Kahvihamsteri ostaa kun saa halvalla – mutta ei mitä tahansa

Äitienpäivän kahvipaketissa on tänä vuonna graafikko Erik Bruunin valkovuokkoja.

Äitienpäivän kahvipakettia koristavat tänä vuonna graafikko Erik Bruunin valkovuokot. Kuva: Paulig

En ole koskaan maksanut kahvipaketista normaalihintaa.

MEILLE kahvihamstereille tarjouskahvin ostamisesta on kehkeytynyt taitoa ja tarkkaavaisuutta vaativa harrastus, jossa on toimittava kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Muuten kahvi ei maistu oikealle.

Kahvia saa ensinnäkin hankkia vain alennuksella, mieluiten kaksi tai kolme pakettia kerralla. En ole koskaan ostanut normaalihintaista kahvipakettia, mutta juhlapyhien välissä tarjouksia on seurattava silmä tarkkana.

Alkuvuosi on perinteisesti vaikea. Pääsiäisen alla tarjouksia rupeaa taas näkymään, ja parhaillaan eletään hankintojen kulta-aikaa. Vappu, äitienpäivä ja lakkiaiset ovat takuuvarmoja sesonkeja. Juhannuksena täytyy alkaa varautua syksyyn, sillä itsenäisyyspäivän ja joulun kahvitarjoukset ovat pitkän ajan päässä.

KUULUN Juhla Mokan hamstraajiin, mutta tiedän monen vannovan Kulta Katriinan nimeen. Sääntö numero kaksi on joka tapauksessa tärkeä: kunnon kahvihamsteri ei vaihda merkkiä halvan hinnan takia. Me juhlamokkalaiset asioimme kaupassa omilla kahvilavoillamme ja kultakatriinalaiset pysyvät omillaan.

Kolmas ja viimeinen kahvihamsterin prinsiippi on, että kahvi maistuu sitä paremmalta, mitä haastavampaa sen haku on ollut. On vain hyvä, jos tarjouspaketit on pitänyt kerätä varta vasten eri puolilta kaupunkia – jalan tai polkupyörällä totta kai. Ostorajoitukset ja pienet tarjouserät pakottavat tekemään useamman reissun ennen kuin keittiön yläkaapit ovat täynnä.

Viime aikojen raju hinnannousu on järkyttänyt kahvihamstereita, mutta juuri nyt kannattaa ostaa varastot täyteen, kun kahvia saa vähän aikaa taas suht halvalla. Kaksi pakettia kympillä on nipin napin siedettävä hinta.

Kaikki järjestyy, kun päästään juomaan kahvit yhdessä.

SUOMALAISET ovat kuulemma kahvinjuonnin maailmanmestareita. Ruokakaupassa on usein ilo törmätä muihin hamstereihin ja kuulla sisäpiirin vinkit tarjouksista. Rupattelu kahvihyllyn tuntumassa kuuluu muutenkin asiaan, ja hötkyilemättä hamstrausreissuilla tapaa mukavia eläkeläisiä.

Hamstraaminen näyttää kulkevan perintönä jopa polvesta polveen. Mielessä läikähti lämpimästi huomatessani kassajonossa kolmen sukupolven edustajia puolen kilon kahvipaketit hellästi sylissään.

Tuli ihan semmoinen olo, että maailmassa kaikki järjestyy, kun vain päästään juomaan kahvit yhdessä. ■ geron.fi

Kommentit

 • plokkariukki

  Itseltäni tarkempi maku- ja hajuaisi hävisivät vuosia sitten, syy on jäänyt epäselväksi, ehkä työ ehkä hammastulehdus? Minulle riittää että kahvi näyttää kahvilta ja on ostettu tarjoushinnalla, Vaimolle maku on äärimmäisen tärkeä ja laatu ei saa olla tummaa paahtoa.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista. Meitä kahvin­juojia on monenlaisia. Café au lait’t ja muut vastaavat ovat vielä luku sinänsä.

 • Heleena

  Aamukahvia en suostu jättämään vaikka kahvipaketin hinta huitelisi lähellä kymppiä. Tarkennusta olen kuitenkin tehnyt kahvin valmistamisessa. Kolmesta kupillisesta päivää kohden häivytin yhden pois eli päiväkahvin. Jos oikein kahvihammasta pakottaa, niin tokihan kahvit keitän iltapäivälläkin.
  Kahvin hintaa olen tarkkaillut näinä ankeina aikoina kovasti. Kaappiini ei tule yli vitosen maksavaa kahvia. Tarjouksia täytyy pyydystää aktiivisemmin kuin ennen. Olen merkkiuskollinen, siis vaaleaa Juhlamokkaa, ehkä Costaricaa,Kulta Katariinaa varalle ja huippuaromikasta Brasil-kahvia.
  Nykyisin en valmista kahvia tippaakaan liikaa. Mittaan veden tarkasti ja porot tietysti. Siitä on tullut rutiini. Kahvia säästyy huomaamatta. Mausta olen tarkka. En lämmitä koskaan haaleita kaffeja mikrossa.
  Ennen vanhaan setäni sananmukaisesti keitti pannullisen kahvia hiilloksella ja lämmitti sitä monta kertaa päivässä. Maun ja hajun tunnen vieläkin nenässäni.
  No, miten hyvä kahvi valmistetaan, jotta se olisi sopivan vahvaa ja virkistävää. Anoppini antoi oivan vinkin, kun kerran kehaisin hänen kahviaan. Hän sanoi sekoittavansa kahta eri merkkistä kahvia. Otin onkeeni ja ohje ei ole ollenkaan hullumpi. Toinen kahvimerkki voi olla vaikka Kulta Katriina, joka sellaisenaan maistuu mielestäni vähän kitkerältä.

 • Arja Hakala

  Kyllähän parhaat suodatinkahvit ovat vastuullisesti tuotettuja kuten Pauligin Mundo Luomu, tummapaahto,

  Pauligin Presidentti, tummapaahto,
  paahtoaste 3

  Arvid Nordquist tummapaahtokahvit, paahtoaste 3 – 5

  Tummapaahtokahvit sopivat vatsalle erinomaisen hyvin.

  Valtaosa suomalaisista käyttää vaaleapaahtoisia kahveja, eli paahtoaste 1.

  • Ari Liimatainen

   Kiitos kommentista ja hyviä kahvihetkiä!

Kommentointi on suljettu.