, jossa näyttelijöillä on päällekäisiä tuotantoja. Siellä oli Susäilmaa palkoilla myös Knihtilän puoliso Tommi Korpela, Korpelallekin piti saada tästä prokkiksesta mukava lisätulo, vaikka hän on mukana joka toisessa suomalaisessa tuotannossa. Knihtilällä on päivätyö näyttelijäntyön professorina. Eikö Suomessa ole ketään muuta vähemmän tunnettua (työtöntä) näyttelijää, joka olisi voinut näytellä palveluesimies Annelin roolin? Työttömyys on seurausta monasti siitä, että Suomessa on työllistämisessä käytössä korruptoitunut pienen piirin elitistinen kuvio. Varmistetaan, että edut ja palkkiot kasaantuvat pienelle joukolle, ja he myös valvovat, että muut /tuntemattomat työttömät näyttelijät) eivät pääse reviirille. Oikeasti todella järkyttävää, että kukaan ei sano mitään ääneen. Tämä on Suomi, entinen Venäjän suurruhtinaskunta. Venäjällä toimitaan samoin, on aina toimittu.

  • Anne

    Minkälainen kommentti tähän pitää jättää, jotta sitä ei poisteta? kriittisen journalismin periaatteen mukaan sitä luulisi, että teillä kunnioitettaisiin sananvapautta, mutta ei. Pitää kirjoittaa hampaatonta kommenttia, niin kommentti julkaistaan. Mistä se kertoo?

Kommentointi on suljettu.