Ihmeellistä kauneutta

Romurinsessan käsilaukku.

Romurinsessan käsilaukusta voi paljastua mitä vain. Kuva Mari Kekäläinen, Maaseudun Sivistysliitto

Onko kaikki kaunis ympärillämme huomaamatta?

TAITEEN hyvinvointivaikutukset ovat laajasti esillä Omaishoitajaliiton painotuoreessa Lähellä-lehdessä. Romurinsessana tunnettu lapinlahtelainen ITE-taiteilija Marjut Kauppinen kertoo, että hän ei pysty erottamaan taidetta ja elämää toisistaan. Luonto tarjoaa ihmeellistä kauneutta, ja kädentaidot ovat Kauppiselle suorastaan elämänehto.

– Taiteen tekemisessä ja katsomisessa on sekin hyvä puoli, että sillä voi purkaa pahaa oloa ja saada rohkeutta vaikeiden asioiden käsittelemiseen, Kauppinen sanoo.

ITE-taiteilijoille tekeminen on keino tulla nähdyksi ja kuulluksi. Taide voi kukoistaa keskellä arkea, ja sen välityksellä on mahdollista kertoa elämästään, haaveistaan ja mielipiteistään.

HAASTATTELIN Lähellä-lehden juttukokonaisuutta varten myös professori Arto O. Salosta. Hän näkee taiteen vaikutuksissa kauaskantoisia ulottuvuuksia. Taide onnistuu kysymään riittävän suuria kysymyksiä itse kullekin sopivalla tavalla.

– Yksi tällainen suuri kysymys voisi olla se, onko nykyinen ihmiskeskeinen maailmankuvamme paras mahdollinen. Mitä saisimme, jos kokisimme vahvempaa kuulumista siihen luontoon, joka ylläpitää elämäämme ja ylevöittää kauneudellaan mieltämme?

Arto O. Salonen kehottaa kysymään, mikä tekee elämästä hyvän. Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Kannattaisiko meidän esimerkiksi houkutella esiin toisissamme olevaa hyvää ja kaunista sen sijaan, että kilpailemme toisemme voimattomiksi?

Taide saa ihmismielen liikkeelle.

KUVATAITEILIJA Samuli Heimonen kertoo hänkin pohtineensa arjen kauneutta. Onko niin, että kaikki kaunis on olemassa ympärillämme koko ajan, mutta emme aina huomaa sitä tai osaa antaa sille arvoa?

– Ehkä se kaikki onkin olemassa, mutta taiteilijat löytävät kauneutta herkemmin ja jäsentävät sen omaksi teoksekseen. Ehkä taidetta ei edes ole se teos, jota ihminen katsoo, vaan taidetta on vasta se, mikä tapahtuu katsojan ja teoksen välillä. Taide on se kommunikaatio.

Taiteilijana Heimonen kokee työstävänsä ja hallitsevansa omia ajatuksiaan, mikä on hurjaa ja hauskaa. Taide saa ihmismielen liikkeelle, ja siitä voi olla tavattomasti iloa ja hyötyä. ■ geron.fi

Lue lisää Lähellä-lehdestä 2/2022.

Romurinsessa Marjut Kauppinen: Ihmeellistä kauneutta
Professori Arto O. Salonen: Taide vie kohti hyvää
Kuvataiteilija Samuli Heimonen: Heittäydy kuvataiteeseen