Heikki Kahila, 85, onneksi olkoon

Heikki Kahila.

Heikki Kahila on palkittu elämäntyöstään Kultaisella Venlalla. Kuva: Liisa Takala

Kekkonen hallitsi, Sopanen kuulutti ja Kahila luki uutiset.

HEIKKI Kahila on Suomen ensimmäisiä televisiosta tuttuja julkisuuden henkilöitä. Kotikaupungissaan Varkaudessa hän järjesti tv-lähetyksen jo vuonna 1961, mikä herätti nuorukaiselle halun pyrkiä televisioon oikeasti.

Televisioon Kahila onnistuikin pääsemään vuotta myöhemmin – ja loppu on tv-historiaa. Legendaarinen uutismies muisteli viime vuonna Juho-Pekka Rantalan tv-haastattelussa, ettei hän osannut aavistaa, mitä kaikkea julkisuus toisi tullessaan.

– Olin näköradion uutiskuuluttaja, jonka tunsivat kaikki. Julkisuus ei rikkonut minua, mutta jätti lähtemättömät jäljet.

AHLSTRÖMIN tehtaan varjossa kasvanut Heikki Kahila työskenteli uutisissa 1963–1978, ja hänestä tuli koko kansan uutiskasvo, televisiosta tuttu superjulkkis. Elettiin aikaa, jolloin Kekkonen hallitsi, Sopanen kuulutti ja Kahila luki uutiset.

– Lopulta halusin eroon uutisten oravanpyörästä. Viihteen maailma on kiehtonut minua aina, Kahila kertoo Itse asiassa kuultuna -ohjelmassa.

Toisen uran Heikki Kahila teki television viihdetoimituksessa. Hän on juontanut, laulanut, tehnyt estradiviihdettä ja edistänyt paritanssia. Vuonna 2012 Kahila palkittiin elämäntyöstään Kultaisella Venlalla.

Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanja.

HEIKKI Kahila täytti elokuun alussa 85 vuotta. Parhaat onnittelut! Yle puolestaan täyttää syyskuussa 95 vuotta ja viettää juhlaviikkoja yhdessä suomalaisten kanssa. Kahila on mukana Yle 95 – Elämäni Biisi -erikoislähetyksessä lauantaina 21.8.

Ohjelmassa Heikki Kahila, Anna-Liisa Tilus, Maarit Tastula, Anniina Valtonen ja Kimmo Ohtonen arvuuttelevat Katja Ståhlin johdolla toistensa elämän biisejä ja paljastavat heille tärkeisiin lauluihin liittyvät tarinat.

Vuosikymmenten saatossa Heikki Kahilan ääni on koskettanut miljoonia suomalaisia. Mikähän laulu on vielä laulamatta ja tarina kertomatta? ■ geron.fi