Hyvät hautajaiset

Hautakivi.

Memento mori. Muista kuolevaisuutesi.

Selkeät ja kattavat toiveet hautajaisjärjestelyistä vähentävät omaisten huolta.

SAATTOHOITOLÄÄKÄRI Juha Hänninen on sanonut, että hyvä kuolema on ihmisen näköinen.

Samalla tavalla haluaisin luonnehtia myös hyviä hautajaisia. Hautajaisväki kunnioittaa niissä vainajan katsomusta ja toivomuksia – kuten laki määrää – mutta hautausmenoissa ja muistotilaisuudessa kuuluu vahvasti inhimillinen ääni.

Toden totta, hyvät hautajaiset ovat ihmisen näköiset.

VASTIKÄÄN Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin palliatiivisen hoitopäätöksen saaneiden ihmisten hautajaistoiveita ja heidän läheistensä näkemyksiä.

Tutkimus osoitti, että mitä selkeämpiä ja kattavampia kuolevan toiveet hautausrituaalista, hautausmenetelmästä ja hautapaikasta olivat, sitä vähemmän hautajaisten järjestämisestä aiheutui huolta omaisille.

Kuolleen, perheenjäsenten ja muiden lähisukulaisten välisillä suhteilla oli tärkeä rooli järjestelyissä. Uusperhetilanteet saattoivat hankaloittaa vainajan tahdon noudattamista, erityisesti jos läheisillä oli eriävät tulkinnat kuolleen toiveista.

Tilaa Geron-uutiskirje.

Saat ilmoituksen uusista Geron-blogiartikkeleista sähköpostiin.

OMIEN hautajaisten suunnitteleminen voi tuntua ahdistavalta, itsekkäältä tai merkityksettömältä.

Puolet suomalaisista ei ole tehnyt mitään valmisteluja kuoleman varalle, vaikka selkeät ja kattavat toiveet vähentäisivät omaisten huolta ja auttaisivat suruprosessin läpikäyntiä. Olisikohan läheisten hätäännyksen ja stressin helpottaminen riittävä järkisyy hautajaisten suunnittelun tueksi?

Memento mori. Kunpa ylipäätään muistaisimme kuolevaisuutemme elämän tiellä, yhteisellä matkalla kohti vääjäämätöntä.

Neutraalia tietoa ja muistilistan hautajaisten järjestämiseen saa maksutta Suomi.fi-verkkopalvelusta tai Kansalaisneuvonnan puhelinpalvelusta, 0295 000 (pvm/mpm).

Kommentit

 • Arja Hakala

  Tää on asiallinen kirjoitus meitä jokaista koskettavasta tapahtumasta.

  Omat hautajaiset otsikoi A4-arkille
  Ja siihen luetteloi mitä haluaa järjestelyissä huomioitavan.
  Ajan ja läheisen kanssa keskustellessa aukenee asioita, miten edetään.

  Hautajaisissa on monta vaihetta.
  Kaikki ovat maksullisia.
  Kirkkoon kuulumatonkin pääsee siunattuun maahan.

  Näitä pohditaan ja kirjataan.

 • Taisto Kelovuori

  Kyllä minä olen ainakin jo miettinyt omia hautajaisiani. Vaikka eivät toivottavasti vielä pian, niin jossain vaiheessa ne ovat kuitenkin edessä. Tavallaan, olen myös miettinyt, että ne ovat viimeinen oma julkinen esiintymiseni, joten haluaisin, että hautajaiset myös näyttäisivät minulta itseltäni. Siksi olenkin ruvennut miettimään, että kävisin asiat läpi ihan hautaustoimiston kanssa, ihan vaan kaiken varalta.

  https://www.huhtafinne.fi/

Kommentointi on suljettu.