Hiv-positiivinen vanhuus

Risto Hartikainen.

Vuonna 1996 näytti siltä, ettei Risto Hartikaisen tarvitsisi murehtia vanhenemista. Hänellä oli todettu hiv ja elinaikaa annettiin varovasti. Kuva: Tero Kyllönen / Yle

”Halusin, että minulla on mies, joka rakastaa minua ja jota minä saan rakastaa.”

KUN Risto Hartikainen, 71, sai positiivisen hiv-testin tuloksen vuonna 1996, hän luuli kuolevansa pian. Nyt neljännesvuosisataa myöhemmin mies elää Varkaudessa ihan tavallista elämää.

– Siihen aikaan hiv oli vielä kuolemantuomio. Ei tiedetty, toimivatko lääkkeet ja miten tauti etenee, Hartikainen kertoo Yle TV1:n Akuutti-ohjelmassa.

Nyt on jo selvää, että hiv-tartuntaan on olemassa lääkkeitä ja hoidossa potilaat elävät vanhoiksi siinä missä muutkin. Hartikainen sanoo, ettei hän huomaa hiv-positiivisuutta juuri ollenkaan, vaan se on krooninen sairaus, joka hoituu rutiinimaisesti tableteilla.

HIV-POTILAAN ikääntyminen on samanlaista kuin muidenkin. Risto Hartikaisesta vanhuus tuntuu joskus hyvin työläältä, koska asioita kaatuu sen takia, että ikää on tullut liikaa.

– Silloin kun kaikki sujuu hyvin, vanheneminen on nautinto. Tuntuu että olen elänyt pidempään kuin moni muu ja kokenut paljon ihania asioita. Halusin, että minulla on mies, joka rakastaa minua ja jota minä saan rakastaa. Se on ollut suurin asia.

Homouden ja hivin historia on ylipäänsä traaginen. Myös Hartikainen tuli kaapista vasta yli 40 vuoden salailun jälkeen.

Nyt hiviin ei kuolla nuorena.

AKUUTTI-ohjelmassa todetaan, että sinä aikana, kun Risto Hartikaisella on ollut hiv, hoito on kehittynyt valtavasti. Suomessa elää noin 3 000 hiv-positiivista ihmistä.

Infektiosairauksien erikoislääkäri Jussi Sutinen pitää tilannetta hyvänä. Nyt hiviin ei kuolla nuorena, vaan on mahdollisuus vanheta. Edellytyksenä tosin on, että sairaus ei pääse etenemään salaa oireettomana. Tälläkin hetkellä Suomessa on joitain satoja tietämättään hiv-positiivisia ihmisiä.

Lääketiede on mahdollistanut sen, että Risto Hartikainen valmistautuu vanhuuteen ja hiv on jäänyt taka-alalle. Hartikainen toivoo, että hänet kohdattaisiin vanhuspalveluissa luontevasti homona, jolla on hiv.

– Että ei tarvitse mennä kaappiin enää.

Akuutti – Vanhenen hivin kanssa esitetään Yle TV1:ssä ti 22.3. klo 20. Ohjelman voi katsoa Yle Areenasta 20.3. alkaen. ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Hyvä, että lopulta aikoinaan löytyi lääke HI-virukseen.

  Aivan jokainen on jollain muotoa erilainen ihminen. Kehitykseltään, ulkonäöltään, elämäntyyliltään ym.
  Ja aivan jokainen meistä saa omanlaisena olla.

  Homous on jokaisen yksilön oma minuus.
  ”Kaapit” on historiaa.

  Kun omanlainen toiminta on laillista.

  Suomessa eletään suuressa määrin lakien ja asetusten mukaan.
  Mikä ei ole kiellettyä niin on sallittua.

  Meidän jokaisen täytyy muuttaa ajattelutapaa ja asennoitua asioihin suvaitsevaisesti.

Kommentointi on suljettu.