Eurojackpot pienensi voittomahdollisuuksia

Eurojackpot pienensi voittomahdollisuuksia.

Aina voi unelmoida, mutta mitä pidempään pelaa, sitä varmemmin jää häviölle.

Uudistuksessa hupenivat kaikkien voittojen todennäköisyydet.

MONIKANSALLINEN jättipottipeli Eurojackpot täytti viime viikolla kymmenen vuotta. Samassa yhteydessä pelimatematiikkaan tehtiin uudistuksia, joiden myötä voittamisen todennäköisyys pieneni entisestään. Tämä on tietysti rahapelaajille huono uutinen.

Uuden Eurojackpotin päävoitto voi nousta nyt jopa 120 miljoonaan euroon, mutta Veikkaus tarjoaa voittajakahveja aiempaa epätodennäköisemmin. Päävoiton todennäköisyys on yhden suhde 139,8 miljoonaan, kun se oli ennen yhden suhde 95,3 miljoonaan.

Lotossa päävoiton todennäköisyys on sivumennen sanoen yhden suhde 18,6 miljoonaan.

VAIHDOIN muutaman sanan lottopeleistä Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen yliopistonlehtorin Niko Suhosen kanssa. Hän selvensi kaltaiselleni humanistille, että kaikkien lottojen päävoiton todennäköisyys on aina älyttömän pieni, joten sen hahmottaminen on ylipäänsä ihmismielelle hankalaa.

Suhonen kertoi ihmisten tavallisesti yliarvoivan pieniä todennäköisyyksiä, eli ne muuttuvat mielessä suuremmiksi kuin todellisuudessa. Suuret voitot houkuttelevat pelaamaan, mutta tosiasiassa yhden suhdetta 139,8 miljoonaan ei voi edes käsittää. Ei mahdu päähän.

Eurojackpotin voittojen kasvattamisen tarkoituksena on tietysti narrata ihmisiä pelaamaan, vaikka samalla kaikkien voittojen todennäköisyyksiä on kutistettu. Minkä tahansa voiton todennäköisyys on uudistuksen jälkeen 1:31,8, kun se oli aikaisemmin 1:26,4.

Haaveileminen voi olla ihan antoisaa.

EUROJACKPOT ja lottoaminen ovat tuttuja suurimmalle osalle suomalaisista, mutta kannattaako niihin tärvätä rahojaan? Kyllähän vuonna 2019 Siilinjärvelle osunut melkein 92 miljoonan euron päävoitto uhmasi kaikkia todennäköisyyksiä.

Ravipelaajien riskeistä väitellyt YTT Niko Suhonen pyörittelee lottopelien houkuttelevuutta niin, että muutaman euron sijoituksella miljoonista haaveileminen voi olla ihan antoisaakin.

– Jos haluaisin unelmoida miljonääriksi tulemisesta, minulle olisi se ja sama mitä lottoa pelaisin. Todennäköisyydet ovat kaikissa niin pieniä, että valitsisin pelaamisen vain haaveilun ilosta.  ■ geron.fi

Eurojackpot-peliä voi pelata Suomen lisäksi Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Tanskassa, Virossa, Sloveniassa, Norjassa, Ruotsissa, Islannissa, Latviassa, Liettuassa, Kroatiassa, Tšekeissä, Unkarissa, Slovakiassa ja Puolassa. Pelissä valitaan viisi päänumeroa viidestäkymmenestä ja kaksi tähtinumeroa kahdestatoista.

Kommentit

  • Matti

    Suomessa Loton alkuaikoina jotkut yrittivät tietokoneella saada päävoittoa, mutta saamatta jäi. Muistaakseni jonkun verra tuli pienempiä voittoja, mutta sijoitukseen nähden nolla tulos. On se kyllä ihmeellistä, vaikka Eurojackpot- pelataan miljoonia ruudukkoja ja siitä huolimatta usen jää päätoittokin jakamatta. Eihän ne kaikki pelaajat samoja ruudukoita rastita, mutta kuitenkin vierestä viedään. Kyllä näin äkkiseltään tuntuu aika omituiselta. Voisi sanoa kuten joiskus maanviljelijöistä; lannoittakaa, lannoittakaa, maanviljely ei kannata. Sama pätee myöskin osittain Lottoamiseen. Mutta kuitenkin joku joskus voittaa.

Kommentointi on suljettu.