Berliini, paremman elämän pääkaupunki

Barrie Kosky’s All-Singing, All-Dancing Yiddish Revue.

Komische Oper Berlinin uusi revyy on loisteliaan viihteellinen esitys. Kuva: Monika Rittershaus

Pidän ilmapiiristä, jossa saa taaplata tyylillään.

TERVEISIÄ Berliinistä! Kauan odottamani Kuopio tanssii ja soi -viikko jäi nyt väliin, kun veri veti Saksanmaalle heti tilaisuuden tullen. Minulle Berliini on ainoa oikea hyvän elämän pääkaupunki. Pidän ilmapiiristä, jossa otetaan hanakasti kantaa ja jokainen saa taaplata tyylillään. – Leben und leben lassen, sanoisi berliiniläinen juttukaveri. Elä ja anna elää.

Neitsytmatka toissa vuonna avatulle Berliinin-Brandenburgin Willy Brandt -kentälle sujui Rissalasta vaivattomasti. Brandenburgin lentoasemaa on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa, ja ensimmäiset liput olivat minullakin plakkarissa jo syksyksi 2011. Todellisuudessa vanha kunnon Tegel palveli sen jälkeen melkein kymmenen vuoden ajan, mutta nyt turvatarkastuksiin jonotetaan entistä kauempana keskustasta.

Saksassa muuten pääsee tänä kesänä kulkemaan joukkoliikenteessä yhdeksän euron kuukausilipulla, joka kannattaa ladata kännykkään valmiiksi jo Suomessa. Lipulla voi sitten matkustaa heti lentokentältä ja muutenkin rajattomasti kaukojunia lukuun ottamatta. FFP2-maski on pakollinen. Nostalgista, U-Bahn tuoksuu ja raiteet kirskuvat ihan kuin ennen.

ILTAMENOISSA Komische Oper Berlinin uusi revyy korvasi yhdellä kertaa Kuopion tanssiviikon menetykset. Barrie Kosky’s All-Singing, All-Dancing Yiddish Revue on lauluista, tanssista ja sketseistä koostuva loisteliaan viihteellinen näyttämöesitys.

Pitkälti jiddišinkielinen revyy ammentaa vaikutteita kabareesta ja New Yorkin juutalaisten viihdekulttuurista. Höyhenpuuhkat pölisevät ja kimalle sokaisee asiaankuuluvasti, kun näyttävät ja riehakkaat shownumerot vuorottelevat taitavasti ajoitettujen tunnelmapalojen kanssa. Hava Nagila ei ole varmaan ikinä näyttänyt näin hulvattomalta.

Video: Wir sind Showboys and Showgirls! Barrie Kosky 

Cabaret-klassikkomusikaalin näytökset Tipi am Kanzleramt -teatterissa alkavat puolestaan vasta heinäkuun lopussa. Tästä kabareesta on tullut minulle vuosien varrella kesätapahtuma, jossa nautitaan ensin iloluontoisesta menosta Kit Kat -klubilla ja sitten loppua kohden hiljennytään pohtimaan, millainen kabaree tämä elämä oikein on.

Itse kukin löytää Berliinistä omat kulmansa.

TAIDEAARTEITA Berliinissä on ylenpalttisesti jokaisen makuun. Vuonna 1968 valmistunut Neue Nationalgalerie on ollut kuusi vuotta remontissa, mutta nyt tähän minimalistiseen modernin taiteen pyhättöön pääsee jälleen tutustumaan.

Avoinna on myös Museosaaren uusi kulttuurikeskus Humboldt Forum. Ensivaikutelma saattaa ymmälleen. Vaikka suurellinen julkisivu on kopio preussilaisesta kuninkaanlinnasta, sisätiloista löytyy mitä nykyaikaisimpia näyttelytiloja, museoita ja ravintoloita. Aasialaisen taiteen museo ihastutti minua ikiaikaisilla perinteillään, Berlin Global -näyttely taas uuvutti ajanmukaisilla härpäkkeillään ja tehokeinoillaan.

Pienellä vaivannäöllä itse kukin löytää Berliinistä omat kulmansa ja ainutkertaiset elämyksensä. Minä lähden nyt kulmakuppilan terassille tilaamaan wieninleikkeen ja vehnäoluen. Siinäpä se, paremman elämän onni ja autuus.  ■ geron.fi