Eläkeläisillä on yksi ongelma ylitse muiden

Ikämies käyttää tablettia.

Alle puolet 61–90-vuotiaista on pystynyt tarkistamaan veroehdotuksen netissä.

Suomessa on ikäsyrjintää, mutta suurin uhka on sähköinen.

ELÄKELÄISILLÄ on nykyaikana jopa terveyttä ja taloutta suurempi huolenaihe. Julkisten ja yksityisten palveluiden digitalisaatio on noussut yli 60-vuotiaiden suomalaisten pahimmaksi ongelmaksi.

Eläkeliiton kyselytutkimuksen mukaan digitaaliset palvelut ovat ongelma 62 prosentille vastaajista. Uljaasta digitalisaatiosta on tullut seniorikansalaisten suurin uhkakuva.

Toki digitalisaatiosta on myös hyötyä – tietyin edellytyksin. Digipalvelut näyttävät olevan myönteisempi asia niille, joilla on sosiaalisia kontakteja tai hyvä taloudellinen tilanne. Heillä on paremmat edellytykset laitteiden hankintaan, käyttöön ja tukeen.

PALVELUJEN digitalisointi jakaa ikääntyneen yhteiskunnan kahtia. Jos on välineet ja apua saatavilla, kokemukset digitalisaatiosta ovat positiivisia ja palveluiden saavutettavuus on parantunut. Hieman yli puolet yli 60-vuotiaista kokee digitalisoitumisen helpottaneen elämää.

Toisaalta jopa 40 prosentilla on jäänyt viranomaispalveluita käyttämättä, koska asiointi on sähköistä. Alle puolet (47 %) on onnistunut täyttämään veroilmoituksen ja tarkistamaan veroehdotuksen digitaalisesti.

Digitalisaatio on haaste erityisesti iäkkäimmille, jotka tarvitsevat muutoinkin apua arjen toimiin. Huonoin tilanne on yli 80-vuotiailla. Heille myös käteisen rahan heikentynyt saatavuus on todellinen ongelma.

Tilaa Geron-uutiskirje.

Saat ilmoituksen uusista Geron-blogiartikkeleista sähköpostiin.

DIGITALISAATIO ei varsinaisesti pelota yli 60-vuotiaita, mutta he pitävät kehityskulkua isona haasteena. Ikääntymisellä on yleensäkin negatiivinen leima.

Suomi ei näyttäydy ikäystävällisenä yhteiskuntana etenkään iäkkäimpien kansalaisten näkökulmasta. Poikkeusolot ovat lisänneet turvattomuutta ja yksinäisyyttä.

Eläkeliiton tutkimuksessa 75 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Suomessa on ikään perustuvaa syrjintää ja lähes yhtä moni arvioi, että digiyhteiskunta ei arvosta ikääntyneitä. Liiallinen nuoruuden ihannointi on ongelma. ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Kyllä, se on juurikin näin.
  Digitaalinen toiminta on ilman muuta ongelma, jos ei ole koskaan käyttänyt mitään digilaitteita.

  Ikääntyessä on uuden oppiminen vaikeaa.

  Ja kun yleensäkin iän myötä tulee meille jokaiselle jotain kremppaa niin senkin vuoksi oppiminen hidastuu.

  Jokaisella ei ole ns. avaruudellista hahmotuskykyä, että kirjoitetusta ohjeesta ymmärtää. Vaan täytyy olla seikkaperäinen kuva+tekstiohje. Sitten kutakuinkin alkaa hahmottaa ja tajuta.

  Ilomielihän se on, että osaa ajatella ja kirjoittaa sekä kysellä.

 • Veikko Kastinen

  Kyllä minä kaipaan aikoja, jolloin puhelimeen vastattiin. Nyt ei vastaa kukaan ja soittajatkin ovat aina huijareita. Ennen luotettiin ihmiseen ja riennettiin naapurin soittaessa auttamaan. Nyt ei kannata uskoa mitään.

  Suurimman osan elämästäni olen elänyt ilman puhelinta ja sitä pientä lankapuhelin aikaani pidän hyvänä.

  Mutta rauhassa elellään, ostetaan ja käytetään sitä mitä TARVITAAN, ei sitä mitä kaupataan.

  LUOTTAMUS että vanhanakin sinä voit elää ratkaisee hyvin paljon.

 • Arja Hakala

  Nythän sitä voipi ottoo koronatodistuken kanta.fi
  Koronatodistus on niin kuin koronapassi.

Kommentointi on suljettu.