Ikämies älähtää

Työllistyykö kuusikymppinen vielä? Piirros on kuvakaappaus Savon Sanomien näköislehdestä 3.5.

Ikääntyvässä Suomessa tarvitaan töihin kaikki, jotka kynnelle kykenevät.

SE koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Hokema tuli kieltämättä mieleen, kun vetäisin viime pyhänä aamukahvit väärään kurkkuun lehteä lukiessani.

Savon Sanomien näköislehdessä oli ihan pätevä juttu meidän yli 55-vuotiaiden vaikeasta työllistymisestä. Toimittaja Marjaana Laholan kirjoitus näyttää julkaistun Etelä-Suomen Sanomissa jo viime syksynä, mutta sisältö ei ole vanhentunut muutamassa kuukaudessa.

Juttu peilaa hyvin asenneilmastoa. Hallitus tavoittelee yli 55-vuotiaista vajaan vuosikymmenen aikana jopa 10 000 uutta työllistä. Ensin Suomessa tulisi kuitenkin ymmärtää, että kokeneilla työntekijöillä on paljon annettavaa. Iäkkään ammattitaito on erilaista kuin nuoren ja dynaamisen, mutta molempia tarvitaan.

ÄLÄHDYKSEN aiheutti jutun kuvitus. Yli 55-vuotias työmies kuvataan piirroksessa huonoryhtisenä, hampaattomana ja kaljuuntuneena möhömahana. Katse toljottaa ja homma näyttää etenevän vasemmalla kädellä.

Tuosta kuvasta en tunnista lehteen haastateltuja ikämiehiä – enkä itseäni.

Jutussa Hannu Saarinen, 58, kertoo löytäneensä uuden työpaikan oman aktiivisuutensa ansiosta. Timo Plym, 61, opiskelee kalatalouden ammattiin opintovapaalla. Neljä vuotta sitten eläkeikään ehtineellä Ilkka Westmanilla riittää töitä, ja hän pitää ongelmanratkaisukykyä ikääntyneiden työntekijöiden valttikorttina.

MAALISKUUSSA julkaistu väestöpoliittinen selvitys ehdotti ikäajattelua muutettavaksi niin, ettei edes 65–74-vuotiaita kohdeltaisi vanhoina. Selvityksen mukaan ei ole mitään syytä säilyttää 65 ikävuoden ylärajaa työllisyyspolitiikassa, koska ”myöhäiskeski-iässä” porskuttaa nykyisin päteviä ja toimintakykyisiä työläisiä.

Ikääntyvässä Suomessa tarvitaan töihin kaikki, jotka kynnelle kykenevät. Näissä talkoissa median tulee kantaa vastuunsa asennemuutoksen edistäjänä eikä pönkittää vanhentuneita stereotyyppisiä ajatuskuvioita, edes kuvatoimituksessa.

Itse aloitin hiljattain uudessa työpaikassa. Työnantaja ei onneksi jakanut aikansa eläneitä näkemyksiä, vaan piti tämmöistä yli 55-vuotiasta ihan kelvollisena ammattimiehenä.  ■ geron.fi

Kommentit

 • Arja Hakala

  Siellä on älykäs työnantaja, joka arvostaa ja pestaa kokeneet taitajat työhön.

  Yli 55-vuotiailla on huomattavia kehitysideoita työtapoihin ja työergonomiaan.

  Menestystä työuralle.

 • Pahaltanäyttää

  Joopa joo,enpä usko tuohon projektiin.
  Katsokaapa kun asioitte erilaisissa palvelualan liikkeissä,näettekö yli viisikymppisiä.
  Pitäisi melkoinen asennemuutos tapahtua.

  No joku tehdastyön tyyppinen,tai joku ulkotyö voi olla paikkoja jonne tuon ikäisiä voi ajatella.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista! Saattaahan se olla, että tulee paljon porua, vähän villoja.

 • pirjo mecklin

  uskoisin´´´´että vanhempaa porukkaa tarvitaan pressa on 74 v,johtoportaassa paljon kokeneita viisaita miehiä ja naisia,,,,,johdossa se on tärkeää nuorta polvea tulee sanna marin´´´´ýnm,mutta tukitöitäkin tarvitaan´´´´vammaiset kun käy töissä´´´´élämä on mielekästä—–siirtolaisia taarvitaan ei suomi ole yksin siunausta´´´´´´

Kommentointi on suljettu.