Itseäni olen kiittänyt ja kiitosta on riittänyt

Elämälle kiitos.

Elämään kuuluu tuskaa, sairauksia ja luopumista, mutta aina voi löytää myös kauneutta ja kiitollisuuden aiheita.

TULEN joka kerta hyvälle tuulelle, kun mieleen juolahtaa entisen työkaverin iloinen silmänisku ja ponnekas sanonta: itseäni olen kiittänyt ja kiitosta on riittänyt.

Kun tietää tekevänsä jotain merkityksellistä ja tekee sen niin hyvin kuin osaa, ei kaipaa turhanpäiväisiä prenikoita tai latteita ylistyspuheita. Toki aito kiitos lämmittää saatuna, mutta jo kunnolla tehty työ ja hyväsydämiset teot palkitsevat terveesti omanarvontuntoisen ihmisen.

Milloin sinä olet viimeksi kiittänyt itseäsi? Entä mistä asioista olet ylipäänsä kiitollinen?

KIITOLLISUUS on tärkeä osa mielen hyvinvointia. Se auttaa arvostamaan itseä ja muita. Kyky tuntea kiitollisuutta vähentää kateutta ja parantaa ihmissuhteita monella tapaa.

Kiitollisuus voi lieventää ahdistavia tuntemuksia, joita esimerkiksi vakava sairaus aiheuttaa. Siksi vaikeissakin elämäntilanteissa kannattaisi yrittää etsiä edes yksi asia, josta pystyy tuntemaan juuri sillä hetkellä kiitollisuutta.

Pienen pienikin kiitollisuudenaihe saattaa riittää antamaan voimavaroja, jotta voi hyväksyä kaiken sen, mitä ei voi muuttaa. Sitten pystyy taas keskittymään paremmin niihin asioihin, joihin kykenee oikeasti vaikuttamaan.

ELÄMÄLLE kiitos siitä, että olen saanut tutustua moniin vanhoihin ihmisiin. Olen kiitollinen kumppanuudesta.

Viisailta vanhuksilta olen yrittänyt oppia, että vaikka jokaisen elinaikaan kuuluu väistämättä tuskaa, sairauksia ja luopumista, aina voi löytää myös kauneutta ja kiitollisuuden aiheita.

Kiitollisuus on negatiivisten tunteiden paras vastalääke, koska se kiinnittää huomion hyvään ja vie ajatukset positiiviseen.

Kiitollisuus estää pitämästä elämän hyviä asioita itsestäänselvinä. ■ geron.fi