Jorma Suuri

Kuva: Niclas Mäkelä

Elämäkerta piirtää historiaan Jorma Uotisen menestystarinan mutta omaääninen kerronta jää vähiin.

MAINOSTELEVISIO on tehnyt professori Jorma Uotisesta, 70, maan suosituimpiin kuuluvan viihdyttäjän. Tanssii tähtien kanssa on saavuttanut toistuvasti miljoona katsojaa jo kolmentoista tuotantokauden ajan.

Suosio on ajanut Jorma Uotisen mainoksiin ja tasoltaan erilaisiin viihdeohjelmiin. Kun uusinnat pyörivät alinomaa eri kanavilla, tuntuu, että Uotinen on yhtä mittaa kaikkialla. Joulun ja uudenvuoden aikaan tuttu kalju loisti pyryn seasta ulkomainoksissa.

ELÄMÄKERTATEOS Jorma Uotinen (Otava 2020) käy onneksi tarkkaan läpi tanssijan, koreografin ja suuren taiteilijan ainutkertaisen karrieerin. Tietokirjailija Sauli Miettinen lupaa myös paljastaa suurelle yleisölle tuntemattoman Jorma Uotisen, mutta joutuu rikkomaan lupauksensa.

Kun ihmiset ovat aiemmin osoittaneet kiinnostusta Uotisen elämää ja persoonaa kohtaan, hän on kehottanut tutustumaan teoksiinsa. Niin käy nytkin. Uotinen toteaa kirjassa, että tanssiteokset ovat hänen sisäisiä vuoropuhelujaan.

– Olemassaoloni mielekkyys on siinä, että vastaan elämälle taiteellani. En tee teoksia tanssin ilosta vaan ajatuksia ja tunteita välittääkseni. Tanssiminen on myös sitä, että ei puhu. Se, mitä ei voi sanoa, kirjoittaa tai huutaa, täytyy tanssia.

JORMA Uotinen toimi Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana 2002–2019. Elämäkerta piirtää historiaan tämän suurenmoisen menestystarinan, jossa Uotinen onnistui täyttämään niin taiteelliset kuin taloudelliset odotukset.

Kuopion onneksi Jorma Uotinen ei saanut Suomen Kansallisbaletin taiteellisen johtajan paikkaa vuonna 2007. Paluu Kansallisbalettiin olisi merkinnyt ennenaikaisia hyvästejä sen sijaan, että festivaalin taiteellisesta johtajuudesta muodostui Uotisen pitkäaikaisin työsuhde.

Uotinen toteaa, että taiteellisen työn lopputulosta ei voi tietää etukäteen ja menestys on ennalta arvaamatonta.

– Moninaisuus, tyylien ja kansallisuuksien sekoittuminen edistävät uusia ilmaisutapoja nähdä ja tulkita maailmaa, elämää, meitä itseämme.

TANSSITEOS ei ole koskaan pelkästään se, mikä näkyy. Vaikka baletti on Jorma Uotisen mukaan ilon tuoja, elämäkertateoksesta käy ilmi, miten kurinalaista elämää tanssija viettää. Uotisen strategiaan ovat kuuluneet intuitio, tieto ja taito.

– Tanssissa on aineksia, joista unelmat tehdään. Baletti vie meidät pois arjesta musiikilliseen, emotionaaliseen ja älylliseen nautintoon, maailmaan, jossa kaikki on mahdollista. Ilman unelmia ei olisi elämää, niissä on toivomme.

Elämäkertateoksessa Jorma Uotisen oma ääni kuuluu valitettavan vähän, mutta painavissa loppusanoissa päällimmäisin tunne on kiitollisuus. Tanssitaiteilijana Uotinen on oivaltanut, että ihmisellä on vain tämä hetki.

– Taiteilija kantaa tuntematonta sisällään. Minun kohdallani se on tanssimisen mieletön vimma, se on ruumiissani, päässäni. Jos minun aikani on täynnä huomenna, lähden kiitollisena, koska voin sanoa, että elin intensiivisen, kiihkeän elämän. ■ geron.fi

Sauli Miettinen: Jorma Uotinen. Otava 2020