Hetket kauniit elän taas uudelleen

Lapsuusmuistoissa paistaa aina aurinko. Kuka muistaa, mistä iskelmästä otsikko "Hetket kauniit elän taas uudelleen" on peräisin?

Myönteinen muistelu tukee voimavarojen löytämistä. Se rohkaisee vuorovaikutukseen tässä ja nyt.

SEISON mummolan pihalla voikukka kädessä, enon suikka kallellaan päälaella. Aurinko paistaa ja elämä hymyilee. En tiedä, kuka kuvan on ottanut, mutta lapsuuden kesien tunnelman hän on onnistunut vangitsemaan täydellisesti. Muistot tulvahtivat mieleen saman tien.

Entisaikaan kyläpaikoissa katseltiin valokuvia ja muisteltiin. Valokuva-albumit tarjosivat jutun juurta, liiankin kanssa. Nyt vanhemmuuttani olen alkanut ymmärtää muistelun merkitystä.

Myönteinen muistelu on loistava keino tukea mielen hyvinvointia. Samalla kun muistellaan menneitä, syntyy luontevasti keskustelua nykyisistä asioista ja tulevaisuudesta. Siitä syntyy muistelun voima. Kun muistelu korostaa vahvuuksia ja taitoja, muistot alkavat toimivat arjen voimavaroina.

PARHAIMMILLAAN muisteluhetki on voimauttava kokemus niin kertojalle kuin kuulijalle. Muistelu luo yhteenkuuluvuutta ja rikastuttaa myös kuuntelijaa. Siinä oppii paljon elämästä ja historiasta. Jos ikä erottaa, muistelu yhdistää.

Muistot eivät ole aina onnellisia, koska kenenkään elämä ei koostu pelkistä hyvistä hetkistä. Joskus muistojen tukahduttaminenkin voi olla tarpeen. Kannattaa joka tapauksessa kiinnittää huomiota positiivisiin asioihin. Ainakaan elettyä aikaa ei pitäisi ihannoida niin, että kaikki tuntuu muuttuneen entiseen verrattuna huonommaksi.

Muistelu tarjoaa monipuolisia puheenaiheita ja antaa sisältöä elämään. Se vetoaa syvälle tunteisiin ja on tehokasta aivojumppaa. Vaikka muistellessa katsotaan taaksepäin ja puhutaan menneistä, muisteleminen rohkaisee vuorovaikutukseen tässä ja nyt. Muistellessa tulee kertoneeksi haaveista, toiveista ja tavoitteista. Voisiko ne vielä toteuttaa?

Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanja.

MYÖNTEINEN muistelu tukee ihmisen voimavarojen löytämistä ja hyödyntämistä. Se antaa voimaa. Myönteiseen voimauttamaan pyrin myös juuri käynnistämälläni Kaunis Kuopio -joukkorahoituskampanjalla.

Voittoa tavoittelematon kampanja on kädenojennus vanhuksille, joille kotona asuminen ei ole enää mahdollista. Yhdessä voimme ilahduttaa Kuopion vanhaa ikäpolvea upealla seinäkalenterilla ja tarjota mielihyvää hoiva-asumiseen koko vuodeksi 2022.

Suurikokoisen ja laadukkaan kalenterin värikuvat ovat kuopiolaisen valokuvaajan Wille Markkasen kokoelmista. Kauniit luontokuvat piristävät mieltä ja kaupunkimaisemat innostavat muisteluun. Valokuvista kootaan lisäksi kiertonäyttely Meidän Kuopio -festivaalille ja vanhuspalveluihin. ■ geron.fi

Lue lisää Kaunis Kuopio -kampanjasta ja tule mesenaatiksi! Myös joukkorahoittajat saavat kalenterin.